Η Eurostat, η στατική υπηρεσία της ΕΕ, παρουσίασε το νέο ετήσιο πίνακα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες στο ευρωπαϊκό μπλοκ των 27.
Η κλίμακα κυμαίνεται από το μηδέν – απόλυτη δυσαρέσκεια – στο άριστο δέκα. Πρώτη στη λίστα, που διαμορφώθηκε με έρευνες σε όλα τα κράτη μέλη, είναι η Αυστρία, οι πολίτες της οποίας συγκεντρώνουν βαθμολογία 7,9 στα 10 στον δείκτη ποιότητα ζωής. Ακολουθούν η Πολωνία, η Φινλανδία και η Ρουμανία. Με βαθμολογία 7,7 βρίσκονται και οι τρεις στη δεύτερη θέση.
Στην άλλη άκρη του πίνακα, στις χαμηλότερες θέσεις ικανοποίησης από τον τρόπο ζωής, βρίσκονται η Βουλγαρία (5,6), η Γερμανία (6,5) και η Ελλάδα (6,7).
Όπως αναφέρει η Eurostat η έρευνα στοχεύει «να καταγράψει τις τάσεις στην υποκειμενική ευημερία των ευρωπαίων πολιτών». Όπως σημειώνει «οι πολίτες της ΕΕ δείχνουν στο σύνολό τους να είναι αρκετά ικανοποιημένοι με τη ζωή τους, καταγράφοντας έναν μέσο όρο 7,1 μονάδες στους 10».
Οι παράγοντες που διαμορφώνουν τον δείκτη ποιότητας ζωής είναι οι συνθήκες διαβίωσης (εισόδημα, κατανάλωση και στέγαση), η παραγωγική δραστηριότητα (ποσότητα και ποιότητα απασχόλησης), το επίπεδο υγείας, το επίπεδο εκπαίδευσης, η αναψυχή και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, η οικονομική και φυσική ασφάλεια, η διακυβέρνηση και η διασφάλιση βασικών δικαιωμάτων (εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τις δημόσιες υπηρεσίες, διακρίσεις, ίσες ευκαιρίες και ενεργή συμμετοχή στα κοινά), το περιβάλλον και η συνολική εμπειρία ζωής (συναισθήματα και ευδαιμονία).
«Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ορισμένες χώρες που συνδέονται με χαμηλά επίπεδα εισοδήματος στο πρόσφατο παρελθόν, όπως η Ρουμανία και η Πολωνία, είναι μεταξύ των χωρών όπου η ικανοποίηση από τη ζωή είναι υψηλότερη – δείχνοντας την πολυπλοκότητα της σχέσης μεταξύ υποκειμενικής ευημερίας και οικονομικής ευημερίας», υπογραμμίζει η Eurostat.
Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, τρεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, κυμαίνονται γύρω από το 7,1 μέσο όρο για την ήπειρο.
Η Γερμανία βρέθηκε να είναι μια από τις πιο δυστυχισμένες χώρες στην έρευνα, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία. Στην προηγούμενη έρευνα, η Γερμανία είχε συγκεντρώσει βαθμολογία 7,1. Αν και η μελέτη δεν υποδεικνύει την αιτία πίσω από τη μείωση της γενικής ικανοποίησης από τη ζωή ενός Γερμανού, φαίνεται να συνάδει με άλλες έρευνες που αντικατοπτρίζουν μια πτώση στη διάθεση των κατοίκων της χώρας.