Το δικό της αφήγημα για την Κύπρο και τον αιματοβαμμένο Αττίλα θέλησε να προπαγανδίσει η Τουρκία με το σίριαλ «Μια φορά και έναν καιρό στην Κύπρο». Τον Απρίλιο του 2021 μάλιστα όταν η δραματική σειρά έκανε πρεμιέρα, ο πρόεδρος του Ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ έδωσε το «παρών» στον κινηματογράφο που προβλήθηκε.
Μια ημέρα νωρίτερα, οι εκατοντάδες συντελεστές της υπερπαραγωγής της κρατικής τουρκικής τηλεόρασης TRT, είχαν κάνει «απόβαση» στην Αμμόχωστο. Η σειρά είναι ένα απολύτως ερντογανικό αφήγημα για τα όσα προηγήθηκαν του Αττίλα. Μιλούν για συνταγματικά πραξικοπήματακαι σφαγές Τουρκοκυπρίων στο διάστημα μεταξύ 1963 και 1974, που σύμφωνα με τους ίδιους οδήγησαν στην τουρκική εισβολή και κατοχή του νησιού.
Για να καταλάβει κανείς πόσο η τουρκική κυβέρνηση ήθελε να φτάσει η παραγωγή της κρατικής της τηλεόρασης στο Netflix, αρκεί να δει τους αριθμούς της υπερπαραγωγής. Χρειάστηκαν 6 μήνες προετοιμασίας για τα γυρίσματα. Περίπου 170 συντελεστές και 3.000 κοστούμια. Πέντε φορτηγά μετέφεραν εξοπλισμό στα Κατεχόμενα για τα γυρίσματα. Κατασκευάστηκαν 6 στρατιωτικά οχήματα, 2 τανκς και 600 αντίγραφα όπλων.
Το σίριαλ παίχτηκε στο πρώτο κανάλι της κρατικής τουρκικής τηλεόρασης και στην Κατεχόμενη Κύπρο για δύο σεζόν. Πουλήθηκε και προβλήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκμενιστάν. Η παραγωγή αν και ήθελε να φτάσει ως το Netflix τελικώς δεν τα κατάφερε. Αντίθετα στη δημοφιλή πλατφόρμα προβλήθηκε το ελληνικό Famagusta, προκαλώντας την έκρηξη της τουρκικής κυβέρνησης.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του κάνει λόγο για «μαύρη προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής διοίκησης Νότιας Κύπρου».
Κούλλης Νικολάου: Θέλαμε να κάνουμε σωστή τηλεόραση και όχι να προπαγανδίσουμε
Μιλώντας στο MEGA ο παραγωγός της σειράς Κούλλης Νικολάου εξήγησε πως το «Famagusta» δεν είναι μία σειρά προπαγάνδας.
«Εμείς κάναμε αυτή τη σειρά και δεν μας χρηματοδότησε κανένα κράτος. Θέλαμε ως άνθρωποι και δημιουργοί της τηλεόρασης να μην κάνουμε κάτι πρόχειρο. Δεν έχουμε χρηματοδοτηθεί, πέρα από κάποιους καλούς φίλους που έδωσαν ότι μπορούσαν και δώσαμε και μείς από την τσέπη μας, να κάνουμε μία σειρά που να είναι σωστή τηλεόραση και όχι να προπαγανδίσουμε».
Όπως είπε ο ίδιος, «θέλαμε να περάσουμε ένα μήνυμα αγάπης, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης. Να περάσουμε το μήνυμα «όχι στη διχόνοια». Δεν εξιστορούμε καμία ιστορία του τι έγινε στην Κύπρο το ’74, πάρα μόνο ένα σημαντικό κομμάτι της, που είναι ο άνθρωπος, η Κύπρια μάνα που έχει χάσει το παιδί της και αγνοείται εδώ και 50 χρόνια».
«Το ’74 χάθηκαν ζωές, ξεσπιτώθηκαν άνθρωποι. Ο πόλεμος είναι άδικος, οι στρατιώτες είναι άδικοι, όχι ο λαός. Δεν στέλνουμε κανένα μήνυμα διχόνοιας. Μαζί με τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους θέλουμε να πούμε ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Ο πόλεμος μόνο καταστροφή φέρνει», δήλωσε.