Πάνω από τέσσερις στους δέκα νέους ηλικίας 18-34 ετών στην Ευρώπη είναι υποχρεωμένοι να ζουν με τους γονείς τους. Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό ξεπερνά το 60% και παρουσιάζει εξαιτίας και της κρίσης ανοδικές τάσεις. Γενικότερα όμως στις χώρες του Νότου τα ποσοστά εκείνων, που διστάζουν να αυτονομηθούν από την ασφάλεια της αγκαλιάς των γονιών είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με τις χώρες του Βορρά.

Φταίει μόνο η κρίση ή μήπως είναι κυρίως θέμα νοοτροπίας; Οι «27 της Ευρώπης» ασχολούνται με αυτό το ερώτημα μιλώντας με νέους αλλά και με ειδικούς που περιγράφουν την ασφυκτική καμιά φορά σχέση στοργής ειδικά των μαμάδων, που εμποδίζει τα νέα παιδιά να αυτονομηθούν και να τραβήξουν το δικό τους δρόμο αλλά και τους προκαλεί αργότερα μια σειρά από προβλήματα, όταν θα πρέπει να φτιάξουν το δικό τους σπίτι με τον/την σύντροφό τους.

Η εκπομπή ταξιδεύει στην Ιταλία όπου η κατάσταση δε μοιάζει να διαφέρει και πολύ από την ελληνική. Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη μαμόθρεφτος υπάρχει και στα ιταλικά. Και εκεί πολλές φορές τα οικονομικά προβλήματα λειτουργούν σαν άλλοθι για όσους επιλέγουν την άνεση του πατρικού σπιτιού.

Οι «27» παρουσιάζουν όμως και τη διαφορετική αντίληψη που κυριαρχεί στη Γαλλία, όπου πολλοί νέοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακριβά ενοίκια για να μείνουν σε σπίτια λίγων τετραγωνικών μέτρων, μόνο και μόνο για να έχουν την αυτονομία τους. Ελληνες φοιτητές που έζησαν στο εξωτερικό συγκρίνουν τις εμπειρίες τους με την χώρα μας και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τελικά καμιά ακραία συμπεριφορά δεν βοηθά στην εξέλιξη των νέων ανθρώπων.

Στη ΝΕΤ, τo Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012 στις 14:00