Με τους «πανηγυρισμούς» φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ για «το οικονομικό αδιέξοδο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στη προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης της Αυγής» τα βάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, -παρατηρώντας για τα πρώτα, ότι «ζουν από τις κάθε λογής λίστες Πέτσα, υπόγειες χρηματοδοτήσεις και θαλασσοδάνεια από τράπεζες, που ενίοτε σβήνονται με κυβερνητικές παρεμβάσεις»- αλλά και με τη «ΝΔ της διαπλοκής».

Αφήνοντας αιχμές για την τελευταία, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως το κόμμα «δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ, ούτε στις τράπεζες, ούτε πουθενά», καθώς και ότι «δεν έχει νταβαντζήδες να πληρώνουν με μαύρο χρήμα τα Μέσα του περιμένοντας ‘ανταλλάγματα’».

Υποστηρίζουν, επίσης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει «χρηστή διαχείριση των οικονομικών του» και ότι προσπαθεί να εξυγιάνει, μάλιστα, την οικονομική κατάσταση της εφημερίδας, η οποία μαζί με τον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» απορροφά το 72% της κρατικής χρηματοδότησης του κόμματος.

Συνεχίζοντας επί των οικονομικών του Μέσου, σημειώνουν πως «ήδη από το 2018, οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών υπογραμμίζουν πως επί της ουσίας και δεδομένης της κρίσης του Τύπου, η Αυγή έχει οικονομικά χρεωκοπήσει και καταφέρνει να συνεχίζει την έκδοσή της μόνο και μόνο από την ισχυρή χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ», απορροφώντας «2 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα που τα διαφημιστικά έσοδα διαρκώς μειώνονται (…)».

Επιπλέον, οι μεγάλες ανατιμήσεις στο χαρτί και η πανδημία επιδείνωσαν έτι περαιτέρω την οικονομική κατάσταση, ισχυρίζεται η Κουμουνδούρου.

«Η πτώση των εσόδων του Μέσου και η αδυναμία περεταίρω χρηματοδότησης από το κομματικό ταμείο», λοιπόν, «εκ των πραγμάτων οδηγούν στην δύσκολη αλλά αδήριτη ανάγκη να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της Αυγής».

Ακολούθως, σε μία ακόμα μομφή προς την κυβέρνηση, τόσο οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ «που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα» για τις εξελίξεις στην Αυγή, όσο και οι Έλληνες φορολογούμενοι, διαβεβαιώνονται «ότι για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων μας δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε το δρόμο της ΝΔ».

Περαιτέρω, οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες δεν απαντούν στο «κατηγορώ» των εργαζομένων, εμφανίζονται να τα βάζουν εμμέσως πλην σαφώς (και) με τους τελευταίους, μιας και που λένε ότι έθεσαν σε ισχύ, προ μηνός, «ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους στην εφημερίδα Αυγή», χωρίς προηγούμενο «όχι μόνο στο χώρο των ΜΜΕ, αλλά ούτε από τράπεζες ή πολυεθνικούς κολοσσούς (…)», στο οποίο, όμως, το προσωπικό δε συμμετείχε σε ικανοποιητικό ποσοστό: «Ζήτησαν να ενταχθούν μόλις 14 εργαζόμενοι, γεγονός που δεν μπορεί να διασφαλίσει την απαιτούμενη οικονομική εξυγίανση».

Και «αν κάτι τέτοιο δεν υλοποιηθεί άμεσα, τότε υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος ολικού κλεισίματος της Αυγής, όχι μόνο του καθημερινού φύλλου. Και όχι από επιλογή, αλλά από οριστικό οικονομικό αδιέξοδο», προστίθεται στην ανεπίσημη τοποθέτηση του κόμματος, την οποία δε φαίνεται να απασχολεί κάποιου είδους (αυτο)κριτική, παρά σε τρίτους.

Εξυπακούεται πως η παραπάνω πρόταση ερμηνεύεται από τους εργαζόμενους – οι οποίοι μιλούν για «προειλημμένες αποφάσεις» – ως επιβεβαίωση των πληροφοριών για το δυσοίωνο μέλλον που επιφυλάσσει ο ιδιοκτήτης της Αυγής – και του «Κόκκινου» – στο προσωπικό.

