Το σατιρικό σκετς στο οποίο ο Μάρκος Σεφερλής υποδύεται το non-binary άτομο, Nemo, που κέρδισε τη φετινή Eurovision, έχει προκαλέσει αρκετές οι αντιδράσεις. Ο ίδιος απάντησε σήμερα στην κάμερα της εκπομπής «Super Κατερίνα» σε όσους χαρακτήρισαν τη σάτιρά του «ομοφοβική».

Κάνω σάτιρα και δεν κοροϊδεύω κανέναν, είπε αρχικά, για να συνεχίσει πως έχει σατιρίσει στο παρελθόν πολλά δημόσια άτομα χωρίς να έχει δυσαρεστήσει ποτέ κανέναν και το γεγονός που προκάλεσε τα αρνητικά σχόλια ήταν ότι αντικείμενο της σάτιράς του ήταν ένα άτομο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Σχετικά με τη δήλωση του Μιχάλη Ρέππα ότι «δεν έχει τύχει να δούμε παράσταση του Μάρκου Σεφερλή, αλλά σέβομαι τον επαγγελματισμό όλων των ανθρώπων και ιδιαίτερα αυτού του ανθρώπου, που έχει μια ασκητική σχέση με τη δουλειά μας». Παράλληλα για τα όρια της σάτιρας είπε: «Να κάνεις σάτιρα και να μη θίγεις κανέναν, είναι σαν να κάνεις καφέ από… αλεσμένη φακή», ο Μάρκος Σεφερλής είπε:

«Ευχαριστώ τον Μιχάλη Ρέππα για τα καλά λόγια που είπε για εμένα και που επιτέλους είπε μία ξεκάθαρη απάντηση για τη σάτιρα».

Σε ερώτηση για το αν τον αποδέχονται οι «ποιοτικοί» ηθοποιοί, ο κωμικός ανέφερε: «Δεν ξέρω ποιοι είναι ποιοτικοί ηθοποιοί. Από την άλλη δεν υπάρχει ποιοτικόμετρο να μετρήσει και να καθορίσει τι είναι ποιοτικό και τι όχι. Όλα αυτά τα χρόνια δεν κάνω καμία προσπάθεια να με αποδεχτούν “οι ποιοτικοί”. Εγώ αυτό που θέλω είναι να με αποδέχονται οι ποιοτικοί άνθρωποι κι ευτυχώς όλα αυτά τα χρόνια καινούργιες γενιές μεγαλώνουν με τα αστεία μου και τις παραστάσεις μου και ίσως αυτό να είναι και που ενοχλεί, γιατί επηρεάζω τα παιδιά με τα μηνύματα που περνώ μέσα από τις παραστάσεις μου. Μέσα από αυτές λέω τη γνώμη μου, που απ’ ότι φαίνεται τελικά είναι και γνώμη και πάρα πολλών άλλων χιλιάδων ανθρώπων και νομίζω ότι πρέπει να βγουν και να την εκφράσουν. Ο κόσμος φοβάται να μιλήσει, φοβάται να πει αυτό που αισθάνεται, να δείξει αυτό που τον ευχαριστεί, που τον κάνει να περνάει καλά».

«Δεν έχω εμμονές με κανέναν. Δεν είμαι άνθρωπος που ψάχνεται για να δημιουργήσει αντιπαραθέσεις. Εγώ κάνω τη δουλειά μου όλα αυτά τα χρόνια. Δεν ξυπνώ το πρωί έχοντας βάλει κάποιον στόχο. Αυτό το κάνουν όλοι οι άλλοι για εμένα, εγώ απλά βγαίνω και αμύνομαι», συνέχισε.

Για τη δήλωση του Ποσειδώνα Γιαννόπουλου που είπε: «Σου αρέσει δεν σου αρέσει ο Μάρκος Σεφερλής να τον δεις και να σου πει αυτά που έχει να σου πει – που σε κάποιους δεν αρέσουν -, επιλέγεις να τον δεις και πληρώνεις εισιτήριο. Ο Φώτης Σεργουλόπουλος που το 95-96% των Ελλήνων δεν βλέπει την εκπομπή του, την πληρώνει υποχρεωτικά μέσα στον λογαριασμό της ΔΕΗ», ο Μάρκος Σεφερλής υπογράμμισε: «Μπράβο στον Ποσειδώνα Γιαννόπουλο, που τόλμησε και το είπε αυτό για τον Φώτη γιατί πολλοί θέλουν να πούνε πολλά για πολλούς αλλά φοβούνται. Πρέπει κάποια στιγμή να τολμάμε και να λέμε αυτό που νιώθουμε κι ας ρίχνουμε γροθιά στο μαχαίρι».

