Πολιτιστικό γεγονός διεθνούς ακτινοβολίας και «έναν ακόμα λόγο για να στρέψουν οι πολίτες του κόσμου το βλέμμα τους σε αυτή την υπέροχη πόλη» χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος τη μεγάλη έκθεση έργων του γάλλου δημιουργού της «Μπελ Επόκ», Τουλούζ Λοτρέκ, που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών της Θεσσαλονίκης.

«Ο Toulouse-Lautrec είναι ένας δημιουργός που κατόρθωσε με το έργο του, έργο που σε μια πρώτη ανάγνωση είναι απόλυτα προσωπικό και ιδιωματικό, να εκφράσει τελικά μια ολόκληρη εποχή, την Μπελ Επόκ. Τα έργα του αγαπήθηκαν από ανθρώπους σ’ ολόκληρο τον κόσμο για την αλήθεια τους, την αντισυμβατικότητά τους, τον πρωτογενή ερωτισμό τους. Είναι ένας δημιουργός που και σήμερα προκαλεί το ενδιαφέρον σε ένα ευρύ κοινό και σας ομολογώ ότι είναι ένας από τους πολύ αγαπημένους μου εικαστικούς», τόνισε εισαγωγικά στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο κ. Γερουλάνος για να διακόψει όμως σύντομα την αναφορά του στο γάλλο δημιουργό και να αναφερθεί αναλυτικά στη Θεσσαλονίκη και τις δυνατότητες της.

«Η διοργάνωση αυτής της έκθεσης έρχεται να ενισχύσει μια μεγάλη προσπάθεια του Υπουργείου και όλων των δημιουργικών δυνάμεων της Θεσσαλονίκης να αναδειχθεί η σύγχρονη ταυτότητα της πόλης. Η Θεσσαλονίκη, είναι και θα είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Ένας τόπος συνάντησης ανήσυχων ανθρώπων. Τόπος πνευματικής, οικονομικής και πολιτικής ζύμωσης. Τα τελευταία χρόνια, για μια σειρά από λόγους, αυτή η διάσταση της πόλης είχε ατονήσει ή περιθωριοποιηθεί. Όλοι γνωρίζουμε, και για αυτό χαίρομαι να συνεργάζομαι με τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, ότι δεν θέλει πολύ για να ξαναβρεί η Θεσσαλονίκη τον φυσικό διεθνή της ρόλο», συμπλήρωσε ο υπουργός.