Για μία ακόμα φορά εν μέσω κενού εξουσίας, έρχεται στην επιφάνεια το όνομα του σερ Βασίλειου Μαρκεζίνη.
Μετά τη χθεσινή υποβολή της παραίτησης του Λουκά Παπαδήμου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, την ώρα που η ΝΔ δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και με το ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιμνημονιακός Βασίλειος Μαρκεζίνης εμφανίζεται ως μία από τις εναλλακτικές που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Στελέχη κομματικών επιτελείων αναφερόμενα στην περίπτωση Μαρκεζίνη, σημειώνουν ότι πρόκειται για πρόσωπο με πολλές διασυνδέσεις στο εξωτερικό, το οποίο μάλιστα καλύπτει το προφίλ του «αντιμνημονιακού» που απαιτείται για να σηματοδοτηθεί η «στροφή» στην πολιτική λιτότητας του Μνημονίου, σύμφωνα με τη «Δημοκρατία».
Ποια είναι όμως τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας υπό τον σερ Μαρκεζίνη; Στο πρώτο, θα επιτευχθεί συγκυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ με την ανοχή και άλλων κομμάτων.
Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Αριστεράς, με τον Φώτη Κουβέλη όμως να αποκλείει χθες ουσιαστική πολιτική του αυτοκτονία, υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, με μία τέτοια συμμετοχή. Το τρίτο σενάριο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το ιδανικότερο, συμπεριλαμβάνει μία κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ -Δημοκρατικής Αριστεράς.
Αναφορικά με τη στάση των κομμάτων της Αριστεράς που εμπλέκονται στα σενάρια που περιβάλλουν το όνομα του Β. Μαρκεζίνη, τονίζεται ότι η αντιμνημονιακή του αρθρογραφία και εν γένει στάση, μπορεί να λύσει τα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, προβάλλοντας το κοινό ιδεολογικό αντιμνημονιακό υπόβαθρο σε ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον… σερ.