Δεν έχουν προλάβει να ξεκινήσουν από σήμερα (22/11) τα νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού – και τα οποία αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες- και ήδη οι ειδικοί αρχίζουν και ψελλίζουν τη λέξη lockdown.
Της Δήμητρας Τριανταφύλλου
«Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας» υπογράμμισε το πρωί της Δευτέρας (22/11) μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος. Στο ίδιο μήκος κλίματος και η δήλωση του καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη: «Έχουν εξαντληθεί όλα τα μέτρα. Αν δεν αποδώσουν η κοινωνία θα πρέπει να πέσει σε ένα είδος lockdown για όλους» είπε στον ΑΝΤ1.
Την ίδια στιγμή, στις διπλανές μας ευρωπαϊκές χώρες, η αυστηροποιήση των μέτρων προχωρά με γοργό ρυθμό όπως και οι συζητήσεις για τα lockdown ενόψει Χριστουγέννων και φόβου μιας γενικευμένης διασποράς. Οι αποφάσεις αυτές έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν συγκρούσεις και αναταραχές στη Γηραιά Ήπειρο- σε Ολλανδία, Ιταλία, Ουκρανία, Γερμανία κ.α-. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγή του κόμματος της Άνγκελα Μερκελ, η καγκελάριος προετοίμασε σήμερα το έδαφος στα στελέχη της για ένα επερχόμενο lockdown στην Γερμανία.
Απ’ ο, τι φαίνεται, στα καθ’ ημάς, πριν το lockdown θα σφίξει και άλλη μια στροφή ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους – στη λογική του Αυστριακού μοντέλου- αν φανεί ότι τα μέτρα δεν επαρκούν. Αυτό που ακούγεται είναι ότι στο επόμενο στάδιο θα συζητηθούν ο καθολικός αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από την εστίαση, πιο αυστηρά μέτρα στις εκκλησίες και rapid test στα σούπερ μάρκετ.
«Ας εξαντληθούν τα απλά μέτρα και πάμε στο lockdown»
Μιλώντας στο Newsbeast η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού σχολιάζει τα εξής για τα μέτρα που πάρθηκαν αλλά και για το lockdown που συζητείται ολοένα και πιο έντονα: «Το ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε κρίση με πολλά κρούσματα και εξίσου πολλούς θανάτους είναι μια πραγματικότητα. Δεν γνωρίζω πως επιλέγουν τα μέτρα οι κυβερνήσεις και αν στηρίζονται σε μελέτες που δείχνουν τη σχέση κόστους και οφέλους για κάθε μέτρο.
»Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πριν περάσουμε στα lockdown πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε ότι δεν δουλεύουν τα άλλα μέτρα. Θα ξαναμιλήσω για άλλη μια φορά για την καθολική χρήση της μάσκας ή την καθολική τήρηση αποστάσεων και την μεγάλη αύξηση τηλεργασίας. Αυτά δεν έχουν επιτευχθεί ούτε συμβαίνουν σε αυτή τη φάση. Επίσης πριν από τα lockdown χρειάζεται και λήψη μέτρων και για τους εμβολιασμένους. Διαφορετικά δεν θα λυθεί το πρόβλημα».
Δύσκολο το lockdown- Από την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου η σταδιακή αποκλιμάκωση
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ θεωρεί πολύ λίγο πιθανό το να επιβληθεί λίγο πριν ή μέσα στις γιορτές ένα lockdown. Όπως λέει ο ίδιος στο Newsbeast: «Η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα ξεκινήσει μετά την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη. Τα κρούσματα θα αρχίσουν να οδεύουν προς τις 3.000. Τα Χριστούγεννα πια, θα μπορούμε να μιλάμε για αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, γι’ αυτό και έχει σημασία στις γιορτές να μην ξεφύγει η κατάσταση. Από την άλλη, τα νοσοκομεία θα αργήσουν πολύ ακόμα να δουν αποκλιμάκωση δεδομένου ότι της Αθήνας δεν έχουν φτάσει καν στο τοπ της πίεσης τους. Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας συνολικά, είναι ήδη “στο μηδέν”, δεν έχουν άλλο χρόνο. Σε λίγες ημέρες από τώρα θα τους λείπουν 20 κλίνες ΜΕΘ. Στα μέσα του Δεκέμβρη θα λείπουν 60 κλίνες ΜΕΘ και στα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία θα βρίσκονται τότε στην αποκορύφωση της πίεσης που δέχονται».
Όπως συνεχίζει να εξηγεί ο κος Σαρηγιάννης η πιο άμεση αντίδραση και στρατηγική που βλέπει ο ίδιος να έρχεται από την κυβέρνηση αν η κατάσταση συνεχίζει να είναι άγρια, είναι ακόμα πιο σκληρά μέτρα στους ανεμβολίαστους. «Πιστεύω πως ούτε αυτό θα χρειαστεί στο τέλος» λέει παρόλα αυτά ο ίδιος.
Οι τέσσερις λόγοι που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιστρέφουν στα lockdown
Στο βασικό ερώτημα πάντως που απασχολεί αυτή τη στιγμή το σύνολο της κοινωνίας, γιατί δηλαδή μετά από δύο χρόνια πανδημίας και έναν από την αρχή του εμβολιασμού, βρισκόμαστε πίσω στο σημείο μηδέν των μέτρων που επιβάλλονται στους πολίτες, ο κος Σαρηγιάννης λέει τα εξής: «Κατ’ αρχάς είμαστε πια στην περίοδο της παγκόσμιας οικονομίας, δεν υπάρχουν πια “τοπικά λάθη”, αλλά παρόμοιες συμπεριφορές ανάμεσα στα σύγχρονα κράτη. Οι λόγοι είναι τέσσερις κατά την γνώμη μου. O πρώτος είναι πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν εκτίμησαν σωστά τη δυναμική του ιού. Επίσης βιάστηκαν να ανοίξουν τις οικονομίες τους.
Τέλος, επένδυσαν υπερβολικά στη λύση των εμβολίων ενώ δεν υπολόγισαν και το μεγάλο ποσοστό συνωμοσιολογίας και άρνησης που καλλιεργήθηκε απέναντι στα εμβόλια. Και φυσικά από ένα σημείο και έπειτα, η αίσθηση των μέτρων σταμάτησε να υπάρχει, ειδικά από τους εμβολιασμένους πολίτες. Οι πολίτες δεν νιώθουν να είναι “μαζί” με τις κυβερνήσεις, δεν νιώθουν ότι παίρνουν καθοδήγηση αλλά ότι δέχονται επιβολή. Υπάρχει εδώ και χρόνια μια αποσύνδεσή κοινού και κράτους/ κυβερνήσεων, δεν μπορούν οι κυβερνήσεις να πείσουν για το κοινό καλό τους πολίτες».