Η αμερικάνικη πολιτεία του Μίσιγκαν ανακοίνωσε αύξηση κατά 18% των θανάτων μοτοσικλετιστών σε τροχαία ατυχήματα, από το 2011 στο 2012. Τον Απρίλιο του 2012 η πολιτεία είχε ψηφίσει την άρση υποχρέωσης των μοτοσικλετιστών να φορούν κράνος όταν οδηγούν.
Η πολιτειακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα στατιστικά ενός χρόνου δεν επαρκούν για να κριθεί αν η αύξηση των θανάτων οφείλεται στην αλλαγή του νόμου ή όχι.
Δήλωσε ειδικότερα η Anne Readett, του Πολιτειακού Γραφείου για τον Σχεδιασμό Ασφαλείας των Αυτοκινητοδρόμων: «Ο αριθμός αυτός είναι πολύ ευαίσθητος στις συνθήκες κυκλοφορίας και ειδικότερα στις καιρικές αλλαγές από χρόνο σε χρόνο. Αν έχουμε κρύο και βροχερό καλοκαίρι, ξέρουμε ότι η οδήγηση μοτοσυκλετών μειώνεται, οπότε μειώνονται τα ατυχήματα και οι θάνατοι…»
Πέρσι το καλοκαίρι στο Μίσιγκαν ήταν πολύ ζεστό και ξηρό με θερμοκρασίες που συχνά ξεπερνούσαν τους 27 β. Κελσίου στις νοτιότερες επαρχίες της πολιτείας. Αυτές οι συνθήκες συνετέλεσαν κατά πάσα πιθανότητα στην αύξηση των αναβατών στους δρόμους. Μην ξεχνάμε ότι το Μίσιγκαν συνορεύει με τον Καναδά, είναι δηλαδή από τις βορειότερες και ψυχρότερες πολιτείες των ΗΠΑ και θερμοκρασίες πάνω από 25 βαθμούς θεωρούνται… «καύσωνας».
Η Anne Readett ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των μοτοσικλετιστών στη πολιτεία αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια πράγμα που ίσως έχει συμβάλλει στην αύξηση των ατυχημάτων. Το 2011 καταγράφηκαν 109 θάνατοι μοτοσικλετιστών, αριθμός που ανέβηκε στους 129 το 2012. Δεν έχουν για την ώρα δημοσιευθεί στοιχεία για τις συνθήκες των ατυχημάτων, τις αιτίες θανάτου και τη χρήση ή όχι κράνους.
Όταν ψηφιζόταν η αλλαγή του νόμου, οι υποστηρικτές της υποχρεωτικής χρήσης κράνους δήλωναν ότι η αποσόβηση των ατυχημάτων είναι πιο σημαντική από την ελευθερία της επιλογής, ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές. Καλά όλα αυτά περί προσωπικής ευθύνης και ελευθερίας της επιλογής, όμως το κράνος έχει σώσει πολλές ζωές.