Πριν γεννήσει το υγιέστατο μωράκι της, η Μαρία Μενούνος πέρασε έναν Γολγοθά, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας. Μάλιστα, η ίδια θυμάται ακόμα τον αφόρητο πόνο στο στομάχι που ένιωσε μετά την κατανάλωση σαλάτας με πλιγούρι σε μια πτήση, πριν από ένα χρόνο.
Η τηλεπερσόνα δεν το ήξερε τότε, αλλά είχε έναν όγκο που αναπτυσσόταν στο πάγκρεας της – έναν σπάνιο τύπο καρκίνου του παγκρέατος που διαγνώστηκε τελικά τον Ιανουάριο του 2023. Οι γιατροί, αρχικά, της είπαν ότι ήταν καλά, αλλά εκείνη συνέχισε να ψάχνει τα συμπτώματά της, που ήταν φούσκωμα, διάρροια και πόνο στο στομάχι.
«Ήταν σαν εκείνο το είδος πόνου όπου νιώθεις πως κάτι θα εκραγεί μέσα σου», είπε η 45χρονη Μενούνος στο today.com. «Νόμιζα ότι έφταιγε το πλιγούρι. Σκέφτηκα ότι πρέπει να έχω αρχίσει να έχω πραγματικά δυσανεξία στη γλουτένη και ότι το στομάχι μου απλώς δεν το χειριζόταν καλά».
Το 2022, υποβλήθηκε σε γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση για να προσπαθήσει να καταλάβει τα πεπτικά της προβλήματα, αλλά δεν προέκυψε τίποτα. Μια αξονική τομογραφία επίσης δεν βρήκε τίποτα, με τα αποτελέσματα να περιγράφουν πως στο πάγκρεας και τα άλλα όργανά της δεν βρέθηκε κάτι «αξιοσημείωτο».
Αλλά η Μενούνος συνέχισε να έχει συμπτώματα. Τον Νοέμβριο του 2022, θυμάται ότι ήταν καθηλωμένη από τον πόνο. «Γι’ αυτό λέω συνέχεια στους ανθρώπους: Αν τα συμπτώματα επιμένουν, το ίδιο πρέπει να κάνετε κι εσείς», λέει. «Πρέπει να είστε ο δικός σας συνήγορος και πρέπει να συνεχίσετε να πιέζετε. Είναι εξαντλητικό, αλλά η ζωή σας εξαρτάται πραγματικά από αυτό».
Τον Ιανουάριο αποφάσισε να κάνει μαγνητική τομογραφία ολόκληρου του σώματός της από ιδιωτική εταιρεία, η οποία αποκάλυψε ότι είχε μια μάζα 3,9 εκατοστών στο πάγκρεας. Μια δεύτερη μαγνητική τομογραφία που ζητήθηκε από τον γιατρό της, επιβεβαίωσε την πρώτη. Η Μενούνος ενημερώθηκε αργότερα ότι η αξονική τομογραφία δεν είδε τον όγκο, επειδή δεν τον έδειχνε τόσο καθαρά όσο η μαγνητική τομογραφία.
Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο στο πάγκρεας και η Μενούνος πρωταγωνιστεί σε μια δημόσια ανακοίνωση που παρουσιάστηκε από το Δίκτυο Δράσης για τον Καρκίνο του Παγκρέατος (PanCAN) την 1η Νοεμβρίου. Η εκστρατεία τονίζει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, σημειώνοντας ότι μπορεί να αλλάξει την πορεία της νόσου και να επεκτείνει τις πιθανότητες επιβίωσης.