Σύμφωνα με έρευνα της Mayo Clinic, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν περισσότερο, αλλά όχι απαραίτητα πιο υγιείς. Μελέτη σε 183 χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαπίστωσε ότι αυτά τα επιπλέον χρόνια ζωής είναι ολοένα και πιο γεμάτα με ασθένειες. H έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open από τους Andre Terzic, M.D., Ph.D., και Armin Garmany τεκμηριώνει ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της διάρκειας ζωής και της διάρκειας υγείας.
«Τα δεδομένα δείχνουν ότι η μακροζωία δεν συνδυάζεται ισοδύναμα με υγιή μακροβιότητα. Μεγαλώνοντας συχνά σημαίνει περισσότερα χρόνια ζωής επιβαρυμένα με ασθένειες», αναφέρει ο Dr. Terzic. «Αυτή η έρευνα παρουσιάζει σημαντικές πρακτικές και πολιτικές επιπτώσεις, εφιστώντας την προσοχή σε μια αυξανόμενη απειλή για την ποιότητα της μακροζωίας και την ανάγκη να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ υγείας και διάρκειας ζωής».
Αν και, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε από 79,2 σε 80,7 χρόνια στις γυναίκες και από 74,1 σε 76,3 χρόνια στους άνδρες μεταξύ 2000 και 2019, η διάρκεια υγιούς ζωής -με άλλα λόγια ο αριθμός των ετών που ένα άτομο έζησε μια δραστήρια ζωή χωρίς ασθένειες- δεν αυξήθηκε αντίστοιχα. Το μέσο παγκόσμιο χάσμα μεταξύ της διάρκειας ζωής και της διάρκειας υγιούς ζωής ήταν 9,6 χρόνια το 2019, το τελευταίο έτος των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 13% από το 2000.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν τον υψηλότερο μέσο όρο ζωής και υγείας στον κόσμο, με τους Αμερικανούς να ζουν κατά μέσο όρο 12,4 χρόνια με αναπηρία και ασθένειες. Αυτή η αύξηση (από 10,9 χρόνια το 2000) εξηγείται καθώς οι ΗΠΑ ανέφεραν επίσης το υψηλότερο βάρος χρόνιων ασθενειών. Η ψυχική υγεία, οι διαταραχές χρήσης ουσιών και οι μυοσκελετικές παθήσεις ήταν οι βασικοί παράγοντες που συνέβαλαν στην εμφάνιση ασθενειών σε εθνικό επίπεδο.
Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε 25% ανισότητα μεταξύ των φύλων παγκοσμίως. Στις 183 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι γυναίκες εμφάνισαν 2,4 χρόνια μεγαλύτερη απόσταση στη διάρκεια ζωής έναντι του χρόνου υγείας συγκριτικά με τους άνδρες. Νευρολογικές, μυοσκελετικές, ουροποιητικές και γυναικολογικές διαταραχές συνέβαλαν σε παρατεταμένα χρόνια κακής υγείας μεταξύ των γυναικών.
«Το διευρυνόμενο χάσμα υγείας-διάρκειας ζωής παγκοσμίως υποδηλώνει την ανάγκη για μια ταχεία στροφή σε προληπτικά συστήματα φροντίδας με επίκεντρο την ευεξία», υποστηρίζει ο Dr. Armin Garmany, εκ των συντακτών της έρευνας. «Ο εντοπισμός των συμμετεχόντων μπορεί να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό των παρεμβάσεων υγειονομικής περίθαλψης ειδικά για κάθε χώρα και περιοχή».
Η ερευνητική ομάδα της Mayo Clinic μελέτησε στατιστικά στοιχεία από το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Υγείας του ΠΟΥ. Αυτή η συγχρονική μελέτη παρείχε δεδομένα σχετικά με το προσδόκιμο ζωής, το προσδόκιμο ζωής προσαρμοσμένο για την υγεία και τα έτη ζωής με ασθένεια μεταξύ των ανθρώπων των κρατών μελών. Το χάσμα διάρκειας υγείας-διάρκειας ζωής για κάθε κράτος μέλος υπολογίστηκε αφαιρώντας το προσδόκιμο ζωής προσαρμοσμένο για την υγεία.