Το γερμανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη γιορτάζει φέτος τα 125 χρόνια παρουσίας του στην πόλη και διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων.

Κεντρική εκδήλωση του εορτασμού αποτελεί η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, με τίτλο «Από το γερμανικό φιλελληνισμό στις ελληνικές κοινότητες της Γερμανίας», που εγκαινιάστηκε χτες στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης. Μέσα από κείμενα, αντίγραφα εικόνων και βιβλία παρουσιάζονται οι ελληνογερμανικές σχέσεις από τον 15ο αιώνα, οπότε την Ελλάδα επισκέπτονται Γερμανοί περιηγητές μέχρι την κορύφωση του μεταναστευτικού ρεύματος από την Ελλάδα στη Γερμανία. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαρτίου.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στο Γκαίτε, με ομιλία του Γερμανού καθηγητή, Χανς Άιντεναϊερ, με θέμα «Έλληνες και Γερμανοί- Εικόνες του άλλου» (28 Φεβρουαρίου), καθώς και με ημερίδα με αφορμή την επέτειο της έναρξης εκτόπισης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και θέμα «Βόρεια Ελλάδα, Ήπειρος και Θεσσαλία την εποχή του Εθνικοσοσιαλισμού», σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και την Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (15 Μαρτίου).

Επίσης, στις 12 και 13 Μαρτίου, η Ευαγγελική Εκκλησία των Γερμανόφωνων θα διοργανώσει, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, παζάρι με καινούρια και μεταχειρισμένα ρούχα, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την ενίσχυση της κοινωνικής δράσης της.