«Ο Φρανσουά Ολάντ θα είναι μία δυνατή φωνή υπέρ της Ελλάδας, αλλά δεν έχει το μαγικό ραβδί», δηλώνει σε συνέντευξή του στη Real Money, ο Φιλίπ Αγκιόν, καθηγητής Οικονομικών στο Χάρβαρντ και επικεφαλής της ομάδας των οικονομικών συμβούλων του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Γαλλίας.

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη, ο Φίλιπ Αγκιόν τονίζει: «Ο Φρανσουά Ολάντ θα πιέσει για την προώθηση πολιτικών ανάπτυξης, παράλληλα όμως με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτά πηγαίνουν χέρι χέρι».

Καυστικός είναι ο σύμβουλος του νεοεκλεγέντος Γάλλου Προέδρου στην τοποθέτηση του για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. «Θεωρούμε ότι ήταν τελείως ανεύθυνη η στάση των πολιτικών κομμάτων που ζήτησαν πρόωρες εκλογές, γιατί κοίταξαν το βραχυπρόθεσμο κομματικό τους συμφέρον. Ήταν ατυχές συμβάν η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών γιατί στο τέλος δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να καλέσουν πίσω τον Λουκά Παπαδήμο».

Προσθέτει, δε, πως ο «Λ. Παπαδήμος πρέπει να μείνει και μια κυβέρνηση τεχνοκρατών θα ήταν η καλύτερη λύση. Δεν βλέπω άλλη»… Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Φιλίπ Αγκιόν δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών: «Πιστεύω ότι σίγουρα δεν μπορεί να παραμείνει μακροπρόθεσμα στην ευρωζώνη μία χώρα όπου οι άνθρωποι δεν πληρώνουν φόρους». Για να ανατραπεί η οποιαδήποτε τέτοιου τύπου συζήτηση, πρέπει, όπως αναφέρει, η Ελλάδα να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και να αναμορφώσει με κοινωνικά κριτήρια το φορολογικό της σύστημα.