Η Οργανοποιία στη σύγχρονη ελληνική πολιτεία φαίνεται να έχει μια μεγάλη και δυναμική πορεία. Οι αναφορές που γίνονται στα διάφορα κλασικά πλέον βιβλία, έστω και με τη μορφή των υποσημειώσεων, δείχνουν ότι η πορεία αυτή και επιτυχημένη είναι και μοναδική σε κάποιες περιπτώσεις.

Επιπλέον, τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρείται μια κίνηση, τόσο από την πλευρά συγχρόνων οργανοποιών όσο και στον τομέα της έρευνας και μελέτης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα διάφορα blogs, ιστοσελίδες και κείμενα τα οποία δημοσιεύονται, η αλλαγή στην αισθητική των παραγόμενων μουσικών οργάνων αλλά και οι προσπάθειες, άλλες βραχύβιες και άλλες μακρόβιες, σχολών σχετικών με την οργανοποιία.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι εμφανίζεται ως ακαδημαϊκό πλέον μάθημα, όπως για παράδειγμα στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στο ΤΕΙ Ηπείρου. Παράλληλα εμφανίζεται βιβλιογραφία σχετική με την οργανοποιία, αν και αυτή προχωράει με δειλά βήματα. Σποραδικές αλλά όχι σπάνιες είναι και οι εκθέσεις κατασκευής μουσικών οργάνων, οι οποίες γίνονται στην Ελλάδα.

Το «Εργαστήρι Μουσικής Αγωγής και Κατασκευής Μουσικών Οργάνων» του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιο Αθηνών), σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – Κέντρο Εθνομουσικολογίας (M.Ε.Λ.Μ.Ο.Κ.Ε.), διοργανώνει θεματική έκθεση μουσικών οργάνων με θέμα «Μαντολίνα και Κιθάρες στη σύγχρονη Ελλάδα». Θα παρουσιαστούν όργανα κατασκευασμένα από σύγχρονους οργανοποιούς, ιστορικά όργανα και φωτογραφικό υλικό καθώς και βιβλιογραφικές πηγές σχετικές με την οργανοποιία. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από διαλέξεις και συναυλίες.

Προς τους οργανοποιούς – εκθέτες

Α. Μεμονωμένοι οργανοποιοί ή εργαστήρια

Όσοι/σες ενδιαφέρονται να εκθέσουν όργανα της οικογένειας του μαντολίνου (μαντολίνο, μαντόλα, μαντολοτσέλο) ή/και κιθάρες (κλασικές, ακουστικές κτλ) θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011. Σε περίπτωση που θα υπάρξει πρόβλημα λόγω αυξημένης συμμετοχής εκθετών θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με προσπάθεια να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στις κιθάρες και στα μαντολίνα.

Οι εκθέτες μπορούν να εκθέσουν μέχρι 4 όργανα με τους εξής συνδυασμούς:

– 2 κιθάρες και 2 μαντολίνα ή

– 3 κιθάρες ή

– 4 μαντολίνα ή

– 3 μαντολίνα και 1 κιθάρα.

Θα πρέπει να διαθέτουν τα δικά τους stands και να είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη των οργάνων κατά τη διάρκεια των ωρών επίσκεψης. Μπορούν να διαθέτουν ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια, κάρτες, φωτογραφίες). Έχουν επίσης τη δυνατότητα και είναι επιθυμητό για ενημερωτικούς αλλά και εκπαιδευτικούς λόγους, να εκθέσουν και μέρη των οργάνων υπό κατασκευή (σκάφος, ταστιέρα, φιγούρες, καπάκι με καμάρια) ή και ολόκληρα όργανα πριν το τελικό τους φινίρισμα (αλουστράριστα, μη αρματωμένα).

Β. Σχολές οργανοποιίας

Με το όρο «σχολές οργανοποιίας» εννοούμε τόσο τις τυπικές μορφές εκπαίδευσης όπως είναι τα ΤΕΙ όσο και τις μη τυπικές όπως για παράδειγμα τα διάφορα ΚΕΚ, ΙΕΚ, ΝΕΛΕ, ευρωπαϊκά ή μη προγράμματα ή/και γενικά πολύμηνα σεμινάρια οργανοποιίας. Στην έκθεση μπορούν να συμμετέχουν και σχολές με ενημερωτικό υλικό (πόστερ, έντυπα, φωτογραφίες) ή όργανα ή μέρη οργάνων κατασκευασμένα από τους μαθητές της σχολής. Θα πρέπει να γίνει συνεννόηση με τους υπευθύνους της έκθεσης σχετικά με τον αριθμό των οργάνων που θα εκθέσει η κάθε σχολή.

Γ. Έκθεση βιβλίων

Υπάρχει η δυνατότητα να εκτίθενται και βιβλία, έντυπα σχετικά με την οργανοποιία ή την κατασκευή των μουσικών οργάνων, CD ROM ή DVD από Έλληνες συγγραφείς ή στην ελληνική γλώσσα. Η έκθεση δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα.

Χώρος: Κτίριο «Κωστής Παλαμάς» (Ακαδημίας 48 και Σίνα, 105 62)

Περίοδος: από Τετάρτη 4 έως Κυριακή 8 Μαΐου

Οργάνωση:

– Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Εργαστήρι Μουσικής Αγωγής και Κατασκευής Μουσικών Οργάνων

– Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη –

Κέντρο Εθνομουσικολογίας (M.Ε.Λ.Μ.Ο.Κ.Ε.)

Εκθέτες:

– Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη –

Κέντρο Εθνομουσικολογίας (M.Ε.Λ.Μ.Ο.Κ.Ε.),

– Οργανοποιοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα

– Σχολές οργανοποιίας

Εκδηλώσεις:

– Μουσικές παραστάσεις με σύνολα (μαντολίνου και κιθάρας)

– Διαλέξεις

Υπεύθυνοι προγράμματος:

– Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής ΤΜΣ, Πανεπιστήμιο Αθηνών

– Νικόλας Τσαφταρίδης, ΕΕΔΙΠ Α΄ βαθμίδας, ΤΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιο Αθηνών

– Πέτρος Μουστάκας, εθνομουσικολόγος M.Ε.Λ.Μ.Ο.Κ.Ε.

Οργανωτική επιτροπή:

– Δημήτρης Σαρρής, εκπαιδευτικός μουσικής

– Βασιλική Μάρκου, μουσικολόγος

– Σοφία Σβάρνα, εκπαιδευτικός μουσικής, μουσικολόγος

– Σουσάνα Τρυφιάτη, φοιτήτρια ΤΜΣ, ΕΚΠΑ

– Κατερίνα Κρούσκου, φοιτήτρια ΤΕΑΠΗ

– Θεοδώρα Πανδή, φοιτήτρια ΤΕΑΠΗ

– Άννα Σκεπετάρη, φοιτήτρια ΤΕΑΠΗ

– Ευγενία Σεϊμανίδου, φοιτήτρια ΤΕΑΠΗ

Δηλώσεις συμμετοχής στις διευθύνσεις:

[email protected],

[email protected]

Λήξη των δηλώσεων συμμετοχής: 28-2-2011