Στην Ελλάδα έχουμε τις ιδανικές συνθήκες όσον αφορά στον καιρό για οδήγηση μοτοσυκλέτας και τις πιο αισχρές όσον αφορά την ασφάλειά μας.
Υπάρχουν ωστόσο κάποιες άλλες χώρες που με τις πρωτοβουλίες τους μπορούν να μάς βοηθήσουν, απλά και γρήγορα, μέσω διαδικτύου.
Για παράδειγμα, χρόνια τώρα (από το 2007) στη Μεγάλη Βρετανία η ιστοσελίδα SHARP προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στα αποτελέσματα των δοκιμών κρανών. Στη χώρα αυτή ισχύει ένα καλό σύστημα ελέγχου και αξιολόγησης της ασφάλειας που προσφέρει κάθε κράνος, τα αποτελέσματα της οποίας μπορείτε και εσείς να διαβάσετε στη διεύθυνση http://sharp.direct.gov.uk/home.
Ο δικτυακός αυτός τόπος δίνει επιπλέον στον επισκέπτη τη δυνατότητα να συγκρίνει μεταξύ τους όσα κράνη τον ενδιαφέρουν. Στα μέσα Δεκεμβρίου υπήρχαν αναρτημένα αποτελέσματα για 304 κράνη της αγοράς, full face και jet.
Το εξαιρετικό αυτό σκεπτικό υιοθετείται τώρα και στην Αυστραλία. Όπου πρόσφατα δημιουργήθηκε μια παρόμοια βάση δεδομένων με την ονομασία CRASH (http://www.crash.org.au/home.html).
Στην Αυστραλία με τα 23 εκατ. κατοίκων και τις μόλις 700.000 μοτοσυκλέτες σκοτώνονται κάθε χρόνο γύρω στους 200 μοτοσυκλετιστές. Ο αριθμός θεωρείται τρομερός, και γι’ αυτό η ομοσπονδιακή αλλά και οι τοπικές κυβερνήσεις καταβάλλουν προσπάθεια να τον μειώσουν με εκπαίδευση αλλά και ενημέρωση.
Αυτούς τους δύο στόχους εξυπηρετεί και ο δικτυακός τόπος CRASH, δίνοντας πρόσβαση στα αποτελέσματα των δοκιμών κρανών και προσφέροντας ένας ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης και βαθμολόγησης. Οι Αυστραλοί μάλιστα έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα από τους Βρετανούς του SHARP.
Η βαθμολόγηση των κρανών γίνεται με 1-5 αστέρια όπως και από τους Βρετανούς. Όμως στο site του CRASH ο επισκέπτης μπορεί να εμβαθύνει σε επιμέρους επιδόσεις του κράνους κατά το τεστ, ελέγχοντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του όπως το πόσο αποτρέπει η σχεδίαση την περιστροφή του κράνους σε κάποια πρόσκρουση!
Ελέγχεται επίσης και βαθμολογείται ο τρόπος πρόσδεσης, η ορατότητα, το βάρος, το πόσο εύκολα θαμπώνει η ζελατίνα, ο αερισμός, ο θόρυβος, η εφαρμογή, η αεροδυναμική συμπεριφορά και άλλα στοιχεία ασφαλείας και άνεσης.
Παρότι δεν αναφέρονται πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά διαφόρων μερών του κράνους σε πτώση, οι Αυστραλοί προσφέρουν πολύ περισσότερες πληροφορίες και βέβαια επίσης τη δυνατότητα σύγκρισης κρανών μεταξύ τους.
Για την ώρα τα ελεγμένα κράνη στη ιστοσελίδα CRASH δεν είναι πολλά, όμως η βάση δεδομένων τους διευρύνεται διαρκώς, καθώς δοκιμάζονται όλο και περισσότερα κράνη της αυστραλιανής αγοράς.
Οπότε πριν αγοράσετε το επόμενο κράνος σας, αξίζει να πεταχτείτε για μια εικονική βόλτα ως την Αγγλία και την Αυστραλία. Γιατί; Διότι η εκτίμηση είναι πως στην Αυστραλία τουλάχιστον, η επιλογή καλύτερου κράνους θα μπορούσε να σώσει 50 ακόμη ζωές. Και όταν ξέρουμε ότι συνολικά σκοτώνονται εκεί κάπου 200 αναβάτες, τότε θεωρητικά μιλάμε για μείωση των θανάτων κατά 25%!