Οι Ευνοούμενοι του Μίδα (The Minions of Midas) είναι μία μίνι σειρά έξι επεισοδίων ισπανικής παραγωγής, που προβάλλεται στο Netflix. Είναι βασισμένη στο ομότιτλο διήγημα του Jack London, που κυκλοφόρησε το 1901.
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον Luis Tosar, γνωστό για τους ρόλους του σε Ισπανικές κυρίως ταινίες, όπως το Cell 211 και το Mientras duermes. Δίπλα του έχει, μεταξύ άλλων, την Marta Milans (Shazam!) και την Marta Belmonte (Isabel).
Την προσαρμογή του σεναρίου για την τηλεόραση ανέλαβαν ο Mateo Gil (The Sea Inside, Vanilla Sky) και ο Miguel Barros (Blackthorn) ενώ ο πρώτος σκηνοθέτησε και τα έξι επεισόδια όπως ενημερώνει το lordoftheseries.gr.
Η πλοκή εστιάζει στον Víctor Genovés (Luis Tosar) έναν εκατομμυριούχο πρόεδρο ενός μεγάλου ομίλου ΜΜΕ της Ισπανίας, ο οποίος δέχεται εκβιασμούς από μία μυστική οργάνωση, τους Ευνοούμενους του Μίδα, ώστε να πληρώσει ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, πολλοί αθώοι άνθρωποι θα πεθάνουν.
Την ώρα που ψίθυροι ακούγονται για το πως και το γιατί έλαβε εκείνος μία τόσο μεγάλη περιουσία ενός ομίλου ΜΜΕ, η αστυνομία και ο επικεφαλής της, επιθεωρητής Conte (Guillermo Toledo), πασχίζουν να βρουν στοιχεία για την οργάνωση αυτή, χωρίς πάντα να λαμβάνουν τη βοήθεια που περιμένουν από τον επιχειρηματία.
Παράλληλα, σε μία Ισπανία που φλέγεται κυριολεκτικά, με μία εξέγερση να ξεσπάει λόγω οικονομικής κρίσης και διάφορων κοινωνικών λόγων, μία δημοσιογράφος της εφημερίδας του Víctor, η Mónica Báez (Marta Belmonte), προχωράει σε μία σημαντική αποκάλυψη, που δημιουργεί αλυσιδωτές εξελίξεις.
Σε όλη τη διάρκεια των έξι επεισοδίων, κεντρικό σημείο της πλοκής αποτελούν οι Ευνοούμενοι του Μίδα και η ζωή του Víctor, όμως υπάρχουν και διάφορες υπό-πλοκές που συμπληρώνουν την ιστορία.
Από σεναριακή άποψη, τα έξι επεισόδια είναι ό’τι πρέπει για να καλύψουν επαρκώς, και να μην κουράσουν κιόλας, την ιστορία. Η ανάπτυξη της προσωπικά μου άρεσε πολύ και μου δημιουργούσε επεισόδιο-επεισόδιο μεγάλη ανυπομονησία αναφορικά με την εξέλιξη και την κλιμάκωση της.
Ο αντισυμβατικός και μη αναμενόμενος τρόπος που ολοκληρώθηκε η σειρά με βρήκε πολύ σύμφωνο και κατατάσσω το στοιχείο αυτό στα θετικά της. Επίσης, εκτίμησα το γεγονός πως η σειρά κάνει ένα κοινωνικό και πάντα επίκαιρο σχόλιο, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να αφορά και την Ελλάδα.
Φυσικά, όπως συμβαίνει σε αρκετά αστυνομικά, δεν καταφέραμε να ξεφύγουμε από 1-2 κλισέ του είδους, που όμως δεν ενοχλούν πολύ καθώς δεν είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση στη σειρά.
Ο πρωταγωνιστής, Luis Tosar, μου άρεσε πραγματικά πολύ στο ρόλο του ως ένας ανοιχτόμυαλος και με αρχές επιχειρηματίας, δίνοντας μία στιβαρή ερμηνεία. Από το συμπληρωματικό cast μπορώ να πω πως δεν έχω κάποιο παράπονο ενώ γενικότερα οι χαρακτήρες δεν ήταν “τραβηγμένοι” ή πέρα από τα όρια του πραγματικού.
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι μεγάλα. Θα έδινε ένας εκατομμυριούχος τα χρήματα του για να σώσει τις ζωές αθώων ανθρώπων, που δεν σχετίζονται με εκείνον; Μέχρι που θα έφτανε ένας δημοσιογράφος και θα δεχόταν να κάνει «εκπτώσεις» στο ηθικό κομμάτι της εργασίας του;