Οι έφηβοι μπορεί να κάνουν επιλογές στις σχέσεις τους που ενδεχομένως να μην ευχαριστούν τους γονείς τους.

Αν βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση, είναι σημαντικό να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας με προσοχή και να μην απομακρύνετε το παιδί σας.

Να θυμάστε πάντα ότι το έφηβο παιδί σας το πιθανότερο είναι πως νοιάζεται και είναι ενθουσιασμένο για το άτομο με το οποίο βγαίνει.

Το Parents παρουσιάζει μερικές συμβουλές για το πώς να προσεγγίσετε αυτό το ευαίσθητο θέμα.

Ξεκινήστε με μια αυτοανάλυση

Αναρωτηθείτε αν είστε πιθανόν προκατειλημμένοι ή αν κάνετε άδικες υποθέσεις για τον / την σύντροφο του παιδιού σας. Αν κάποια προκατάληψη επηρεάζει την κρίση σας, κάντε ένα βήμα πίσω και αντιμετωπίστε τυχόν στερεοτυπικές αντιλήψεις, που μπορεί να κυριαρχούν στις σκέψεις. Αν οι ανησυχίες σας βασίζονται σε πιο ουσιαστικά ζητήματα, προχωρήστε με προσοχή στα παρακάτω βήματα.

Αποφύγετε την κριτική

Είναι γενικά κακή ιδέα να κριτικάρετε τις επιλογές του παιδιού σας. Όσο κι αν οι προθέσεις σας είναι καλές και πηγάζουν από την αγάπη σας, οι έφηβοι τείνουν να αγνοούν τις απόψεις των γονέων τους ιδιαίτερα όταν εκφράζονται με επιθετικό τρόπο. Αν πιέσετε το παιδί σας, μπορεί να δεσμευτεί ακόμα περισσότερο στη σχέση που ελπίζατε να τερματίσει.

Μιλήστε μαζί του και κάντε του ερωτήσεις

Αντί να βγάλετε γρήγορα συμπεράσματα, ξεκινήστε κάνοντας ερωτήσεις. Θέλετε να μάθετε τι σκέφτεται το παιδί σας, ποια είναι η σχέση του και τι το ελκύει στον/στην σύντροφό του. Ενδεικτικά, μερικές βασικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε είναι:

  • Πώς γνωριστήκατε;
  • Ποια είναι τα ενδιαφέροντα του/της συντρόφου σου;
  • Τι σας αρέσει να κάνετε μαζί;
  • Τι σου αρέσει περισσότερο σε αυτό το άτομο;

Δείξτε εμπιστοσύνη στο παιδί σας

Θυμηθείτε ότι έχετε μεγαλώσει το παιδί σας και του έχετε διδάξει αξίες. Εμπιστευτείτε το ότι θα κάνει καλές επιλογές τελικά. Αν το παιδί σας δεν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, είναι καλύτερο να κρατήσετε τις απόψεις σας για τον εαυτό σας και να του δώσετε τον χώρο να ανακαλύψει μόνο του τι είναι σωστό για εκείνο.

Γνωρίστε τον/την σύντροφο του παιδιού σας

Αντί να κάνετε γρήγορες κρίσεις, προσκαλέστε τον/την σύντροφο του παιδιού σας στο σπίτι για φαγητό ή δώστε την άνεση στο παιδί σας να έρχεται στο σπίτι με τον/την σύντροφό του. Δείτε πώς αλληλεπιδρούν και προσπαθήστε να ανακαλύψετε και να κατανοήσετε τη σχέση και τον/την σύντροφο.

Αναζητήστε θετικά χαρακτηριστικά

Προσπαθήστε να δείτε τη σχέση μέσα από τα μάτια του παιδιού σας. Τι βλέπει το παιδί σας σε αυτό το άτομο; Τι το ελκύει; Κατανοώντας την προοπτική του παιδιού σας, θα σας βοηθήσει να δεχτείτε καλύτερα τη σχέση.

Να είστε ευγενικοί και να δείχνετε σεβασμό

Παρά τα οποιαδήποτε συναισθήματά σας, είναι σημαντικό να είστε ευγενικοί και να δείχνετε σεβασμό. Όσο πιο πολύ συμπεριφέρεστε με αυτόν τον τρόπο, τόσο περισσότερο παιδί σας και ο/η σύντροφός του θα νιώσουν πιο άνετα μαζί σας.

Να βλέπετε μακροπρόθεσμα

Είναι σημαντικό να μην βιάζεστε να αλλάξετε τα πράγματα. Οι σχέσεις των εφήβων δύσκολα διαρκούν για μεγάλο διάστημα. Αν σκέφτεστε μακροπρόθεσμα ενδεχομένως να σας ηρεμήσει το γεγονός πως η σχέση πιθανότατα θα λήξει από μόνη της.

Δώστε χώρο στο παιδί σας

Οι έφηβοι χρειάζονται την ελευθερία για να κάνουν αυτό που θέλουν και να διαχειριστούν τις δικές τους αποφάσεις. Αν εστιάσετε στο να τερματίσετε ή να ελέγξετε τις σχέσεις τους, κινδυνεύετε να υπονομεύσετε την αυτοεκτίμηση και την ανεξαρτησία τους και τελικά να δημιουργήσετε μια συγκρουσιακή σχέση με το παιδί σας.

Ξεχάστε τις απειλές και τα τελεσίγραφα – Διατηρήστε ανοικτή επικοινωνία

Οι απειλές και τα τελεσίγραφα είναι μια πολύ κακή ιδέα. Πρώτον δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα. Το αντίθετο. Δεύτερον, αν το παιδί σας νιώσει ότι μπορεί να έρθει σε εσάς για βοήθεια χωρίς να φοβάται και χωρίς κριτική, θα είναι πιο πιθανό να σας μιλήσει όταν χρειάζεται. Να ρωτάτε περιοδικά το παιδί σας για τη σχέση του, διατηρώντας μια ανοικτή επικοινωνία.

Να είστε προσεκτικοί σε όσα λέτε

Αν δείτε κάτι που δεν θεωρείτε σωστό, εκφραστείτε με ηρεμία και σεβασμό. Προσέξτε τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε. Μιλήστε γενικά για τις ανησυχίες σας και κάντε ερωτήσεις για να βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει ενδεχομένως αυτή η σχέση δεν είναι η κατάλληλη ή δεν είναι υγιής.

Μιλήστε για το Σεξ

Αν το παιδί σας βγαίνει ραντεβού, είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε για το σεξ και άλλα ευαίσθητα θέματα, όπως το sexting ή τη σεξουαλική παρενόχληση. Αν και μπορεί να είναι κάπως άβολο, η συζήτηση για αυτά τα θέματα είναι σημαντική και μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη. Μην εκπλαγείτε αν το παιδί σας αντιδράσει ή θυμώσει από τη συζήτηση. Εάν το χειριστείτε σωστά, μπορείτε να κάνετε συζητήσεις για το σεξ με μη συγκρουσιακό τρόπο.

Πότε η παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση;

Αν ανησυχείτε για την ασφάλεια του παιδιού σας, είτε συναισθηματική είτε σωματική, πρέπει να παρέμβετε άμεσα. Συμβουλευτείτε τις αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, αν χρειαστεί, και συνεργαστείτε με το σχολείο του παιδιού σας.