Το FOMO (Fear of Missing Out) είναι ένας ευρέως γνωστός όρος που περιγράφει την ανησυχία ότι μπορεί να χάσουμε μια ευκαιρία ή εμπειρία. Ωστόσο, υπάρχει και μια λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου ισχυρή κατάσταση: το FOBO.

Τι είναι το FOBO;

Το FOBO (Fear of a Better Option) είναι το άγχος ότι μπορεί να υπάρχει μια καλύτερη επιλογή από αυτή που έχουμε μπροστά μας. Αυτό μας κάνει να δυσκολευόμαστε να δεσμευτούμε σε αποφάσεις, είτε μικρές, είτε μεγάλες.

Ο όρος δημιουργήθηκε από τον Patrick McGinnis, ο οποίος επίσης εισήγαγε το FOMO το 2004, όταν ήταν φοιτητής στη Σχολή Διοίκησης του Harvard.  Σύμφωνα με τον ίδιο, το FOBO είναι ένα φαινόμενο που προκύπτει από την αφθονία επιλογών στη σύγχρονη κοινωνία. Η συνεχής αναζήτηση της τέλειας επιλογής οδηγεί σε αναποφασιστικότητα και άγχος, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην παίρνουμε καμία απόφαση.

«Είναι αυτό το ενοχλητικό συναίσθημα που σε κάνει να διστάζεις ή να παγώνεις εντελώς όταν καλείσαι να λάβεις μια απόφαση, ειδικά αν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές. Είναι η κατάσταση κατά την οποία ανησυχείς ότι μια καλύτερη – ή ακόμα και η τέλεια – επιλογή μπορεί να είναι εκεί έξω και να έρθει ανά πάσα στιγμή», σημειώνει στη Huffington Post ο life coach Tomas Svitorka και προσθέτει:

«Είτε πρόκειται για μια επιλογή από το πλούσιο μενού ενός εστιατορίου, είτε για το μέρος διακοπών, είτε για ακόμη πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπως να αποφασίσετε για τον σύντροφο της ζωής σας, το FOBO βρίσκεται στο ερώτημα: Τι γίνεται αν υπάρχει κάτι ακόμα καλύτερο από αυτό που θα επιλέξω;».

Αυτό το βασανιστικό ερώτημα μας οδηγεί σε μια υπερανάλυση και τελικά ακόμη και σε αναβολή μιας απόφασης, Πρόκειται για μια «συνταγή» αναποφασιστικότηταςκαι «παράλυσης», καθώς οι άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν επιλογές και διστάζουν να δεσμευτούν. «Το αποτέλεσμα είναι να ζεις διαρκώς σε έναν κόσμο του “ίσως”», σημειώνει ο McGinnis.

Πώς επηρεάζει το FOBO τη ζωή μας;

«Το FOBO είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά από το FOMO», τονίζει ο McGinnis και εξηγεί: «Σε αντίθεση με το FOMO, που είναι σε μεγάλο βαθμό μια εσωτερική μάχη, το FOBO δεν επιβαρύνει μόνο το άτομο που το βιώνει, αλλά έχει επιπτώσεις και στους ανθρώπους του περιβάλλοντός του».

Το FOBO μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στην καθημερινότητά μας. Επηρεάζει την ψυχική υγεία, καθώς δημιουργεί άγχος, υπερανάλυση και αναβλητικότητα. Επιπλέον, επηρεάζει τις σχέσεις μας με τους άλλους, καθώς η συνεχής αβεβαιότητα μπορεί να οδηγήσει σε απομάκρυνση από φίλους, οικογένεια και επαγγελματικές συνεργασίες.

Όπως εξηγεί ο McGinnis, το FOBO βασίζεται στην λανθασμένη πεποίθηση ότι αν περιμένουμε αρκετά, θα εμφανιστεί μια καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, η αναβλητικότητα αυτή μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ευκαιριών, αδιέξοδα και απογοήτευση.

«Είναι σαν μια ατελείωτη λίστα πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων που τρέχει στο μυαλό μας», σχολιάζει ο Tomas Svitorka . «Φυσικά, το να σκεφτόμαστε για σημαντικές αποφάσεις δεν είναι κακό. Πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο και να κάνουμε τη σωστή επιλογή. Ωστόσο, σε κατάσταση FOBO, αυτό δεν συμβαίνει και συνεχίζουμε τα πέρα ​​δώθε, ανίκανοι να αποφασίσουμε, συνήθως γιατί σκεφτόμαστε διαρκώς αυτό το άπιαστο “τι θα γινόταν αν”».

Πώς να αντιμετωπίσουμε το FOBO;

Οι ειδικοί προτείνουν διάφορες στρατηγικές για να ξεπεράσουμε το FOBO:

  • Αποδοχή της αβεβαιότητας: Καμία απόφαση δεν είναι απόλυτα τέλεια. Είναι σημαντικό να αποδεχτούμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη σιγουριά για τις επιλογές μας.
  • Περιορισμός των επιλογών: Όταν βρισκόμαστε μπροστά σε πολλές επιλογές, καλό είναι να τις μειώσουμε σε δύο ή τρεις για να διευκολύνουμε τη διαδικασία λήψης απόφασης.
  • Εμπιστοσύνη στο ένστικτό μας: Συχνά, το πρώτο μας ένστικτο είναι σωστό. Αν νιώθουμε έλξη προς μια επιλογή, αξίζει να την ακολουθήσουμε.
  • Καθορισμός χρονικών ορίων: Δίνοντας στον εαυτό μας ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για να πάρουμε μια απόφαση, αποφεύγουμε την αναβλητικότητα.
  • Συμβουλές από τρίτους: Μιλώντας με έμπιστα άτομα, μπορούμε να αποκτήσουμε μια πιο αντικειμενική οπτική.