Η έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του Vogue Scandinavia.
Ένα ισλανδικό άλογο συνοδεύει στις φωτογραφίες τη 18χρονη που μάχεται για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής.
«Η αγάπη και ο σεβασμός στη φύση και την άγρια ζωή είναι κάτι που ενώνει και τις πέντε σκανδιναβικές χώρες» αναφέρει η αρχισυντάκτρια του περιοδικού, Μαρτίνα Μπονιέρ σε δελτίο Τύπου με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους, το οποίο εστιάζει στο φυσικό περιβάλλον.
«Είμαι απίστευτα περήφανη που παρουσιάζουμε τη Γκρέτα Τούνμπεργκ στο εξώφυλλο του πρώτου τεύχους» τονίζει η Μαρτίνα Μπονιέρ. «Δεν είναι μόνο μια ξεχωριστή προσωπικότητα της Σκανδιναβίας και δύναμη αλλαγής, αλλά επίσης ενσαρκώνει την αγάπη για τη φύση, την αναζήτηση της βιωσιμότητας και τη φανερή γενναιότητα που βρίσκεται στον πυρήνα του οράματός μας» προσθέτει.
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ προσέλκυσε για πρώτη φορά την παγκόσμια προσοχή το 2018, όταν σε ηλικία 15 ετών αποφάσισε να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με αποχή από το σχολείο και διαμαρτυρίες έξω από το Σουηδικό Κοινοβούλιο, απαιτώντας από την κυβέρνηση της χώρας της να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα.
Σύντομα ενθάρρυνε ένα κίνημα αποχής νέων από τα μαθήματα και τώρα σε ηλικία 18 ετών η Τούνμπεργκ είναι μία από τις πιο δυνατές φωνές για την προστασία του πλανήτη. Έχει προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης τρεις συνεχόμενες χρονιές.
«Θέλω να δράσετε, όπως θα κάνατε σε μια κρίση. Θέλω να συμπεριφέρεστε σαν να καίγεται το σπίτι μας. Επειδή καίγεται» δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2019.
Αλλά ο ευθύς λόγος της για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν έγινε δεκτός από όλους.
Στη συνέντευξή της στο περιοδικό Vogue, η Γκρέτα Τούνμπεργκ αναφέρεται στους επικριτές της – κυρίως, στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος το 2019 έγραψε στο Twitter ότι η 18χρονη είχε «πρόβλημα διαχείρισης θυμού».
«Πρέπει να το δείτε από μια ευρύτερη οπτική γωνία» ανέφερε η 18χρονη. «Γιατί γράφουν τέτοια πράγματα; Το κάνουν επειδή αισθάνονται ότι είμαστε πολύ δυνατοί και θέλουν να μας φιμώσουν, είτε επειδή θέλουν να μας τρομοκρατήσουν ή να μας εκφοβίσουν είτε για να σπείρουν αμφιβολία. Αυτό είναι, κατά κάποιο τρόπο, ένα πολύ θετικό σημάδι ότι έχουμε αντίκτυπο» τόνισε.
Φωτογραφημένη σε δάσος έξω από τη Στοκχόλμη από τους Σουηδούς φωτογράφους και περιβαλλοντολόγους, Ματίας και Ίρις Αλεξάντροβ Κλουμ, η Γκρέτα Τούνμπεργκ φορά ένα φουσκωτό πανωφόρι φτιαγμένο από ανακυκλωμένα παλτό.
«Αν αγοράζεις “γρήγορη” μόδα συμβάλλεις στην ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας, και την ενθαρρύνεις να συνεχίσει την επιβλαβή τακτική. Καταλαβαίνω, όμως, ότι για κάποιους ανθρώπους η μόδα είναι ο τρόπος που θέλουν να εκφράσουν τον εαυτό και την ταυτότητά τους» ανέφερε η Τούνμπεργκ.
Σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter με αφορμή τη συνεργασία με το περιοδικό επικρίνει τη βιομηχανία της μόδας ότι προωθεί μία εικόνα υπεύθυνη προς το περιβάλλον χωρίς να κάνει σημαντικές αλλαγές, παρά μόνον συμβολικές και συγκεχυμένες χειρονομίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα.
Η βιομηχανία της μόδας παίζει τεράστιο ρόλο στην κλιματική και οικολογική καταστροφή, έγραψε σε ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Τwitter της με αφορμή τη συνεργασία της με το Vogue.
Ακόμη περισσότερο σε βάρος αμέτρητων εργαζομένων και κοινοτήτων που εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους, προκειμένου κάποιοι να απολαμβάνουν τη γρήγορη μόδα σημείωσε.