Η μητρική εκδοτική εταιρεία της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο αναδιοργάνωσής της το οποίο περιλαμβάνει την κατάργηση 200 θέσεων εργασίας, περιλαμβανομένων 40 στη σύνταξη της εφημερίδας, κατά τη διάρκεια των τριών επομένων ετών.
Ο εκδοτικός οίκος F.A.Z. GmbH, ο οποίος εκδίδει την κεντροδεξιά εφημερίδα, την κυριακάτικη έκδοσή της, τη FAS, και έχει δημιουργήσει τον ιστότοπο της faz.net, σχεδιάζει να προχωρήσει ως το 2017 σε εξοικονόμηση πόρων ύψους 20 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, προκειμένου να «εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα» του ομίλου.
Η κατάργηση των 40 θέσεων εργασίας στη σύνταξη της εφημερίδας, επί συνόλου 400 θέσεων, θα γίνει μέσω των προβλεπόμενων συνταξιοδοτήσεων, των φυσιολογικών διακυμάνσεων στον αριθμό των εργαζομένων και μέσω «μέτρων κοινωνικά αποδεκτών». Για την περικοπή ακόμη 160 θέσεων, σε τμήματα με άλλα καθήκοντα, επί συνόλου περίπου 500 εργαζομένων, δεν αποκλείονται απολύσεις.
«Η FAZ πρέπει επίσης να προσαρμοστεί στις νέες οικονομικές συνθήκες», σχολίασε ο επικεφαλής του ομίλου Τόμας Λίντνερ, «χρειαζόμαστε περιθώρια ελιγμών για να αναπτύξουμε νέα προϊόντα και προσφορές».
Η ανακοίνωση αυτή της γερμανικής εφημερίδας, που είναι γνωστή για τις διεξοδικές και εμπεριστατωμένες αναλύσεις και τα άρθρα της, σημειώνεται μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση της γαλλικής αριστερής εφημερίδας Libération περί κατάργησης σχεδόν του ένα τρίτου των θέσεων εργασίας.
Η FAZ, η οποία έχει έδρα τη Φραγκφούρτη της δυτικής Γερμανίας, ανήκει στις ελάχιστες γερμανικές εφημερίδες που κυκλοφορούν σε όλα τα κρατίδια της χώρας, παρά το ότι έχει αρκετή ύλη τοπικού ενδιαφέροντος, όπως επίσης η Süddeutsche Zeitung (Μόναχο) και η Die Welt, του εκδοτικού ομίλου Axel Springer.
Γνωστή επί σειρά ετών για το λιτό στιλ της, με ελάχιστα σκίτσα και φωτογραφίες και ελάχιστο χρώμα, η εφημερίδα εκσυγχρόνισε την εμφάνισή της το 2007 και παρουσίασε το 2011 μια έκδοση στο Διαδίκτυο και για ταμπλέτες όπως το iPad.
Η εφημερίδα πωλεί 307.000 αντίτυπα τις καθημερινές (Δευτέρα-Σάββατο). Οι πωλήσεις της ανέρχονταν σε περίπου 400.000 στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.
Το σκηνικό στον γερμανικό Τύπο έχει μεταβληθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια: η οικονομική εφημερίδα Financial Times Deutschland, που εκδιδόταν σε σομόν χαρτί όπως η μεγάλη αδελφή της στη Βρετανία, έβαλε λουκέτο στα τέλη του 2012• η Frankfurter Rundschau, άλλοτε πολύ επιτυχημένη, είναι πλέον σκιά του παλιού εαυτού της.
Οι Γερμανοί συνεχίζουν να αγοράζουν εφημερίδες, αλλά οι πωλήσεις τους υποχώρησαν κατά 3% φέτος, συνεχίζοντας την τάση των προηγούμενων ετών, σύμφωνα με την ομοσπονδία του κλάδου BVDZ.