Το μονόλογο «Εντός εαυτού και εκτός ορίων» παρουσίασε στη Στοά του Βιβλίου ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς μπροστά σε ένα ακροατήριο φίλων και πολλών πανεπιστημιακών.
«Ενα από τα πιο δυνατά μυαλά της χώρας» όπως είπε ο καθηγητής Μπαμπινιώτης για τον Τσουκαλά, έκανε απολογισμό ζωής αφηγούμενος τη διαδρομή του «από την Ελληνική Τραγωδία στην παγκοσμιοποιημένη δυσφορία», εστιάζοντας στις συγκυρίες και τις συμπτώσεις που τον διαμόρφωσαν.
Αναφέρθηκε στην καταγωγή του, ένα μεσοαστικό οικογενειακό περιβάλλον, στο οποίο έζησε «προστατευμένος από τις αντιφάσεις της ζωής». Ο Τσουκαλάς δηλώνει «πολιτικοποιημένος αλλά ποτέ πολιτευόμενος».
Εκείνος που σφράγισε την πορεία του περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ήταν ο Νίκος Πουλαντζάς με το συγγραφικό του έργο που είχε μεγάλη απήχηση την εποχή, τις κοινές φιλοσοφικές αναζητήσεις τους και το τραγικό τέλος με την αυτοκτονία του στο σπίτι του Τσουκαλά στο Παρίσι.
Η αφήγηση συνεχίστηκε με τη «μοιραία και μαγική χρονιά» του 1968. Ο Μάης στο Παρίσι, τα τανκς στην Πράγα και ιστορικά συνθήματα όπως «ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρχει» και «κάτω από το πεζοδρόμιο είναι μια παραλία».
Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς μίλησε ακόμη για την παγκοσμιοποίηση και την απονεύρωση των αξιών, για τη διαφθορά. Και αντί για επίλογο σημείωσε: «Παραμένω, επιμένω, προσμένω…»