Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι αυτός που για πολλούς έχει αναλάβει τον άτυπο ρόλο του «ηγέτη της Ευρώπης» από την στιγμή που η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ «συνταξιοδοτήθηκε». Επίσης είναι αυτός που έχει αναλάβει και τις περισσότερες διαπροσωπικές επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την προσπάθεια της αποκλιμάκωσης της έκρυθμης κατάστασης στην Ουκρανία με μία ενδεχόμενη κατάπαυση πυρός στον πόλεμο.
Ο Μακρόν πριν από λίγες μέρες εμφανίστηκε μέσω μιας σειράς φωτογραφιών κουρασμένος, αξύριστος και με casual ρούχα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, μετά από μία κουραστική μέρα συνομιλιών και διαβουλεύσεων για την επίλυση της κρίσης που απειλεί να ρίξει στην αστάθεια ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο Μακρόν ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα κατέβει ξανά για την προεδρία στη Γαλλία χτίζει το προφίλ του δυναμικού και μοντέρνου ηγέτη που μπορεί να οδηγήσει την ΕΕ σε μέρες ευμάρειας. Μεγάλο ρόλο σε αυτό το χτίσιμο του προφίλ παίζει η προσωπική του φωτογράφος. Το όνομα αυτής Σοαζί Ντε Λα Μουοσονιέρ.
Τα 8 καρέ που απογείωσαν τον Μακρόν
Στις εικόνες που ανήρτησε η ίδια η Μουοσονιέρ στο Instagram, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται να εργάζεται με μαύρους κύκλους, είναι αξύριστος, ενώ φέρεται να συμμετέχει σε συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, φορώντας μία μαύρη μπλούζα που έχει σύμβολο της CPA 10, μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων της Γαλλικής πολεμικής αεροπορίας,
Η φωτογράφος χρησιμοποιεί τον φακό της για να περιγράψει με εικόνες τον Γάλλο πρόεδρο. Τα οκτώ στιγμιότυπα που δημοσίευσε η Σοαζί Ντε Λα Μουοσονιέρ από το Σαλόν Ντορέ, που είναι για το Μέγαρο των Ηλυσίων ό,τι το Οβάλ Γραφείο για τον Λευκό Οίκο, φυσικά και είπαν πολλά περισσότερα από τη λεζάντα «Κυριακή 13/03/2022 – Τέλος της ημέρας», με την οποία η φωτογράφος επέλεξε να τα συνοδεύσει. Οι φωτογραφίες του Μακρόν από ένα μάλλον τυπικό 24ωρό του πέτυχαν μέχρι κεραίας τον σκοπό τους.
Η πιο ακριβοθώρητη φωτογράφος στη Γαλλία
Η Μουοσονιέρ ακολουθεί πιστά τον Μακρόν από το 2016 σκηνοθετώντας με τον φακό της κάθε του κίνηση. Εκ του αποτελέσματος κρίνεται πετυχημένη. Η 40χρονη φωτογράφος μπορεί να είναι εκ προοιμίου λόγω της εργασίας της σάρκα από τη σάρκα των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, ωστόσο παραμένει το πιο περιζήτητο και ακριβοθώρητο πρόσωπο για τα media της χώρας της. Η ίδια δεν βρίσκει λόγο να δίνει συνεντεύξεις. Άλλωστε δεν υπάρχει και λόγος. Μιλούν οι εικόνες της για εκείνη.
Η πρώτη επαγγελματική αγάπη της Μουοσονιέρ ήταν η σκηνοθεσία. Σπούδασε για πέντε χρόνια στην Cours Florent, τη δραματική σχολή που έχει παραδώσει στη βιομηχανία του θεάματος, μεταξύ άλλων, τον Ντανιέλ Οτέιγ, την Ιζαμπέλ Ατζανί, τη Μιλέν Φαρμέρ, τον Γκαντ Ελμαλέχ και την Οντρέ Τοτού, όμως δεν εξάσκησε ποτέ το νεανικό πάθος της. Στράφηκε γρήγορα στη δεύτερη αγάπη της, τη φωτογραφία, μετατρέποντας το χόμπι της σε επαγγελματική απασχόληση πλήρους ωραρίου. Το αγαπημένο της θέμα ήταν οι άνθρωποι.
Από την περιοδεία του 2016 στην κριτική και την αποθέωση
Η 40χρονη φωτογράφος χωρίς να έχει κάποια επίσημη αμειβόμενη ή εξαρτημένη σχέση με το κίνημα En Marche! (Εμπρός!) που ανέδειξε τον Εμανουέλ Μακρόν σε κεντρικό παίκτης της γαλλικής πολιτικής σκηνής, ξεκίνησε να απαθανατίζει την περιοδεία του.
Ήταν εκεί σε κάθε του βήμα μέχρι τη νίκη του. Χρειάστηκε μόλις ένα καλοκαίρι ώστε από freelancer, που με ιδία βούληση ακολουθούσε τον Μακρόν, να πάρει το χρίσμα της επίσημης φωτογράφου του. Η πρόσληψή της προκάλεσε το πρώτο μικρό σκάνδαλο της καριέρας της -κι έφερε το όνομά της στα χείλη όλων-, αφού κατηγορήθηκε πως στην πραγματικότητα δεν έκανε ποτέ φωτορεπορτάζ, αλλά ήταν εξαρχής στρατευμένη στο πλευρό του υποψήφιου προέδρου.
Το 2017 η Μουοσονιέρ πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων ως μία από τους τέσσερις φωτογράφους του νέου προέδρου, ενώ ήταν εκείνη που έκανε το κλικ της επίσημης φωτογραφίας του. Έναν χρόνο μετά ανέλαβε επικεφαλής της φωτογραφικής υπηρεσίας του πρώτου σπιτιού της Γαλλίας.
Πλέον το Instagram της είναι ένα από τα διασημότερα στη Γαλλία ενώ είναι και αυτό που παρουσιάζει και το άνοιγμα του Μακρόν στα social media και ένα προφίλ ακόμα πιο κοντά σε αυτό που επιτάσσουν οι καιροί του ίντερνετ και μακριά από την παραδοσιακή πολιτική.