Πρωτοβουλίες για τη στήριξη των περιφερειακών σταθμών αναλαμβάνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, καλώντας όμως και τους περιφερειακούς σταθμούς να βρίσκονται σε εγρήγορση, σε συνέργειες και διαρκή ενημέρωση σε σχέση με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, τα δικαιώματά τους και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Ο Νίκος Παππάς ενημέρωσε τη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη για την επαναλειτουργία της Σαμιακής τηλεόρασης και την εύρυθμη λειτουργία των περιφερειακών ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, μείζονα ζητήματα δημιουργεί για την εύρυθμη λειτουργία των περιφερειακών σταθμών η «λεόντειος σύμβαση με την Digea», σύμβαση που έχει οδηγήσει σε κλείσιμο περιφερειακούς σταθμούς και έχει καταστήσει «λευκές» ιδίως τις παραμεθόριες περιοχές. Σημείωσε, όμως, ότι η πολιτεία θα είναι εδώ για την αναζήτηση των πόρων, ενημερώνοντας ότι, μέσα στις επόμενες ημέρες, κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο το οποίο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει κυρώσεις για τους φορείς του δημοσίου που δεν τηρούν τη νομοθεσία για την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης και στα περιφερειακά μέσα σε ποσοστό 30%.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Σεβαστάκης ανέφερε ότι η σαμιακή τηλεόραση είναι ο μοναδικός τηλεοπτικός σταθμός του νομού που λειτουργεί αδιαλείπτως από τη δεκαετία του ’90, απέκτησε και θεμελίωσε μια εγκυρότητα, αλλά δυστυχώς η σύμβαση και τα συνδρομητικά βάρη χρήσης της ψηφιακής πλατφόρμας της Digea, πίεσαν τον σταθμό σε βαθμό που σταμάτησε να εκπέμπει. Σήμερα έχει βρει μια ενδιάμεση αλλά θνησιγενή λύση ενώ, όπως επισήμανε ο βουλευτής, ένα μεγάλο μέρος του φάσματος σήμερα εξαφανίζεται και δεν ακούγονται ελληνικά. «Έχω μεγάλη γνώση του μουσικού γούστου των Dj από την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
«Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Σάμο» επισήμανε, από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και πρόσθεσε: «Δυστυχώς παραλάβαμε μια σύμβαση λεόντειο, εις βάρος των συμφερόντων του δημοσίου. Η σύμβαση δηλαδή για την παροχή ψηφιακού σήματος στην επικράτεια από μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία συμπυκνώνει αυτό που ορίζεται ως σύγκρουση συμφερόντων. Δηλαδή, ο πάροχος δικτύου να είναι και πάροχος περιεχομένου. Υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, ένα παρά πολύ σοβαρό πολιτικό οικονομικό μάθημα από αυτή την ιστορία. Ότι μεγάλες υποδομές δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να αναπτύσσονται με βάση μόνο ιδιωτικά συμφέροντα. Διότι το ιδιωτικό συμφέρον δεν βρίσκει λογική να αναπτυχθεί καλά το δίκτυο σε περιοχές όπου δεν υπάρχει εμπορικά χρήσιμη μάζα καταναλωτών. Αυτή είναι η μεγάλη πληγή και αυτά τα απότοκα αυτών των επιλογών ερχόμαστε εδώ να συζητήσουμε. Είναι πάρα πολλές λοιπόν οι λευκές περιοχές».
Ο κ. Παππάς είπε, εξάλλου, ότι με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε η Digea με το ελληνικό δημόσιο, η ισχύουσα ανώτατη οριακή τιμή για τα προγράμματα περιφερειακής εμβέλειας, που εκπέμπουν μέσω της πλατφόρμα της Digea, υπολογίζονται με βάση τον πληθυσμιακό παράγοντα. Συνεπώς, σε περιοχές με μικρό πληθυσμό οι περιφερειακοί σταθμοί καταβάλλουν μικρότερο ποσό σε σχέση με σταθμούς σε περιοχές με μεγαλύτερο πληθυσμό. Ο υπουργός επισήμανε πως οποιαδήποτε περιοχή και αν επισκέπτεται, γίνεται δέκτης ανάλογων παραπόνων. Τόνισε ότι αρμόδια για τον καθορισμό της ανώτατης οριακής τιμής είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), λέγοντας πως με πρωτοβουλία του Υπουργείου έχουν συσταθεί δύο ομάδες εργασίας για την κάλυψη στις παραμεθόριες περιοχές: η πρώτη ομάδα εξετάζει τεχνικά ζητήματα, μέσω της βελτιστοποίησης των παραμέτρων του χάρτη συχνοτήτων και την προσθήκη κέντρων εκπομπής. Η δεύτερη ομάδα εξετάζει θέματα τεχνικοοικονομικά, μεταξύ των οποίων και η επίδραση της ανώτατης οριακής τιμής.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Σεβαστάκης επισήμανε ότι είναι αναγκαία η αποσαφήνιση της λειτουργίας των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ώστε αυτά να λειτουργούν με διαφάνεια και υψηλού επιπέδου δημοσιογραφικό λόγο, με επαγγελματισμό και με τρόπο που να διασφαλίζεται η οικονομική τους ευστάθεια. Υπογράμμισε δε ότι ιδίως στις παραμεθόριες περιοχές είναι πολύ σημαντικό τα περιφερειακά ΜΜΕ να επιτελούν το έργο τους, διότι η πρόσβαση στην δημοκρατική ενημέρωση είναι δικαίωμα όλων των πολιτών.
