Το Σάββατο του Λαζάρου 27 Απριλίου, ο σεφ Γιάννης Λουκάκος στο «Dr Cook»του Μega μας μαθαίνει πώς να φτιάχνουμε ζωμούς ώστε να δίνουμε περισσότερη γεύση στα φαγητά μας.
Ο ζωμός είναι ένα εύγευστο υγρό που προκύπτει από κόκαλα, λαχανικά, αρωματικά και νερό. Οι ζωμοί είναι εφεύρεση της επαγγελματικής κουζίνας και αναπτύχθηκαν για να υποστηρίξουν την παρασκευή των σαλτσών.
Οι σεφ ανακυκλώνοντας υλικά όπως κόκαλα από παρασκευές κρεάτων, υπολείμματα από κοπές λαχανικών και κοτσάνια βοτάνων, μπορούσαν να έχουν μεγάλες ποσότητες εύγευστων υγρών, για να ενισχύσουν τις σάλτσες τους.
Φυσικά, με την εξέλιξη της κουζίνας, οι ζωμοί άρχισαν να χρησιμοποιούνται σε ολοένα και περισσότερες εφαρμογές.
Για την παρασκευή του ζωμού ακολουθείται η διαδικασία του σιγανού βρασμού, ενώ τα κόκαλα που χρησιμοποιούνται καθορίζουν τη γεύση και το είδος του ζωμού.
Στη συνέχεια, ετοιμάζει φιλέτο σφυρίδα με πρασόρυζο και βελουτέ ψαριού, ενώ οι μαθητές του αναλαμβάνουν να μαγειρέψουν σούπα λαχανικών με φουρνιστή μπρουσκέτα με τυριά και τραχανά με μανιτάρια σοτέ και ταλαγάνι.
Το γλυκό της ημέρας είναι σπασμένο ραβανί με κρέμα λεμονιού και παγωτό βανίλια.