Επί αιώνες σταυροδρόμι ανθρώπων και ιδεών, τόπος ανοιχτός στο νέο, την αμφισβήτηση και τη διαφορετικότητα, η λεκάνη της Μεσογείου γέννησε συνεργασίες, συγκρούσεις, ποικιλία πολιτισμών και τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες.
Εδώ γεννήθηκαν και άκμασαν ο ελληνικός, ο ρωμαϊκός και ο αιγυπτιακός πολιτισμός.
Στη λεκάνη της Μεσογείου διαμορφώθηκαν τα ιδεώδη του σύγχρονου Δυτικού πολιτισμού, χάρη στο πνευματικά πρόσφορο έδαφος που παρείχαν τα μεγάλα λιμάνια και οι πόλεις της, όπου επί αιώνες διασταυρώνονταν άνθρωποι και ιδέες.
Στην αυγή του 21ου αιώνα, πώς εξακολουθούμε να αντλούμε από την πλούσια αυτή κληρονομιά μας;
Κοσμοπολίτικες κουλτούρες: Πραγματικότητα ή ουτοπία;
Έχουμε συχνά την τάση να εξιδανικεύουμε τη συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών στον ίδιο τόπο και χρόνο. Τι μας λένε όμως τα συγκεκριμένα ιστορικά παραδείγματα; Πόσο ανεπτυγμένη είναι η κουλτούρα της ανεκτικότητας; Σε ποιο βαθμό πρόκειται για αρμονική συνύπαρξη με αμοιβαίο σεβασμό και σε ποιο για αναγκαστική συμβίωση; Άνθρωποι που έζησαν στο πετσί τους την άνοδο και την πτώση του κοσμοπολιτισμού σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Αλεξάνδρεια, αφηγούνται, μέσα και από τις προσωπικές τους ιστορίες, τη μαγική πλευρά αλλά και τα όρια αυτής της κοινής ζωής.
Ομιλητές
André Aciman: Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Υπεύθυνος Διδακτορικών Προγραμμάτων και Διευθυντής του Writers’ Institute στο City University της Νέας Υόρκης
Πέτρος Μάρκαρης: Συγγραφέας
Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 12 Ιανουαρίου 2011,19:00 – 21:00, Αίθουσα εκθέσεων & διαλέξεων