Το φαινόμενο του NFL, Τράβις Κέλσι, και σύντροφος της Τέιλορ Σουίφτ, φέρεται να χτίζει κάτω από την έπαυλη που διατηρεί στο Κάνσας Σίτι, αξίας 6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο 35χρονος αθλητής των «Kansas City Chiefs» αγόρασε την πολυτελή έπαυλη τον Οκτώβριο του 2023 σε μια προσπάθεια για περισσότερη ιδιωτικότητα γύρω από τη σχέση του με τη διάσημη τραγουδίστρια.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της New York Post, ο σούπερ σταρ του NFL υιοθετεί τη μεγάλη τάση που θέλει τους ιδιοκτήτες σπιτιών να χτίζουν προς τα κάτω αντί προς τα πάνω.

Όταν το μεγαλύτερο μέρος ενός σπιτιού χτίζεται κάτω από το έδαφος απ’ ό,τι πάνω από αυτό, ονομάζεται «σπίτι παγόβουνο» και είναι μια τάση στην αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό σπιτιών αυτή τη στιγμή. Τα σπίτια αυτά έχουν χαρακτηριστεί από διάσημους αρχιτέκτονες ως η «νεότερη ευελιξία ακινήτων για πλούσιους ιδιοκτήτες σπιτιού».

«Σε έναν κόσμο όπου οποιοσδήποτε με χρήματα μπορεί να χτίσει ένα φανταχτερό αρχοντικό, τα “σπίτια παγόβουνο” παρουσιάζουν ένα σεμνό εξωτερικό, ενώ κρύβουν πλούσιους, εκτεταμένους εσωτερικούς χώρους κάτω από το έδαφος», λέει ο Justin M. Riordan, ιδρυτής του γραφείου σχεδιασμού «Spade and Archer» στο Πόρτλαντ και το Σιάτλ. «Η κρυμμένη χλιδή των “σπιτιών παγόβουνου” αντανακλά τη σύγχρονη πεποίθηση ότι ο πραγματικός πλούτος αφορά την ποιότητα ζωής στο εσωτερικό, όχι πόσα από τα αποκτήματα επιδεικνύονται», προσθέτει. Αυτοί οι μεγαλοπρεπείς υπόγειοι χώροι διαθέτουν πισίνες, κέντρα ευεξίας, καταφύγια ή αίθουσες σαμπάνιας.

Αλλά η κατασκευή ενός υπογείου δεν είναι φθηνή. Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές πολυτελών έργων εκτιμούν ότι τα «έργα παγόβουνου» στο Λος Άντζελες μπορεί να κοστίζουν πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με το «Fortune». Και δεν είναι όλοι οπαδοί αυτής της τάσης.

Αν και η τάση αυτή κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ, τα σπίτια παγόβουνο είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο Λονδίνο, για περισσότερο από μία δεκαετία. Στην πραγματικότητα, περισσότερα από 4.600 υπόγεια έλαβαν άδεια οικοδομής από το 2008 έως το 2017, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Newcastle για λογαριασμό της εφημερίδας «The Guardian». Αυτό περιελάμβανε σχεδόν 1.000 γυμναστήρια, 376 πισίνες, 456 κινηματογράφους, 381 αποθήκες και κελάρια κρασιού και 115 διαμερίσματα προσωπικού, όπως υπνοδωμάτια για νταντάδες.