Ο θίασος του MotoGP επιστρέφει στη Γαλλία αυτό το Σαββατοκύριακο για τον 5ο αγώνα του 2014.

Ο πρωταθλητής του 2013 Marc Marquez έχει κυριαρχήσει σε όλους τους μέχρι τώρα αγώνες και στα 21 του χρόνια βρίσκεται ήδη στην 16η θέση με τους πολυνίκες όλων των εποχών από όλες τις κατηγορίες.

Αν δει κανείς τα αποτελέσματα τόσο από τις χρονομετρημένες δοκιμές όσο και από τους μέχρι τώρα αγώνες της χρονιάς, οι αντίπαλοί του και όλοι όσοι παρακολουθούν το πρωτάθλημα, μέσα κι έξω από την πίστα έχουν το ίδιο αναπάντητο ερώτημα: τι είναι αυτό που θα μπορούσε να ανακόψει την σαρωτική του πορεία του 21χρονου Ισπανού.

Έχει γίνει ήδη θρύλος καθώς η τελευταία φορά που κάποιος οδηγός κέρδισε τους 4 πρώτους αγώνες από την pole position στην μεγάλη κατηγορία ήταν ο Giacomo Agostini το 1971, πριν 43 χρόνια.

Μεταξύ άλλων είναι ο πρώτος που κερδίζει 5 συνεχόμενες pole positions (μαζί με του τελευταίου αγώνα του 2013) από το 2011 που έκανε το ίδιο ο Casey. Επιπλέον, τέτοια διαφορά βαθμών (28) από το δεύτερο στη βαθμολογία τόσο νωρίς στο πρωτάθλημα, έχει να παρατηρηθεί από το 2005 και το Valentino Rossi.

Η νίκη του Marquez στη Jerez ήταν η πρώτη στην πίστα της Ανδαλουσίας και πλέον δεν υπάρχει πίστα στο καλεντάρι όπου να μην έχει πατήσει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου της.

Αν κερδίσει και στον επόμενο αγώνα, στο Le Mans αυτό το Σαββατοκύριακο, θα γίνει αυτός ο νεότερος αναβάτης στην ιστορία που έχει πετύχει 5 συνεχόμενες νίκες στη μεγάλη κατηγορία των Grand Prix. Θα αποσπάσει αυτό το ρεκόρ από το θρύλο των αγώνων, Άγγλο Mike Hailwood, που πέτυχε το δικό του σερί το 1962.

Ο Dani Pedrosa με τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας σφραγίζει την κυριαρχία της Honda. Ο αναγεννημένος Valentino Rossi από την άλλη είναι αυτός που προσπαθεί να κρατήσει ψηλά την τιμή της Movistar Yamaha και βρίσκεται στην 3η θέση της κατάταξης.

Ο Rossi συνεχίζει να προτιμά το νέο πλαίσιο στη Μ1 του που είναι σχεδιασμένο ώστε να βελτιώνει την ευστάθεια κατά το φρενάρισμα. Ο Jorge Lorenzo ανεβαίνει σταδιακά μετά από τους δύο καταστροφικούς πρώτους αγώνες. Βρίσκεται στην 5η θέση και στόχος του είναι εργαστεί περισσότερο με το παλιό πλαίσιο αλλά τις πιο μαλακές γόμες ελαστικών καθώς ταιριάζουν περισσότερο στο στιλ οδήγησής του.

Ο Andrea Dovizioso που σήμερα οδηγά για την Ducati και την ανέβασε στο βάθρο μετά από ένα κενό 2 ετών, έδωσε είδηση για πρωτοσέλιδο την περασμένη εβδομάδα. Ο manager του επιβεβαίωσε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε να οδηγήσει για την νεοεισερχόμενη Suzuki το 2015.

Ο Danilo Petrucci δεν θα αγωνιστεί στη Γαλλία καθώς ο οδηγός της IodaRacing Project αναρρώνει ακόμη από την επέμβαση στο δεξί καρπό. Είχε τραυματιστεί σε πτώση του στο Warm-Up πριν τον αγώνα της Jerez.

Έγινε ο τρίτος οδηγός του MotoGP που πέρασε από χειρουργείο την περασμένη εβδομάδα. Τόσο ο Stefan Bradl όσο και ο Dani Pedrosa μπήκαν για «διορθωτική» ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του συνδρόμου διαμερισμάτων στους πήχεις τους.

Και οι δύο δίνουν αγώνα απέναντι στο χρόνο ώστε να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για τον αγώνα. Στο Le Mans πριν 12 μήνες ο Pedrosa είχε πάρει τη νίκη και θα ήθελε πολύ να διεκδικήσει το ίδιο και τώρα.

Πέρσι το Γαλλικό Grand Prix είχε μετατραπεί σε θρίλερ εξαιτίας των άστατων καιρικών συνθηκών. Αν συμβεί κάτι ανάλογο και φέτος ίσως δώσει ευκαιρίες σε ορισμένους οδηγούς να ανακόψουν το σερί του Marquez.

Περισσότερο από το ¼ του πρωταθλήματος θα έχει διανυθεί με την πτώση της καρό σημαίας στην σχετικά κλειστή πίστα του Le Mans. Για πολλούς αυτή είναι η «τελευταία» ευκαιρία να διαπιστώσουν αν υπάρχει ελπίδα να «χτυπήσει» κανείς τον Marquez ή όχι.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα του Monster Energy Grand Prix de France ξεκινά στις 9:55 πμ της Παρασκευής οπότε και ξεκινά η μετάδοση του αγώνα από τον ΟΤΕTv. Ο αγώνας των 28 γύρων θα ξεκινήσει στις 3:00 μμ της Κυριακής και θα μείνει στην ιστορία όποια και αν είναι η εξέλιξη.

Είτε ο Marquez αρχίσει να προβάρει το στέμμα για τον δεύτερο τίτλο του στο MotoGP είτε κατορθώσει κάποιος ή κάτι να σπάσει το σερί του μικρού θαυματοποιού…

Δείτε στο βίντεο το teaser του αγώνα της Γαλλίας…