Η πρωταγωνίστρια της σειράς «Παγιδευμένοι» – που κάνει μεγάλη επιτυχία και αγαπήθηκε από το κοινό από το πρώτο κιόλας επεισόδιο προβολής της – Μάρθα Λαμπίρη Φεντόρουφ μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου τη νύχτα της Τετάρτης (28/9).
Η γοητευτική ηθοποιός περιέγραψε την εμπειρία που η ίδια βίωσε στο Ιράν όταν και έζησε για 7 μήνες εκεί για τις ανάγκες γυρισμάτων, σε μια σειρά εποχής της Ιρανικής κρατικής τηλεόρασης. Περιέγραψε στον ΑΝΤ1 την μακροχρόνια και σιωπηλή «επανάσταση» των γυναικών στη χώρα.
Ειδικότερα, η Μάρθα Λαμπίρη Φεντόρουφ εξομολογήθηκε πως «Ο κόσμος είναι τρομερά ανοιχτός, ζεστός, φιλόξενος. Είναι ίσως ο πιο φιλόξενος λαός που έχω συναντήσει στη ζωή μου και έχω ταξιδέψει πολύ στη ζωή μου. Είναι όλοι πολύ ανοιχτοί, πολύ δοτικοί, ευγενείς. Έχουν πολύ ενδιαφέρον να μάθουν για μας, για την Ελλάδα και έχουμε πάρα πολλά κοινά. Από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα. Συμπεριφορές, λέξεις καθημερινές που δεν γνωρίζουμε ότι είναι Περσικές…. Ένιωσα σαν δεύτερο σπίτι μου. Έγινε σπίτι μου. Με υποδέχθηκαν με αγάπη και ζεστασιά».
Ο λαός ως λαός δεν είναι αυτή η καταπίεση που βλέπουμε και που ακούμε και που συμβαίνει. Είναι το καθεστώς …. Ναι και πώς ο καθένας το χρησιμοποιεί», περιγράφει την κοινωνία του Ιράν.
Η Μάρθα Λαμπίρη – Φεντόρουφ διατηρεί σχέσεις με Ιρανούς και Ιρανές συναδέλφους της, με τους οποίους επικοινωνεί τηλεφωνικά αφού το καθεστώς απαγορεύει δια ροπάλου τα Social Media.
Και πρόσθεσε: «Οι γυναίκες οι ίδιες είναι πολύ δυνατές, πολύ δυνατοί χαρακτήρες, τρομερά σπουδαγμένες και μορφωμένες. μετράει ο λόγος τους στην οικογένεια τους και παίρνουν θέσεις στον περίγυρο όσο μπορούν. Αλλά και πάλι υπάρχουν πάρα πολλοί περιορισμοί. Πάρα πολλοί. Θα ερχόμουν αντιμέτωπη με πάρα πολλές δυσκολίες αν έμενα εκεί μόνιμα».
Ενώ στη συνέχεια περιέγραψε και το δικό της βίωμα με την μαντίλα: «Την πρώτη μέρα των γυρισμάτων πήγα στην τουαλέτα και ήμουν στο νιπτήρα, έπλενα τα χέρια μου και είχα βγάλει για λίγο τη μαντίλα μου. Ένα μικρό κοριτσάκι μπήκε στην τουαλέτα και έπαθε σοκ που με είδε χωρίς τη μαντίλα. Γούρλωσε τα μάτια, άρχισε να μου μιλάει, αλλά ακόμα δεν είχα εξοικειωθεί με την γλώσσα και δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε. Άρχισε να μου τραβάει τα μαλλιά για να μου δείξει ότι πρέπει να βάλω το μαντήλι μου» πρόσθεσε, επίσης, η Μάρθα Λαμπίρη Φεντόρουφ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.
«Η Τεχεράνη θα πει, είναι μία μεγαλούπολη, μένουν άνθρωποι που έχουν μια οικονομική άνεση. Εκεί οι μαντίλες, κάθε χρόνο μετακινούνταν και μερικά χιλιοστά πιο πίσω. Στα πιο φτωχά προάστια της πόλης βλέπεις ότι υπάρχει εντονότερος θρησκευτικός φανατισμός και προσκόλληση σε αυτά που λέει η κυβέρνηση.
Ζητούν την ισότητα και την ελευθερία της σκέψης και της επιλογής και το δικαίωμα στη ζωή και στην αυτοδιαχείριση της ύπαρξης. Οι φίλοι μου που μίλησα από το τηλέφωνο μου είπαν ότι είναι καλά και να προσευχηθώ για αυτούς. Ήρθε επιτέλους η ώρα να είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε το τι θέλουμε να φοράμε και πώς να ντυνόμαστε και να μην σκοτώνονται οι άνθρωποι.
Νομίζω αυτό είναι το κυριότερο μήνυμα του Ιρανικού λαού αυτή την στιγμή, δεν φοβούνται, είναι έξω παλεύουν, μάχονται πολύ γενναία και δεν φοβούνται. Τους θαυμάζω και είμαι μαζί τους».
Πανταχού παρούσα η «σκιά» του ελέγχου και της λεγόμενης αστυνομίας ηθών του Ιράν, όπως περιγράφει η ηθοποιός.
«Πήγα προετοιμασμένη να ακολουθώ τους κανόνες, έπρεπε και εγώ να φοράω την μαντίλα μου, το μαντό μου το οποίο είναι σαν μια μακριά ζακέτα που καλύπτει το σώμα.
Όταν πήγαινα σε σπίτι θρησκευόμενης γυναίκας, εξ‘ επιλογής μόνη μου δεν έβγαζα τη μαντίλα ως ένδειξη σεβασμού προς αυτή. Και αυτό είναι το θέμα. Να σεβαστούμε τις επιλογές του καθενός. Οι γυναίκες που θέλουν να φοράνε τις μαντίλες τους να τις φοράνε και εκείνες που δεν θέλουν να μη σκοτώνονται.
Μια μέρα πήγα να βγω από το ξενοδοχείο μου φορώντας μόνο το τουρμπάνι μου χωρίς να καλύπτω τον λαιμό και ο ρεσεψιονίστ μου έδωσε μια κάρτα. Του λέω δεν χρειάζεται και μου είπε πως αν αντιμετωπίσω πρόβλημα να καλέσουν στο ξενοδοχείο να τους πουν πως είμαι τουρίστρια».
Τα γυρίσματα της σειράς που ακόμα δεν έχει προβληθεί στους τηλεοπτικούς δέκτες συνεχίζονται στο Ιράν με την συμμετοχή εκτός της Μάρθας Λαμπίρη Φεντόρουφ και των Παναγιώτη Μπουγιούρη, Νίκου Πουρσανίδη, Μάνου Πίντζη, και Γιάννη Σπαλιάρα.