Μια νέα μελέτη φέρνει στο φως συναρπαστικά ευρήματα σχετικά με τη διαδικασία της γήρανσης και τον ρόλο ενός κοινού διατροφικού στοιχείου στη διατήρηση της νεότητας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως ο σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι chia, αλλά και σε συμπληρώματα και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα, μπορούν να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση και να διατηρήσουν την υγεία του σώματος και του νου για περισσότερο χρόνο.

Τα ευρήματα της μελέτης

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ανέλυσε τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών σε 777 ηλικιωμένους ενήλικες στην Ελβετία.

Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μία από τις οκτώ παρεμβάσεις μακροζωίας για τρία χρόνια, οι οποίες περιλάμβαναν τη λήψη ωμέγα-3, βιταμίνης D ή και τα δύο, καθώς και την άσκηση.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Όπως αναφέρει το Business Insider, οι ηλικιωμένοι που κατανάλωναν ένα γραμμάριο ωμέγα-3 ημερησίως εμφάνισαν βιολογική ηλικία μικρότερη από εκείνη των συνομηλίκων τους που δεν λάμβαναν το συμπλήρωμα.

Συγκεκριμένα, η πρόσληψη ωμέγα-3 μείωσε τη γήρανση έως και τέσσερις μήνες κατά τη διάρκεια της τριετούς μελέτης.

Συνδυασμός με άσκηση και βιταμίνη D

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακά για όσους συνδύασαν την πρόσληψη ωμέγα-3 με συμπληρώματα βιταμίνης D και τακτική άσκηση. Συγκεκριμένα, όσοι ασκούνταν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά είχαν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό Nature Aging, υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των προσιτών παρεμβάσεων για την επιβράδυνση της γήρανσης.

Προσιτή εναλλακτική έναντι ακριβών θεραπειών

Αν και η επιστήμη της μακροζωίας έχει επικεντρωθεί σε ακριβά και σύνθετα αντιγηραντικά προγράμματα, αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι οι απλές, οικονομικές επιλογές μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη συνδέσει τη διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 με μειωμένη φλεγμονή, βελτιωμένη υγεία των αρθρώσεων, χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, καθώς και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Η Mary Ni Lochlainn, ερευνήτρια στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε στο Business Insider ότι αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εξετάσουν προσιτές στρατηγικές μακροζωίας. «Αυτή η έρευνα προσθέτει στα αυξανόμενα στοιχεία ότι αυτές οι απλές και σχετικά οικονομικές παρεμβάσεις είναι ωφέλιμες και αξίζει να υιοθετηθούν», ανέφερε.

Καθώς η επιστήμη συνεχίζει να εξερευνά τα μυστικά της νεότητας, φαίνεται ότι η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός δραστήριου τρόπου ζωής αποτελεί την πιο προσιτή και αποτελεσματική στρατηγική για την υγεία και τη μακροζωία.

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα – 3

1. Λιπαρά Ψάρια

  • Σολομός
  • Σαρδέλες
  • Τόνος
  • Σκουμπρί
  • Ρέγγα
  • Πέστροφα

2. Θαλασσινά

  • Καλαμάρια
  • Γαρίδες
  • Μύδια

3. Σπόροι και Ξηροί Καρποί

  • Λιναρόσπορος
  • Σπόροι τσία
  • Καρύδια
  • Σπόροι κάνναβης

4. Φυλλώδη Πράσινα Λαχανικά

  • Σπανάκι
  • Σέσκουλα
  • Μαρούλι

5. Άλλα Φυτικά Έλαια

  • Λινέλαιο
  • Έλαιο από κάνναβη
  • Έλαιο από φύκια (ειδικά πλούσιο σε DHA και κατάλληλο για χορτοφάγους)

6. Εμπλουτισμένα Τρόφιμα

  • Αυγά εμπλουτισμένα με ωμέγα-3
  • Γιαούρτι και γάλα εμπλουτισμένα με ωμέγα-3

Συμπληρώματα Ωμέγα-3

  • Ιχθυέλαιo
  • Μουρουνέλαιο
  • Έλαιο κριλ
  • Έλαιο από φύκια (κατάλληλο για χορτοφάγους και vegans)