«Συγγνώμη» απ’ όσους «στενοχώρησαν ή προσέβαλαν» ζητούν οι 4 οργανωτές της κωμικής παράστασης με τους 17 άνδρες που προκάλεσε αντιδράσεις από γυναίκες -και όχι μόνο- κωμικούς αλλά και από το κοινό της σκηνής.

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν Βύρωνας Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Μακαλιάς, Λάμπρος Φισφής και Μιχάλης Μαθιουδάκης, αναφέρουν συγκεκριμένα: «Η αφίσα και η επιλογή μόνο αντρών στην αρχική επικοινωνία της παράστασης πέρασε ένα μήνυμα προς τα έξω που δεν εκφράζει κανέναν από εμάς. Δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να γίνει κάτι τέτοιο και θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη από όσους στενοχωρήσαμε ή άθελά μας προσβάλαμε, αλλά και για την κακή διαχείριση και σχεδιασμό των παραστάσεων.

Επειδή πλέον η παράστασή μας απασχολεί τον κόσμο για τους λάθος λόγους, έχουμε ενημερώσει τους καλεσμένους πως μπορούν -αν το επιθυμούν- να αποχωρήσουν από την παράσταση και σαφώς θα προχωρήσουμε σε ακύρωση εισιτηρίων και επιστροφή χρημάτων σε όσους θεατές το επιθυμούν.

Λυπούμαστε βαθιά που προκλήθηκε αυτή η αναστάτωση.

Με εκτίμηση προς όλους
Βύρωνας Θεοδωρόπουλος
Δημήτρης Μακαλιάς
Λάμπρος Φισφής
Μιχάλης Μαθιουδάκης
»

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν από την παράσταση είχαν αποχωρήσει ο Στέλιος Ανατολίτης, ο Μάκης Παπασημακόπουλος, ο Διονύσης Ατζαράκης, ο Θωμάς Ζάμπρας αλλά και η Μάρθα Φριντζήλα που είχε συμπεριληφθεί σε επόμενο σχήμα της παράστασης στο οποίο περολαμβάνονταν γυναίκες.

Καταγγελία από 23 γυναίκες κωμικούς

Παράλληλα, γυναίκες κωμικοί κυκλοφόρησαν κείμενο καταγγελίας της παράστασης, το οποίο αρχικά υπογράφονταν από 9 μέλη της σκηνής που πλέον έχουν φτάσει τα 23. Στο κείμενο που υπογράφουν 23 κωμικοί τονίζεται πως το ζήτημα είναι «πέρα από κάθε αμφιβολία έμφυλο», ενώ τονίζουν πως τους «θίγει προσωπικά».

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Με αφορμή την ανακοίνωση των τεσσάρων πρώτων ημερομηνιών της παράστασης “Πες το Ψέματα”, βασισμένη στο κωμικό τηλεπαιχνίδι “Would I Lie To You?”, η οποία ανακοινώθηκε στις 15 Ιανουαρίου, θεωρούμε σημαντικό να τοποθετηθούμε δημόσια.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε δημιουργού να συνθέσει το έργο του όπως κρίνει και να εκφράζεται καλλιτεχνικά με τους συνεργάτες που επιθυμεί. Ωστόσο, είναι αναφαίρετο δικαίωμα και η κριτική. Στις πρώτες αυτές 4 παραστάσεις οι συμμετέχοντες είναι μόνο άντρες, για την ακρίβεια 17 άντρες. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι δεν πρόκειται για κάποιο θεατρικό έργο με ορισμένους και δοσμένους ρόλους, αλλά ένα κωμικό game show, στο οποίο θα μπορούσε να παίξει οποιοσδήποτε άνθρωπος.
Δηλώνουμε ότι καμία γυναίκα κωμικός δεν έλαβε συγκεκριμένη πρόταση με ημερομηνίες, πριν την ανακοίνωση της παράστασης.

Αλλά το θέμα δεν είναι αν κάλεσαν κάποια από εμάς, έχει μεγαλύτερες διαστάσεις. Είναι ξεκάθαρο όταν σε μια παραγωγή είδαν μια αφίσα παράστασης που επιτελείται από 17 άντρες και καμία γυναίκα και το θεώρησαν εντάξει, το θέμα δεν είναι καλλιτεχνικό, δεν είναι τυχαίο. Είναι προφανώς, και πέρα από κάθε αμφιβολία έμφυλο.

Θίγει θέματα πρόσβασης και αποκλεισμού των γυναικών. Αυτό μας θίγει προσωπικά, μας προσβάλλει επαγγελματικά και είναι απαξιωτικό και προσβλητικό για το κοινό.

Σαν σκηνή και σαν κοινωνία μπορούμε καλύτερα και έχουμε χρέος να το κάνουμε».

Το κείμενο υπογράφεται από τις: Κατερίνα Βρανά, Κύνθια Βουκουβαλίδου, Χριστίνα Βούλγαρη, Χρύσα Κατσαρίνη, Ήρα Κατσούδα, Αθηνά Κεφαλοπούλου, Μελίνα Κόλλια, Δήμητρα Νικητέα, Ειρήνη Ξυγκάκη, Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου, Εύα Αθανασοπούλου, Κωνσταντίνα Δαούτη, Δημήτρα Θωμά, Λίνα Θωμοπούλου, Σοφία Κλιάνη, Οδέττη Κουγέα, Μαίρη Λογοθέτη, Νικολέτα Μάντα, Ειρήνη Μιχάλτση, Χριστίνα Μπάκου, Ρούλη Μπουραντά, Σαββούλα Οικονόμου και Έλλη Πετρίδη.