Χτυπημένος από τον καρκίνο πέθανε σήμερα σε ηλικία 84 ετών ο σκηνοθέτης Ντίνος Κατσουρίδης και η ΕΡΤ τον τιμά ψηφιοποιώντας και παρουσιάζοντας μέσω των ιστοσελίδων της www.ert-archives.gr και www.ert.gr, το σχετικό επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Η ιστορία των χρόνων μου» σε σκηνοθεσία Απόστολου Καρακάση.

Ο σκηνοθέτης Ντίνος Κατσουρίδης ανατρέχει στο 1971, ξετυλίγοντας την πορεία προετοιμασίας της ταινίας του «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο.

Η ταινία του, που γυρίστηκε την εποχή της Δικτατορίας και δύο χρόνια πριν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, εξιστορεί την περιπέτεια ενός καθημερινού ανθρώπου που μετατρέπεται σε ήρωα την περίοδο της γερμανικής Κατοχής.

Ο σκηνοθέτης μιλά για όλους τους συντελεστές της ταινίας και για τον αγώνα του να προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες παρ’ όλες τις δυσκολίες της εποχής. Αναφέρεται επίσης στην απήχηση που είχε η ταινία στο κοινό, με αφορμή το έμμεσο αντιδικτατορικό της μήνυμα.

Η αφήγηση εμπλουτίζεται με αποσπάσματα από την ταινία, πλάνα από τους χώρους που γυρίστηκε, καθώς και πλούσιο αρχειακό υλικό.