Ο βουλευτής ζήτησε σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των τοπικών μέσων, που να εξασφαλίζει τον πλουραλισμό και την ανεξάρτητη και διαφανή λειτουργία τους και ως προς την εταιρική σύνθεση και ως προς τη δεοντολογία. Ζήτησε, επίσης, να ενεργοποιήσει η πολιτεία οικονομικές και άλλες συνδρομές για να στηρίξει αυτά τα μέσα, μέσω και της ενίσχυσης τους με διαφημίσεις και της στάθμης των επιβαρύνσεων των τοπικών μέσων.
«Έχουμε ένα ζήτημα, το οποίο θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συζητήσουμε με ψυχραιμία» είπε ο κ.Παππάς και πρόσθεσε ότι πρέπει να καταλήξουμε στη βέλτιστη, για την κοινωνία και το δημόσιο, λύση. Συμπλήρωσε πως, όπως στη Σάμο, μπορεί κάποιος να ακούει με ευκολία το πρόγραμμα των Τούρκων Dj, χωρίς να μπορεί να ακούσει ελληνικό πρόγραμμα, έτσι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στον Έβρο.
«Συνεπώς χρειάζεται η ανάπτυξη ενός κεραιοσυστήματος, όχι με βάση πάλι κάποιο επιχειρηματικό πλάνο που θα κρίνει αν είναι επικερδές ή όχι για να αναπτυχθεί το δίκτυο. Χρειάζεται όμως και συντονισμός και γι΄αυτό η Ελλάδα συμμετέχει στις εν εξελίξει συζητήσεις για τον καθορισμό των χαρτών συχνοτήτων» είπε ο Νίκος Παππάς , για να υπογραμμίσει ότι είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η απόλυτη στήριξη των περιφερειακών σταθμών.
«Θέλω λοιπόν να καλέσω και εσάς και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να επικοινωνήσουν με τα μέσα της Περιφέρειας και να είναι σε εγρήγορση για να τηρηθεί η πρόβλεψη του “νόμου Βενιζέλου” για το 70/30, δηλαδή για την εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει την υποχρέωση οποιουδήποτε φορέα του δημοσίου έχει διαφημιστικό κονδύλι να διοχετεύει τουλάχιστο το 30% της δαπάνης σε μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας. Αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, σημειώνοντας, όμως, πως «το ταγκό χρειάζεται δύο», δηλαδή «και η πολιτεία να στηρίζει, αλλά και τα περιφερειακά μέσα να αντιληφθούν τις νέες πραγματικότητες».
Είπε, στο σημείο αυτό, πως για την παραγωγή αξιόλογου προγράμματος χρειάζονται συνεργασίες, ενώ και για τη διασφάλιση του συμφερόντός τους, σε σχέση με την κρατική διαφήμιση, είναι καλό να συντονιστούν και «να χτυπούν από κοινού τις πόρτες των κρατικών φορέων που έχουν διαφημιστική δαπάνη». Κάλεσε εξάλλου τους περιφερειακούς σταθμούς να επενδύσουν στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, για τη μετάδοση του περιεχομένου τους.
«Εμείς στηρίζουμε και με τη ρύθμιση του 70/30 τα περιφερειακά μέσα» υπογράμμισε ο κ. Παππάς και ενημέρωσε ότι στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, τις επόμενες ημέρες, θα προβλέπονται κυρώσεις για τους φορείς του δημοσίου που δεν τηρούν αυτήν την υποχρέωση και για μια ακόμη φορά έκανε έκκληση και στους βουλευτές και στα μέσα ενημέρωσης της επαρχίας για εγρήγορση, ώστε να διασφαλίζουν αυτό το δικαίωμα τους.
Ενημέρωσε, επίσης, ότι στο μητρώο των μέσων ενημέρωσης που ρυθμίζει το διαδίκτυο, ήδη 400 ιστοσελίδες έχουν πιστοποιηθεί και οι μισές από τις ιστοσελίδες αυτές είναι στην επαρχία.
«Ανοίγει λοιπόν μια τεράστια δυνατότητα που χρειάζεται εγρήγορση, νέα σκέψη και κινητοποίηση από τους περιφερειακούς σταθμούς» είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «και οι ανώτατες οριακές τιμές πρέπει να επανεξεταστούν, ώστε στα περιφερειακά μέσα να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη κάθε περιοχής. Εμείς είμαστε εδώ για να βρεθούν οι πόροι, αλλά και από την άλλη πλευρά χρειάζεται κινητοποίηση».