Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη διατροφή μας, προειδοποιώντας ότι μια δημοφιλής δίαιτα που έχει υιοθετηθεί από πολλούς για τα πιθανά οφέλη της στην υγεία, μπορεί να αυξάνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες (low-carbohydrate diet) μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστής και ως «κακή» χοληστερόλη.

Τα ευρήματα της μελέτης

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Clinical Nutrition, ανέλυσε 41 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1.379 άτομα. Αυτές οι δοκιμές εξέταζαν την επίδραση της δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες, διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων, στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και τον δείκτη μάζας σώματος (BMI) των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με το Pharmacy Times, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αλλαγή στα επίπεδα LDL συνδέεται άμεσα με τον BMI. Συγκεκριμένα:

  • Οι συμμετέχοντες με χαμηλότερο BMI παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα LDL.
  • Όσοι είχαν υψηλότερο BMI είτε δεν παρουσίασαν αλλαγή είτε παρατηρήθηκε μείωση της LDL.

Αυτό υποδηλώνει ότι η πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να επηρεάζει τη «διαχείριση» των λιποπρωτεϊνών στο σώμα, ιδιαίτερα σε άτομα με χαμηλά επίπεδα σωματικού λίπους.

Ο ρόλος των κορεσμένων λιπαρών

Παρότι τα κορεσμένα λιπαρά συχνά θεωρούνται παράγοντας αύξησης της LDL χοληστερόλης, η μελέτη κατέδειξε ότι η κατανάλωσή τους είχε πολύ μικρότερη επίδραση στα επίπεδα LDL σε σύγκριση με τον περιορισμό των υδατανθράκων.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα

Η έρευνα προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για όσους επιλέγουν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων. Ειδικότερα:

  • Άτομα με υψηλό BMI που ακολουθούν αυτή τη δίαιτα για τη θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, μπορούν να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς τα επίπεδα LDL δεν φαίνεται να αυξάνονται σημαντικά.
  • Αντίθετα, τα αδύνατα άτομα (χαμηλό BMI) που επιλέγουν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ενδέχεται να παρατηρήσουν αύξηση της LDL χοληστερόλης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ειδικοί προτείνουν την πιθανή χρήση στατινών, φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη, για την εξισορρόπηση των επιπέδων LDL.

Γενικά, παρά τις ανησυχίες που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη μελέτη, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του σωματικού βάρους, τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τη μείωση του κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Οφέλη και συστάσεις

Αν σκέφτεστε να αλλάξετε τη διατροφή σας ή αν ανησυχείτε για τα επίπεδα χοληστερόλης σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Για τη μείωση της χοληστερόλης, οι ειδικοί προτείνουν: Περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών και κατανάλωση περισσότερων ακόρεστων, δηλαδή λιπαρών ψαριών και ελαιόλαδου, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, σπόρων, αλλά και φρούτων και λαχανικών.

Η διατροφή μας μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας, αλλά είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε υπόψη τις πιθανές παρενέργειες των επιλογών μας. Ειδικά στις περιπτώσεις δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων, είναι σημαντικό να προσαρμόζεται η εφαρμογή της στις ατομικές ανάγκες κάθε ατόμου, με τη σωστή καθοδήγηση ειδικών.