Καλεσμένος στην εκπομπή ΠΟΠ Μαγειρική βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (19/9) ο Μέμος Μπεγνής. Ο γνωστός ηθοποιός μαγείρεψε παρέα με τον Ανδρέα Λαγό και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο τηλεοπτικό του ξεκίνημα αλλά και στην αυτοάνοση ασθένεια που αντιμετώπισε μέσω της σωστής διατροφής.
«Ξεκίνησα την τηλεόραση το 1999, όταν το Star έβγαλε για πρώτη φορά ελληνικό πρόγραμμα, έκανα ένα guest σε μία σειρά της Ρένας Ρίγγα, που λεγόταν “Άρωμα Γυναίκας”, με την Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους. Μετά μπήκα στους Θεοσεβούμενους, που έκανε ο Πάνος Αμαραντίδης, που είναι οικογενειακός φίλος μέχρι και σήμερα», περιέγραψε ο Μέμος Μπεγνής.
Στη συνέχεια ο γνωστός ηθοποιός μίλησε για την απόφασή του να γίνει vegan, αλλά και τη βοήθεια που του προσέφερε η ισορροπημένη διατροφή στο πρόβλημα που εμφάνισε με τον θυρεοειδή του.
«Άρχισα να μαγειρεύω, γιατί είχα ένα πρόβλημα στον θυρεοειδή μου. Οπότε είχα πάρει κιλά. Άρχισα μία θεραπεία με κορτιζόνη, τα κλασικά. Ήταν Χασιμότο, ήταν αυτοάνοσο», αφηγείται ο Μέμος Μπεγνής.
«Άλλαξα τη διατροφή μου. Έκοψα τα κρέατα, έκοψα τα λίπη, τα τηγανητά. Μετά από 2-3 χρόνια που έκανα εξετάσεις, το Χασιμότο είχε εξαφανιστεί. Μου λέει ο γιατρός μου: “δεν εξαφανίζονται συνήθως τα αυτοάνοσα, αλλά μπορεί να συμβεί”.
Έκτοτε ο θυρεοειδής μου δουλεύει ρολόι, οι εξετάσεις μου είναι απίστευτες. Πιστεύω ότι λειτούργησε θεραπευτικά», ανέφερε αμέσως μετά ο ηθοποιός.
«Πήγα στον βιγκανισμό. Μπορεί να με δείρουν οι vegan αλλά πολλές φορές θα κάνω μία ατασθαλία τρώγοντας μία πίτσα ή ένα παστέλι που έχει μέλι», παραδέχεται σε άλλο σημείο ο Μέμος Μπεγνής.
Η θυρεοειδίτιδα ή νόσος του Χασιμότο είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τα κύτταρα του θυρεοειδή αδένα ως δικά του, τους επιτίθεται και σταδιακά τα καταστρέφει, οδηγώντας τελικά σε υπο-θυρεοειδισμό. Ο θυρεοειδής είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού, την ανάπτυξη, τη θερμοκρασία του σώματος και την ενέργεια. Πολλοί από αυτούς που έχουν Χασιμότο στην αρχή δεν έχουν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Με την πάροδο του χρόνου ένα ή και παραπάνω συμπτώματα αρχίζουν και εμφανίζονται.
Ένα σύνηθες σύμπτωμα είναι η βρογχοκήλη όπου ο θυρεοειδής έχει φλεγμονή και εμφανώς φαίνεται πρησμένο το μπροστινό μέρος του λαιμού.
Τα πιο συχνά και εύκολα αναγνωρίσιμα συμπτώματα του Χασιμότο και του υποθυρεοειδισμού είναι τα εξής: Βρογχοκήλες, εξάντληση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας, αύξηση βάρους, κακή διάθεση και ήπια κατάθλιψη, χρόνια δυσκοιλιότητα.