Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» της για τη σύλληψη στην Τουρκία δύο βρετανών δημοσιογράφων, που εργάζονται για το Vice News και σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκε κατηγορία για «τρομοκρατία», καθώς και για την έφοδο της αστυνομίας σε έναν όμιλο μέσων ενημέρωσης που τηρεί επικριτική στάση έναντι των τουρκικών αρχών.

«Μας προκαλούν ανησυχία όχι μόνο η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί εναντίον επιχειρήσεων που συνδέονται με τον όμιλο Koza Ipek και θεωρούνται ύποπτες ότι χρηματοδοτούν την τρομοκρατία, αλλά επίσης για παράδειγμα οι πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων του Vice News στην Τουρκία βάσει κατηγοριών που συνδέονται με την τρομοκρατία», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις.

Σε βάρος αυτών των δύο δημοσιογράφων και του ιρακινού μεταφραστή τους απαγγέλθηκαν χθες, Δευτέρα, κατηγορίες από δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, για «συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες» για λογαρισμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Οι τρεις προφυλακίσθηκαν.

«Η ΕΕ υπενθυμίζει πριν απ’ όλα τη σημασία του τεκμηρίου της αθωότητας και του δικαιώματος σε μια ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα (…) με πλήρη σεβασμο των δικαιωμάτων της υπεράσπισης», επέμεινε η Κοτσιγιάντσιτς.

Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε εξάλλου σήμερα στην Άγκυρα έφοδο σε γραφεία που ανήκουν σε έναν όμιλο μέσων ενημέρωσης τα οποία επικρίνουν το ισλαμοσυντηρητικό καθεστώς του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσκεινται στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η επιχείρηση αυτή, η οποία είχε στόχο 23 επιχειρήσεις του ομίλου Koza Ipek, «εντάσσεται στο πλαίσιο της έρευνας για τρομοκρατία που διεξάγεται σε βάρος του Φετουλάχ Γκιουλέν», μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η Τουρκία είναι από το 2005 υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, αλλά οι διαπραγματεύσεις έχουν μπλοκαριστεί.

«Κάθε χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ οφείλει να εγγυάται το σεβασμό των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», υπενθύμισε η εκπρόσωπος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί το κίνημα «Χιζμέτ» («Υπηρεσία» στα τουρκικά) του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είναι εξόριστος στις ΗΠΑ, ότι θέλησε να ανατρέψει την κυβέρνησή του εξυφαίνοντας την επιχείρηση καταστολής της διαφθοράς που πραγματοποιήθηκε τον χειμώνα του 2013-2014 εναντίον του προσώπου του και του πολιτικού περιβάλλοντός του.

Έκτοτε ο Ερντογάν πραγματοποίησε πολυάριθμες εκκαθαρίσεις εναντίον οπαδών του κινήματος Χιζμέτ στις δημόσιες υπηρεσίες και ιδιαίτερα στην αστυνομία και στο δικαστικό σώμα.