Η αναζήτηση για την ενίσχυση της νοητικής ικανότητας αποτελεί διαχρονικά αντικείμενο μελέτης. Με την πρόοδο της νευροεπιστήμης και της ψυχολογίας, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει πρακτικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να μαθαίνουμε πιο γρήγορα και να διατηρούμε περισσότερες πληροφορίες στη μνήμη μας.

Ακολουθώντας αυτές τις 10 απλές, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικές πρακτικές, τις οποίες παρουσιάζει το VeryWellMind, μπορείτε να ενισχύσετε τη μνήμη σας, να βελτιώσετε την κριτική σας σκέψη και να ενδυναμώσετε τις γνωστικές σας λειτουργίες συνολικά.

Συνοπτικά:

  1. Βρείτε τρόπους για να ενισχύσετε τη μνήμη σας.
  2. Συνεχίστε να μαθαίνετε νέα πράγματα.
  3. Χρησιμοποιήστε ποικιλία τεχνικών μάθησης.
  4. Προσπαθήστε να το διδάξετε σε κάποιον άλλο.
  5. Συνδέστε τις νέες πληροφορίες με αυτά που ήδη γνωρίζετε.
  6. Αναζητήστε ευκαιρίες για πρακτικές εμπειρίες.
  7. Θυμηθείτε ότι τα λάθη είναι μέρος της διαδικασίας.
  8. Μελετήστε λίγο (και συχνά).
  9. Εξετάστε τις γνώσεις σας.
  10. Εστιάστε σε ένα πράγμα κάθε φορά.

Ενισχύστε τη μνήμη σας

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές στρατηγικές. Βασικές συμβουλές, όπως η βελτίωση της εστίασης και η οργάνωση του χρόνου μελέτης, είναι καλά σημεία εκκίνησης, αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότερα που μπορούν να βελτιώσουν δραματικά την αποδοτικότητα της μάθησης.

  • Ασκηθείτε: Η τακτική σωματική άσκηση συνδέεται με βελτιώσεις στη μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου.
  • Κοινωνικοποιηθείτε.
  • Κοιμηθείτε καλά.
  • Εξαλείψτε τους περισπασμούς ώστε να μπορείτε να εστιάσετε σε αυτό που μαθαίνετε.
  • Οργανώστε τις πληροφορίες που μελετάτε για να είναι πιο εύκολο να τις θυμάστε.
  • Χρησιμοποιήστε την «επεξεργαστική επανάληψη» κατά τη μελέτη: όταν μαθαίνετε κάτι νέο αφιερώστε λίγο χρόνο για να το περιγράψετε με δικά σας λόγια.
  • Χρησιμοποιήστε οπτικά βοηθήματα, όπως φωτογραφίες, γραφήματα και διαγράμματα.
  • Διαβάστε δυνατά τις πληροφορίες που μελετάτε.

Συνεχίστε να μαθαίνετε νέα πράγματα

Η έρευνα έχει δείξει ότι ο εγκέφαλος είναι ικανός να παράγει νέα εγκεφαλικά κύτταρα, μια διαδικασία γνωστή ως νευρογένεση. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα κύτταρα θα πεθάνουν εκτός εάν εμπλακούν σε κάποιο είδος προσπάθειας μάθησης. Μαθαίνοντας νέα πράγματα, αυτά τα κύτταρα διατηρούνται ζωντανά και ενσωματώνονται σε εγκεφαλικά κυκλώματα.

Μάθετε με πολλαπλούς τρόπους

Μια άλλη καλή στρατηγική είναι να επικεντρωθείτε στη μάθηση με περισσότερους από έναν τρόπους. Για παράδειγμα, αντί να ακούτε μόνο ένα podcast, το οποίο περιλαμβάνει ακουστική μάθηση, βρείτε έναν τρόπο να επαναλάβετε τις πληροφορίες τόσο προφορικά όσο και οπτικά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την περιγραφή αυτού που μάθατε σε έναν φίλο ή την καταγραφή σημειώσεων. Μαθαίνοντας με περισσότερους από έναν τρόπους, ενισχύετε περαιτέρω τις γνώσεις σας.

Μια επίσης χρήσιμη συμβουλή είναι να δοκιμάσετε να γράφετε τις σημειώσεις σας σε χαρτί αντί να πληκτρολογείτε σε ένα φορητό υπολογιστή, τάμπλετ ή υπολογιστή. Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι οι χειρόγραφες σημειώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη απομνημόνευση των πληροφοριών σε σχέση με την ψηφιακή καταγραφή.

