Το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου άπτεται της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας με την οποία συνδιαλέγεται και στην οποία προσθέτει ένα οξύ βλέμμα από τη μεριά της Δικαιοσύνης, αυτής της αρετής που είναι το ζητούμενο πάντα από τον ελληνικό λαό, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης, απονέμοντας την τιμητική πλακέτα της ετήσιας πολιτιστικής έκδοσης «Επίλογος» στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, για την προσφορά του στον ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο,  απόψε στο νέο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη.

Ο κ.Χυτήρης σημείωσε πως «μια ημέρα οι ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου θα διαβάζονται ως ιδιαίτερη αισθητική τεχνοτροπία αλλά και ως ιστορική ματιά των γεγονότων. Θα δίνονται εξηγήσεις, θα οδηγούνται σε αναλύσεις για να καταλήγουν στην αλήθεια της τέχνης που ξεπερνά κάθε επιστήμη ή και ακαδημαϊκή εκδοχή».

Κλείνοντας ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έγινε ήδη εν ζωή κλασσικός γι΄αυτό αξίζει κάθε βραβείο, κάθε έπαινο και περισσότερο την ευγνωμοσύνη μας για ό,τι προσέφερε και σίγουρα για ό,τι είναι έτοιμος να προσφέρει ακόμα, σήμερα, αύριο και στο μέλλον.