Σχετικά με το επίμαχο σκετς για το Nemo, ο Μάρκος Σεφερλής δήλωσε: «Δεν κοροϊδεύω κανέναν, σατιρίζω. Έχει μεγάλη διαφορά η μία λέξη με την άλλη. Δεν σατιρίζω το Nemo, όλοι αυτοί που βγαίνουν και μιλάνε για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχουν δει την παράσταση. Τους προσκάλεσα να έρθουν να δούνε την παράσταση. Δεν σατιρίζω το Nemo, όχι ότι φοβάμαι να το πω και απολογούμαι τώρα. Κάνω τον Ριρί, έναν ήρωα δικό μου, αγαπημένο του κοινού που έχει ντυθεί Nemo. Είπα να έρθουν όλοι αυτοί να το δουν πρώτα, να δουν πώς καταπιάνομαι με το θέμα, τι ακριβώς λέω και μετά να με κρίνουν. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Έχω σατιρίσει διάφορους, πολιτικούς, τραγουδιστές, όποιον είναι στην επικαιρότητα για τον οποιονδήποτε λόγο. Δεν έχει βγει κανένας να πει το παραμικρό. Κάνω τον δικό μου ρόλο κι έχω ντυθεί Nemo. Όποιος είναι στην επικαιρότητα, αυτόν σατιρίζω. Δεν βγήκε κανένας να πει το παραμικρό, δεν ανοίγει ρουθούνι. Όταν κάνω έναν ήρωα που έχει σχέση με την ομοφυλοφιλία, πέφτουν όλοι να με φάνε και πέφτουν όλοι να φάνε μόνο εμένα. Είναι κάτι που δεν κάνω μόνο εγώ, όσοι κάνουν κωμωδία, όσοι κάνουν σάτιρα, μέσα στους τύπους που κάνουν, έχουν και έναν ομοφυλόφιλο. Άρα το πρόβλημα δεν είναι η ομοφυλοφιλία, το πρόβλημα είναι ο Σεφερλής. Ενοχλεί ο Σεφερλής για όλα αυτά που λέει γενικότερα. Η σάτιρα δεν δυσφημεί, δεν συκοφαντεί. Η σάτιρα μεγεθύνει ένα στοιχείο, για το οποίο κάποιος ξεχωρίζει. Αυτό κάνω εγώ, με αυτό γελάει ο κόσμος και με αυτό γελάνε και οι άνθρωποι τους οποίους σατιρίζω».

Επίσης, μίλησε για τη σύγχυση που έχει προκύψει για τον ορισμό της σάτιρας: «Να ξεκαθαρίσουμε το θέμα, γιατί λένε, λένε, λένε για τη σάτιρα, για την οποία ούτε ξέρουν τι σημαίνει, ούτε έχουν διαβάσει ένα βιβλίο, ένα λεξικό να δουν τι σημαίνει, απλά έχουν άποψη όλοι για τη σάτιρα. Και το χειρότερο μου υποδεικνύουν πώς να κάνω τη δουλειά μου».

Τέλος, για το χιουμοριστικό βίντεο που έκαναν ο Γιάννης Μπέζος και η Δήμητρα Παπαδοπούλου, ο Μάρκος Σεφερλής σημείωσε: «Γέλασα με το βιντεάκι γιατί κάνουν κωμωδία οι άνθρωποι. Ο Γιάννης κάνει τον γκέι και η Δήμητρα την “ηλίθια” – έτσι την αποκαλεί ο Γιάννης – στο σκετσάκι αυτό. Πάλι δεν είδα καμία αντίδραση ότι είναι σεξιστικό το αστείο, ότι την αποκαλεί ηλίθια κι ότι εκείνη του λέει είσαι ακόμα γκέι; Αν καθόμαστε να αναλύουμε την κάθε λέξη που λέγεται στην κωμωδία, παύουμε να κάνουμε κωμωδία».