Μεγάλο αριθμό ζωγραφικών έργων αλλά και γλυπτών και χαρακτικών περιλαμβάνει η συλλογή καλλιτεχνικών έργων του Γιώργου Οικονόμου που εκτίθεται για πρώτη φορά στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.
Ο δημιουργός της επέλεξε να προσεγγίσει την Ιστορία της Μοντέρνας Τέχνης συγκεντρώνοντας έργα εμβληματικών εκπροσώπων της αλλά και λιγότερο γνωστών εικαστικών δημιουργών με σημαντική όμως συμβολή στην πορεία και την ανέλιξή της.
Οι φιλότεχνοι και οι μελετητές θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν έργα των Lovis Corinth, Maurice Denis, Έmile Bernard, Egon Schiele, Raoul Dufy, Ernst Ludwig Kirchner, Max Pechstein, Emil Nolde, Alfred Kubin, Georges Rouault, Pablo Picasso, Fernand Léger, Le Corbusier, Kasimir Malevitch, Natalia Gontcharova, Ben Nicholson, Lucio Fontana, Kurt Schwitters, Marcel Duchamp, George Grosz, Otto Dix, Joan Mirό, Paul Delvaux, André Masson, Man Ray, René Magritte, Jean Fautrier, Hans Hartung, Asger Jorn, Sam Francis, Willem de Kooning, Robert Rauschenberg, Andy Warhol, Jim Dine, Arman, César, Bridget Riley, David Hockney, R.B.Kitaj, Anselm Kiefer, Sigmar Polke, Gerhard Richter, Georg Baselitz, Sandro Chia, Francesco Clemente, για να γίνει μια ενδεικτική, μόνο, αναφορά.
Η Συλλογή περιλαμβάνει και μια μεγάλη σειρά σημαντικών σχεδίων, στην οποία πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, οι Ferdinand Hodler, Erich Heckel, Edgar Degas, Paul Gauguin, Diego Rivera, Henri Matisse, Amadeo Modigliani, Alexander Archipenko, Giorgio Morandi, Lucian Freud.
Η τέχνη της Χαρακτικής παρουσιάζεται με τον William Hogarth, Γάλλους και εκπροσώπους της Σχολής του Παρισιού, Henri Laurens, Juan Gris, Alberto Giacometti για εικονογραφήσεις βιβλίων που εξέδωσε στο Παρίσι ο Έλληνας Tériade, καθώς και οξυγραφίες του David Hocney για την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη.
Στη Συλλογή συμμετέχουν με έργα τους και κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες- Γιώργος Ιακωβίδης, Νικόλαος Γύζης, Γιώργος Μπουζιάνης, Θάνος Τσίγκος, Μάριος Πράσινος, Θόδωρος Στάμος.
Παράλληλα, ο επισκέπτης θα θαυμάσει «κοσμήματα» έργα των πρώτων μετά την Αναγέννηση αιώνων, αλλά και των μεταγενέστερων 17ου και 18ου, τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση λόγω της σπανιότητας και της σημασίας τους για την Ιστορία της Δυτικής Ζωγραφικής.
Η έκθεση θα παρουσιαστεί και στα δύο κτήρια της Νέας Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, στο νεοκλασικό παλιό Μεταξουργείο, έργο του Δανού αρχιτέκτονα Χριστιανού Χάνσεν, και πλαισιώνεται από έκδοση Λευκώματος 536 σελίδων με εικονογράφηση των επιλεγμένων έργων και θεωρητικά κείμενα.
Υπεύθυνη για την επιμέλεια της έκθεσης και του Λευκώματος είναι η Νέλλη Κυριαζή, Διευθύντρια της Πινακοθήκης και των Μουσείων του Δήμου Αθηναίων, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε η Σαλώμη Παπαδοπούλου. Eπιμελήτρια της Συλλογής Οικονόμου είναι η κ. Ειρήνη Δημητρακοπούλου.
Η έκθεση θα παρουσιαστεί σε δύο τμήματα.
Α’ Τμήμα Έκθεσης
15ος αι.- Ροκοκό, Ακαδημαϊσμός, Ιμπρεσιονισμός, Βιεννέζικη Απόσχιση, Φωβισμός, Εξπρεσιονισμός, Κυβισμός, Αφαίρεση, Νέα Αντικειμενικότητα, Σχέδια της Συλλογής.
17 Φεβρουαρίου – 24 Απριλίου 2011
Β’ Τμήμα Έκθεσης
Σουρεαλισμός, Η Σχολή του Παρισιού, Πορτρέτο-Γυμνό-Νεκρή Φύση,
H τέχνη στην πρώτη Μεταπολεμική Δεκαετία, Η τέχνη στη Δεκαετία του ’60, Νεοάγριοι, Χαρακτικά της Συλλογής.
5 Μαΐου – 3 Ιουλίου 2011
Τα εγκαίνια του Α’ Τμήματος της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη(είσοδος με προσκλήσεις).
Κτήριο Μεταξουργείου: Λεωνίδου και Μυλλέρου (Μεταξουργείο)
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη έως και Σάββατο 10.00-14.00 & 17.00-21.00
Κυριακή 10.00-14.00, Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: 210-3231841, 210-5202421
(Φωτογραφία: FÉLIX EDOUARD VALLOTTON, Η μαγείρισσα, 1892, Λάδι σε καμβά, 33 x 41εκ.)