Ιδρύθηκε το 1991, ως Ίδρυμα Ελληνική Βιβλιοθήκη και Αρχείο Σουηδίας, με πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας Ελλήνων μεταναστών.

Συμπαραστάτες σε αυτή τη νέα αρχή, με βασικό στόχο την ανάδειξη της ελληνικής παρουσίας στη Σουηδία, ήταν αρκετές ομογενειακές οργανώσεις, όπως και Σουηδοί φιλέλληνες.

Μία παρουσία που μετρά πάνω από εκατόν πενήντα χρόνια, επέτειος που γιορτάστηκε το 1998 με πολλές εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας,όπως ήδη είχε μετονομαστεί, τέσσερα χρόνια πριν, το Ίδρυμα Ελληνική Βιβλιοθήκη και Αρχείο Σουηδίας.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όμως, η απρόσκοπτη δράση του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού έχει μπει σε περιπέτειες, καθώς «στέρεψαν» οι κρατικές επιχορηγήσεις. Σήμερα, τελεί υπό αίρεση η λειτουργία του, λόγω σοβαρών οικονομικών δυσπραγιών.

Το θέμα έχει θέσει επανειλημμένα στη Σουηδική βουλή, ακόμη από το 2008, ο ελληνικής καταγωγής Βουλευτής, Νίκος Παπαδόπουλος. Σε απάντησή της η τότε, και νυν, υπουργός πολιτισμού Σουηδίας, Λίνα Αντελσον Λίλιεροτ,χαρακτήριζε την υπόθεση του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού μεμονωμένη και ότι είναι θέμα της αρμόδιας υπηρεσίας, ως εκ τούτου το υπουργείο δεν λαμβάνει μέτρα.

Τα ποσό που χρειάζεται για να διατηρηθεί το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμου στη σημερινή κατάσταση (κάλυψη λειτουργικών εξόδων για τη διατήρηση του υλικού), είναι περίπου 25.000 ευρώ το χρόνο.

Οι άνθρωποι του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού  έχουν κάνει σοβαρές σκέψεις ακόμα και για τη μεταφορά του υλικού στην Ελλάδα, κάτι το οποίο απεύχονται, στην ανάγκη όμως θα το πράξουν, αλλά και γι’ αυτό επίσης απαιτούνται χρήματα.