Οι πίνακες του Πάμπλο Πικάσο δεν είναι μόνο αυτό που δείχνουν. Υπάρχουν κρυμμένα… μυστικά σ’ αυτούς κι όχι μόνο νοηματικά. Ας πάρουμε για παράδειγμα το έργο του από το 1903, «Το γεύμα του τυφλού άνδρα». Για περίπου 120 χρόνια πίσω απ’ την εικόνα του άνδρα κρυβόταν η γυμνή φιγούρα μιας μυστηριώδους μελαγχολικής γυναίκας, τόσο αινιγματικής όσο την ημέρα που τη ζωγράφισε ο μαέστρος.

Η εικόνα της γυμνής γυναίκας αποκαλύφθηκε όταν ο Τζορτζ Καν κι ο Άνθονι Μπουράσεντ, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο College London, δημιούργησαν το πρότζεκτ Oxia Palus. Με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης αναπαρήγαγαν τη ζωγραφιά του Πικάσο και με τη βοήθεια της τρισδιάστατης εκτύπωσης δημιούργησαν το νέο έργο με όνομα «Η μοναχική μαζεμένη γυμνή». Οι ιστορικοί της Τέχνης γνώριζαν για την ύπαρξη της γυναίκας αφού εμφανίζεται στον πίνακα «La Vie».

Το 2010 όταν στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης χρησιμοποιήθηκαν ακτίνες Χ στα έργα του Πικάσο εμφανίστηκε η εικόνα. Δεν ήταν δα και κάτι πρωτόγνωρο ένας ζωγράφος να έχει ζωγραφίσει κάτι άλλο πάνω από μια προηγούμενη προσπάθειά του. Ωστόσο, πως θα ήταν αν όντως βρισκόταν εκείνη στον καμβά στην τελειωτική μορφή της; Και τί χρώματα θα επέλεγε ο καλλιτέχνης; Αυτά τα καθόρισαν αλγόριθμοι που αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν στη Γερμανία. Ανέλυσαν τις εικόνες από τις… ακτινογραφίες των έργων και της εποχής γενικότερα, αλλά και της περιόδου που βρισκόταν ο ζωγράφος και παρουσίασαν την εικόνα εκτιμώντας πως θα το έκανε εκείνος.

https://www.youtube.com/watch?v=suhJ0VvWGSA

«Νομίζω πως ο Πικάσο θα ήταν χαρούμενος αν ήξερε πως ο θησαυρός που έκρυψε για τις επόμενες γενιές επιτέλους αποκαλύφθηκε», δήλωσε ο Τζορτζ Καν στην αγγλική εφημερίδα «The Telegraph». Το έργο θα παρουσιαστεί στη Morf Gallery του Λονδίνου αυτήν την εβδομάδα μαζί με άλλα έργα όπου η Τέχνη συναντά την τεχνητή νοημοσύνη. Το δίδυμο άρχισε την προσπάθεια με άλλα έργα του Πικάσο από την «Μπλε Περίοδο», όπως ο «Γέρος Κιθαρίστας», όπου από κάτω κρυβόταν μια διαφορετική εικόνα, η οποία ήρθε κι αυτή στην επιφάνεια.