Επτά ώρες φορτισμένης συζήτησης απαιτήθηκαν στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προκειμένου να «επαναβεβαιωθεί ομόφωνα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στην επίσημη διαρροή που υπήρξε από την Κουμουνδούρου, η εμπιστοσύνη των μελών του στο διοικητικό συμβούλιο της εφημερίδας Αυγή και να εξουσιοδοτηθούν τα μέλη του «να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, όσο δύσκολες κι αν είναι, προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική εξυγίανση της επιχείρησης εν λειτουργία».
Σύμφωνα με το παρασκήνιο, υπήρξαν στιγμές που το μέλλον του κομματικού εντύπου, τουλάχιστον ως προς την ημερήσια έκδοσή του, «κρεμόταν από μια κλωστή» όπως δηλώνουν οι γνωρίζοντες στο Newsbeast. Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας το λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, περιέγραψε ανάγλυφα τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν για τη βιωσιμότητα του ιστορικού φύλλου και επεσήμανε την ανάγκη άμεσων αναδιαρθρώσεων, προκειμένου να συνεχίζει να κρεμιέται στα περίπτερα. Ειδάλλως δεν υπήρχε άλλη λύση παρά το κλείσιμο του μέσου και η διατήρηση μονάχα του κυριακάτικου φύλλου με τον μικρότερο δυνατό αριθμό δημοσιογράφων και με ταυτόχρονη ενδυνάμωση της ιστοσελίδας.
Αντίθετα σε οποιαδήποτε προοπτική αναστολής της εφημερίδας εμφανίστηκαν σημαίνοντα στελέχη της «Ομπρέλας», της τάσης δηλαδή που προέκυψε από την εσωκομματική συμπόρευση των επονομαζόμενων «53+» που ασκούν κατά καιρούς κριτική στην ηγεσία του κόμματος και στελεχών της ιστορικής ηγεσίας.
Έτσι, κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο ενός λουκέτου ήταν μεταξύ άλλων ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Θοδωρής Δρίτσας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι οποίοι κατέθεσαν πρόταση για συγκρότηση μιας επιτροπής διάσωσης της Αυγής. Η πρόταση της «Ομπέλας» όμως απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα καπέλωνε το νυν διοικητικό συμβούλιο της εφημερίδας που θα κληθεί να προχωρήσει στην περαιτέρω οικονομική εξυγίανση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αν και ανήκει στα μέλη της «Ομπρέλας» αντιμετώπισε στη συνεδρίαση με ρεαλισμό τα οικονομικά δεδομένα του μέσου ενημέρωσης, όταν πήρε το λόγο.
Οι προβληματισμοί
Αν και η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα εγκρίθηκε με άνετη πλειοψηφία με ψήφους 17 έναντι 8, ο ίδιος εμφανίστηκε ακόμη περισσότερο ενωτικός, προχωρώντας σε νέα εισήγηση που συνέθετε όλες τις σημαντικές απόψεις, προκρίνοντας βέβαια πάνω απ’ όλα τη συνέχιση λειτουργίας του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας.
Θα πρέπει να τονιστεί τέλος ότι υπήρξαν και πρόσωπα που εκτίμησαν ότι εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης που έχει περιέλθει η Αυγή και του γεγονότος ότι η εθελούσια έξοδος των εργαζομένων που είναι προκριθεί το προηγούμενο διάστημα δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα πρέπει να σκεφθεί σοβαρά ο ΣΥΡΙΖΑ το κλείσιμο του φύλλου.
Μεταξύ αυτών που φέρεται να προσχώρησαν σε αυτή την άποψη ήταν και ο Νίκος Μπίστης που στην εισήγησή του έφερε ως παράδειγμα αντίστοιχες πρακτικές που ακολουθήθηκαν σε παρόμοια έντυπα της Αριστεράς στο εξωτερικό. Ως παράδειγμα έφερε την Mundo Obrero της Ισπανίας, την Humanite στη Γαλλία και την L’Unita στην Ιταλία. Για την Unita πάντως υπήρξε και αντίλογος καθώς σύντροφοί του υποστήριξαν ότι το έντυπο έκλεισε εξαιτίας της δεξιότερης στροφής που ακολούθησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας (PCI). Για την ιστορία είχε κλείσει τον Ιούλιο του 2014, άνοιξε εκ νέου τον Ιούνιο του 2015 και έκλεισε οριστικά τον Ιούλιο του 2017.