Ενδεχομένως και την Πέμπτη «οι δύσκολες αποφάσεις»

«Τις επόμενες ημέρες, τόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που αποτελεί το βασικό μέτοχο της εφημερίδας, όσο και το ΔΣ της εφημερίδας, θα κληθούν να εξετάσουν και να πάρουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες εκείνες αποφάσεις, όπως και το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής έκδοσης του καθημερινού φύλλου, που θα διασφαλίσουν ωστόσο, ότι η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς όχι μόνο ΔΕΝ θα κλείσει, αλλά θα ενισχύσει την παρουσία της, τόσο διαδικτυακά, όσο και στο κυριακάτικο φύλλο της» προς απογοήτευση «όσων πανηγυρίζουν», καταλήγει το non paper της Κουμουνδούρου.

Πηγές του Newsbeast, πάντως, ανέφεραν πως το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ θα ασχοληθεί αύριο, πιθανότατα, με το ζήτημα των Μέσων του κόμματος.

Και μεταξύ των μελών του οργάνου αυτού, στο οποίο μετέχει και ο Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο οι εργαζόμενοι ζήτησαν συνάντηση, βρίσκονται σημαίνοντα στελέχη τα οποία έχουν ήδη εκφράσει την έντονη διαφωνία τους με το διαφαινόμενο σχέδιο κλεισίματος του καθημερινού φύλου, μας είπαν οι ίδιες πηγές.

Εφημερίδα Αυγή

Η πλευρά των εργαζομένων

Υπενθυμίζεται πως μερικές ώρες νωρίτερα από την παραπάνω «απάντηση» του κόμματος, οι εργαζόμενοι του ιστορικού εντύπου είχαν καταγγείλει, μεταξύ άλλων, το «εξόφθαλμα οξύμωρο γεγονός» πως οι ιθύνοντες της Αυγής επικαλούνται «την επί σειρά ετών δυσχερή οικονομική κατάσταση του οργανισμού, προκειμένου να δικαιολογήσουν τόσο την εθελουσία όσο και το επερχόμενο λουκέτο, τη στιγμή που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν προχωρήσει σε αύξηση δαπανών και σε προσλήψεις διευθυντικών στελεχών με υψηλούς μισθούς».

Άλλωστε, όπως σημειώνουν οι συντάκτες του κειμένου που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο της ΕΣΗΕΑ, η «χρεωκοπία της εφημερίδας και η απαξίωση του δημοσιογραφικού της στίγματος έχει πρόσωπα και διευθύνσεις, και σίγουρα τα πρόσωπά αυτά δεν είναι των εργαζομένων, οι οποίοι επί σειρά ετών έχουμε βάλει πλάτη για τη διάσωση της εφημερίδας».

Κατά την ίδια ανακοίνωση – η οποία προέκυψε μετά από «μία από τις μαζικότερες συνελεύσεις των τελευταίων ετών» – οι εργαζόμενοι δηλώνουν απερίφραστα και ομοφώνως «αντίθετοι σε κάθε σχεδιασμό για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ και τη διάλυση της ιστορικής εφημερίδας της αριστεράς και του τόπου, που συμπληρώνει φέτος τα 70 χρόνια από τη γέννησή της».

Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι προανήγγειλαν σειρά κινητοποιήσεων ενώ αύριο, Πέμπτη, σε νέα συνέλευσή τους αναμένεται να συζητηθούν οι όποιες εξελίξεις και η παραπέρα μορφή των επόμενων δράσεων από πλευράς τους.

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες και δύσκολες, όμως, θα αγωνιστούμε ενάντια στο κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ, με πυξίδα τη συλλογική μας δύναμη, την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα που μας δίνει η πεποίθηση ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Στην πλευρά της ιστορίας όπου θα βρίσκονται πάντα τα “λόγια που καίνε”, όπως τιτλοφορούσε τα καθημερινά χρονογραφήματά του στην ΑΥΓΗ ο Κώστας Βάρναλης», καταλήγει το κείμενο της απόφασής τους.