Διδάξτε αυτό που μαθαίνετε

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να μάθετε κάτι είναι να το διδάξετε σε κάποιον άλλο. Μοιραστείτε τις νέες δεξιότητες και γνώσεις που έχετε αποκτήσει με άλλους. Ξεκινήστε «μεταφράζοντας» τις πληροφορίες με δικά σας λόγια. Αυτή η διαδικασία από μόνη της βοηθά να εδραιωθούν οι νέες γνώσεις στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, βρείτε έναν τρόπο να μοιραστείτε αυτό που μάθατε, όπως για παράδειγμα σε μια συζήτηση με φίλους.

Χτίστε πάνω στις προηγούμενες γνώσεις

Ένας άλλος εξαιρετικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τη σχεσιακή μάθηση. Αυτή περιλαμβάνει τη σύνδεση νέων πληροφοριών με αυτές που ήδη γνωρίζετε. Για παράδειγμα, αν μαθαίνετε μια νέα γλώσσα, μπορεί να συνδέετε το νέο λεξιλόγιο και τη γραμματική που μαθαίνετε με τη μητρική σας γλώσσα ή άλλες γλώσσες που μπορεί να γνωρίζετε.

Αποκτήστε πρακτική εμπειρία

Για πολλούς η μάθηση συνήθως περιλαμβάνει την ανάγνωση βιβλίων, την παρακολούθηση σεμιναρίων ή την έρευνα στο διαδίκτυο. Ενώ η παρακολούθηση και η καταγραφή πληροφορίων είναι σημαντική, η εφαρμογή των νέων γνώσεων και δεξιοτήτων μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εδραιωθεί η γνώση. Αν προσπαθείτε να αποκτήσετε μια νέα δεξιότητα ή ικανότητα, επικεντρωθείτε στην απόκτηση πρακτικής εμπειρίας.

Μην φοβάστε να κάνετε λάθη

Η έρευνα υποδηλώνει ότι η εκμάθηση από λάθη μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα. Τα λάθη ένα χρήσιμο μέρος της διαδικασίας μάθησης και εξελίσσονται σε ευεργετικά εάν ακολουθούνται από τη διόρθωση. Αν κάνετε ένα λάθος, αφιερώστε χρόνο για να το διορθώσετε και να αντιληφθείτε πώς καταλήξατε σε αυτό. Αυτή η στρατηγική, εκτός των άλλων, ενισχύει την κριτική δεξιότητα και κάνει το άτομο πιο ευπροσάρμοστο σε καταστάσεις μάθησης που απαιτούν και αλλαγή γνώμης.

Χρησιμοποιήστε την κατανεμημένη πρακτική

Αντί να προσπαθείτε να συμπτύξετε όλη τη μάθησή σας σε λίγες μεγάλες συνεδρίες μελέτης, δοκιμάστε μια σύντομη συνεδρία, μετά κάντε ένα διάλειμμα και επιστρέψτε αργότερα για να επαναλάβετε τη διαδικασία. Βάσει ερευνών, αυτή η διαδικασία της επιστροφής για σύντομες συνεδρίες σε μια μεγάλη χρονική περίοδο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να μάθετε αποτελεσματικά και αποδοτικά.

Τεστάρετε τις γνώσεις σας

Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στη μελέτη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεγιστοποιήσετε τη μάθηση, η έρευνα έχει δείξει ότι όταν εξετάζεστε στις γνώσεις σας, απομνημονεύετε καλύτερα αυτά που μάθατε. Η διαδικασία για την ανάκληση πληροφοριών κατά τη διάρκεια ενός τεστ βελτιώνει τη μακροχρόνια απομνημόνευση αυτών των πληροφοριών.

Σταματήστε το multitasking

Για πολλά χρόνια, θεωρούνταν ότι οι άνθρωποι που κάνουν πολλές εργασίες ταυτόχρονα είχαν ένα πλεονέκτημα έναντι εκείνων που δεν το έκαναν. Ωστόσο, η έρευνα πλέον υποδηλώνει ότι η πολλαπλή εργασία μπορεί να κάνει τη μάθηση λιγότερο αποτελεσματική.

Η πολλαπλή εργασία μπορεί να περιλαμβάνει την προσπάθεια να κάνετε περισσότερα από ένα πράγματα ταυτόχρονα. Αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη γρήγορη εναλλαγή μεταξύ εργασιών ή την προσπάθεια να εκτελέσετε γρήγορα τις εργασίες τη μία μετά την άλλη. Σύμφωνα με τις έρευνες, αυτό όχι μόνο κάνει τους ανθρώπους λιγότερο παραγωγικούς όταν εργάζονται, αλλά επίσης μειώνει την προσοχή και την κατανόηση.