Ο Σίξτον Ροντρίγκεζ, ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός του οποίου η απίθανη καριέρα καταγράφηκε στο βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Searching For Sugar Man» του 2012, πέθανε στις 9 Αυγούστου, στην ηλικία των 81 ετών. Η είδηση ανακοινώθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

«Με μεγάλη θλίψη εμείς στο Sugarman.org ανακοινώνουμε ότι ο Sixto Diaz Rodriguez απεβίωσε νωρίτερα σήμερα», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση. «Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στις κόρες του – Sandra, Eva και Regan – και σε όλη την οικογένειά του. Ο Ροντρίγκεζ ήταν 81 ετών. Είθε η αγαπημένη του ψυχή να αναπαυθεί εν ειρήνη».

Γεννημένος στο Ντιτρόιτ ως Sixto Rodriguez και με το επώνυμό του μόνο, εργαζόταν σε μια γραμμή συναρμολόγησης της Chrysler, ενώ έπαιζε στα κλαμπ της Motor City. Προσέλκυσε την προσοχή των παραγωγών, όπως του Mike Theodore και του Dennis Coffey. Αυτοί έκαναν την παραγωγή του ντεμπούτου του Rodriguez το 1970 με τίτλο «Cold Fact» για την ανεξάρτητη εταιρεία Sussex Records του Λος Άντζελες, σύμφωνα με το variety.com. «Θεωρήσαμε ότι ήταν σαν τον ποιητή της πόλης, που μελοποιούσε τα ποιήματά του», δήλωσε ο Coffey στο βραβευμένο αφιέρωμα «Searching For Sugar Man» του σκηνοθέτη Malik Bendejelloul.

Τόσο εκείνο το άλμπουμ όσο και το «Coming From Reality», που ηχογραφήθηκε στο Λονδίνο την επόμενη χρονιά από τον Steve Rowland, ήταν εμπορικές αποτυχίες. Τον Δεκέμβριο του 1971 ο Rodriguez εγκαταλήφθηκε από τη Sussex. Ο μουσικός εξαφανίστηκε από τη μουσική σκηνή και, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «επέστρεψε στη δουλειά» ως εργάτης, κάνοντας κατεδαφίσεις, ανακαινίσεις σπιτιών και αποκαταστάσεις.

Ωστόσο, εν αγνοία του Ροντρίγκεζ και καθώς εγκαθιστούσε γυψοσανίδες, οι ασυνήθιστες, γεμάτες ψυχή ηχογραφήσεις του, που συνδύαζαν το λαϊκό ροκ σε στυλ Dylanesque και τους κοινωνικά συνειδητοποιημένους, εσωστρεφείς στίχους με την εκλεπτυσμένη παραγωγή – είχαν αποκτήσει φανατικούς οπαδούς σε ορισμένες διεθνείς περιοχές.

Όταν ερμήνευσε το «Cold Fact» στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, τον έκανε αγαπημένο καλλιτέχνη της χώρας, και το 1979 έγινε ο επικεφαλής μιας περιοδείας στην ήπειρο – δύο χρόνια αργότερα μοιράστηκε τη σκηνή με τους Midnight Oil σε μια επίσκεψη επιστροφής.

Για χρόνια, στη Νότια Αφρική κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο Ροντρίγκεζ ήταν νεκρός – ότι αυτοκτόνησε στη σκηνή, αυτοπυροβολήθηκε ή έβαλε φωτιά στον εαυτό του. Το 1997, ένας δημοσιογράφος και ο διαχειριστής μιας ιστοσελίδας θαυμαστών, ανακάλυψαν τελικά ότι ο τραγουδιστής ήταν στην πραγματικότητα ακόμα ζωντανός, στο Ντιτρόιτ. Μετά από σχεδόν 30 χρόνια απουσίας από τη μουσική, ο Ροντρίγκεζ πήγε στη Νότια Αφρική για μια σύντομη σειρά από sold-out συναυλίες. Σε ένα από τα εκστατικά χειροκροτήματα του κοινού απάντησε λέγοντας: «Ευχαριστώ που με κρατάτε ζωντανό».

Για το οσκαρικό «Searching For Sugar Man», που γυρίστηκε με ελάχιστα χρήματα, ο Ροντρίγκεζ χρησιμοποιούσε συχνά και το κινητό του για τα πλάνα, όταν τελείωσαν τα χρήματά του. Η σκηνοθεσία ήταν του Malik Bendejelloul, ο οποίος συμπεριέλαβε σε αυτό συνεντεύξεις τόσο του Ροντρίγκεζ, όσο και της οικογένειάς του αλλά και μουσικών συνεργατών του.

Στο ντοκιμαντέρ, ο Ροντρίγκεζ είναι ντυμένος στα μαύρα, με τα μάτια του καλυμμένα με σκούρα γυαλιά, περιφερόμενος στο ερειπωμένο σπίτι του Ντιτρόιτ όπου ζούσε για 40 χρόνια. Ο τραγουδιστής αναδύθηκε μετά από δεκαετίες στην αφάνεια ως ένα σιωπηλό, προκλητικό αίνιγμα. Όπως σημειώνει ο νοτιοαφρικανός δημοσιογράφος Rian Malan στο αφιέρωμα, ο Ροντρίγκεζ «διατήρησε το μυστήριό του».

Την Πέμπτη 9 Μαΐου 2013 στο Ντιτρόιτ, οι διοικητές του Wayne State University, Paul Massaron, και Sandra Hughes O’Brien, απένειμαν τιμητικό πτυχίο Doctor of Humane Letters στον Sixto Rodriguez.