Άμεση ήταν η αντίδραση της ΕΙΤΗΣΕΕ στους ισχυρισμούς του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί χρωστούν 34 εκατ. ευρώ σε φόρους.
«Σε σημερινές δηλώσεις του στη Βουλή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ισχυρίστηκε ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από πρόστιμα του ΕΣΡ, καταφεύγοντας για μία ακόμα φορά στο μέθοδο της έντεχνης παραπλάνησης.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί που είναι μέλη της, δηλαδή οι έξι σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας, χρωστούν χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο από πρόστιμα του ΕΣΡ.
Ο κ. Αλεξιάδης κατέθεσε τα στοιχεία συνολικά ανά έτος, χωρίς να προσδιορίζει σε ποιους αναφέρεται ως οφειλέτες κι ανέφερε ότι τα στοιχεία που καταθέτει είναι χρήματα που χρωστούν τα κανάλια, δηλώνοντας «Είναι πλέον θέμα άλλων φορέων – πιθανώς του ΕΣΡ, δεν γνωρίζω το νομικό καθεστώς- να ενημερώσουν ποιες είναι οι οφειλές ανά έτος και ανά κανάλι». Ουδέν ψευδέστερον. Η δημόσια προσβάσιμη ιστοσελίδα του ΕΣΡ καταγράφει διαχρονικά όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ανά ηλεκτρονικό μέσο και για ποια αιτία. Και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα έξι μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ, όπως πολύ καλά γνωρίζει αλλά σκοπίμως αποκρύπτει. Αντιθέτως, τα στοιχεία του κ. Υπουργού αφορούν σε χρεωκοπημένους σταθμούς, περιφερειακά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Πρόκειται για μια ακόμα τακτική λάσπης στον ανεμιστήρα, η οποία επαναλαμβάνεται. Παρόμοια προσπάθεια συνειρμικής αναγωγής στα έξι μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς επιχείρησε και για το φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων. Ο κ. Αλεξιάδης γνωρίζει πολύ καλά, ή τουλάχιστον όφειλε να γνωρίζει ως αρμόδιος προϊστάμενος των φορολογικών αρχών, ότι οι έξι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας και μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ δεν χρωστούν απολύτως τίποτα στο Ελληνικό Δημόσιο, διότι είτε έχουν πληρώσει όλες τους τις οφειλές είτε έχουν κατά νόμο ρυθμίσει τις υποχρεώσεις τους.
Ο κ. Υπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός στα στοιχεία που παραθέτει, για να μην εκτίθεται μέσω της προσπάθειάς του να δημιουργήσει εντυπώσεις και φανταστικούς εχθρούς. Πρακτικές του είδους δεν συμβαίνουν σε δημοκρατικές χώρες, όπως είναι η Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ.