Σε μια εποχή που η επιστήμη έχει κάνει τεράστια βήματα στην αντιμετώπιση του HIV/AIDS, η κοινωνία συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στις προκαταλήψεις και την παραπληροφόρηση.
Ο κ. Γιώργος Κεράτσας, Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Συλλόγου «Θετική Φωνή» μίλησε στο Newsbeast.gr για τον πολυδιάσταστο αγώνα που δίνει ο Σύλλογος για την υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
Ποιο είναι το όραμα και οι βασικοί στόχοι της «Θετικής Φωνής» στον αγώνα κατά του HIV/AIDS;
Η Θετική Φωνή είναι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, δηλαδή ο σύλλογος των ατόμων που ζουν με HIV. Παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης στα άτομα που ζουν με τον ιό και όχι μόνο. Υπάρχει μία μεγάλη γκάμα υπηρεσιών και δομών προς ευάλωτους πληθυσμούς, όπως πρόσφυγες/μετανάστες, άτομα που εργάζονται στο σεξ, άτομα που κάνουν χρήση ουσιών και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Όραμά μας, όσο οξύμωρο και αν ακουστεί αυτό, είναι κάποια στιγμή να μην είναι αναγκαία η ύπαρξη μας, γιατί θα έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πιο «δυσκολεμένες» ομάδες στην Ελλάδα. Μέχρι τότε, όμως, κάνουμε μικρά, αλλά ουσιαστικά βήματα για την αντιμετώπιση του HIV και τον περιορισμό των συνεπειών του.
Πώς έχει εξελιχθεί η στάση της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με HIV τα τελευταία χρόνια; Βλέπετε αλλαγές προς το καλύτερο;
Συγκριτικά με την αρχή της πανδημίας στη δεκαετία του 1980, σίγουρα ναι – δεν πρέπει να είμαι άδικος. Παρόλα αυτά, οι αλλαγές τα τελευταία έτη είναι πολύ μικρές. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη. Ενδεικτικά, το 25% του ελληνικού πληθυσμού δε θα ξεκινούσε φιλία και δεν θα καθόταν δίπλα σε άνθρωπο που ζει με τον ιό, ενώ το 29% θεωρεί τα οροθετικά άτομα κίνδυνο για την κοινωνία (σύμφωνα πάντα με έρευνα κοινής γνώμης που διενεργήθηκε στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια). Δυστυχώς, η άγνοια εξακολουθεί να είναι σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά σε θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας, κάτι που έχει εξαιρετικά σημαντικές κοινωνικές συνέπειες.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV στην Ελλάδα σήμερα;
Αν έπρεπε να αναφέρουμε μόνο μία, θα ήταν σίγουρα το στίγμα και οι προκαταλήψεις. Γενικότερα: περιστατικά διακρίσεων, περιθωριοποίηση, ρατσιστικές συμπεριφορές σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας, άρνηση παροχής ιατρικών υπηρεσιών, απόρριψη σε φιλικό και ερωτικό επίπεδο, κακοποιητικός δημόσιος λόγος (όπως είδαμε και μέσα στο περασμένο έτος).
Ποιες δράσεις και πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο Σύλλογος για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον HIV;
Εκτός από τις ενημερωτικές εκστρατείες που έχουμε υλοποιήσει (κάποιες εκ των οποίων ήταν πραγματικά μεγάλης κλίμακας και θεωρώ πως είχαν πράγματι ένα θετικό αντίκτυπο), η σημαντικότερη δουλειά σε αυτό τον τομέα γίνεται από τα κέντρα πρόληψης και σεξουαλικής υγείας Checkpoint, που λειτουργούν υπό την αιγίδα της Θετικής Φωνής. Βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και παρέχουν – πέρα από δωρεάν εξετάσεις για HIV, ηπατίτιδα B & C και σύφιλη – συμβουλευτική για θέματα σεξουαλικής υγείας απαντώντας σε σημαντικές ερωτήσεις μέσα σε ένα ασφαλές, μη επικριτικό και μη κλινικό περιβάλλον. Τα κέντρα έχουν συμπληρώσει 12 έτη δραστηριοποίησης και έχουν προσφέρει πάνω από 200.000 δωρεάν εξετάσεις, καλλιεργώντας σε μια ολόκληρη γενιά μια κουλτούρα ενημέρωσης, πρόληψης και τακτικής εξέτασης.
Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της πρόληψης και της εκπαίδευσης στον περιορισμό της εξάπλωσης του HIV;
Είναι εξαιρετικά σημαντικός, και αυτός είναι και ο λόγος που είναι απαραίτητη και άμεση η ανάγκη για μάθημα συμπεριληπτικής και έγκυρης σεξουαλικής αγωγής στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η απουσία ενός τέτοιου μαθήματος έχει σοβαρές συνέπειες σε πολλά επίπεδα, λιγότερο ή περισσότερο σημαντικά: στις πιθανότητες έκθεσης σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, στα επίπεδα της σεξουαλικής ευχαρίστησης, στο βαθμό αποδοχής του εαυτού, στις στάσεις μας απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα και πολλά άλλα.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες παρανοήσεις ή τα στερεότυπα σχετικά με τον HIV που αντιμετωπίζετε στη δουλειά σας;
Ότι ο HIV αφορά μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες, ότι τα άτομα που ζουν με τον ιό μεταδίδουν, ότι μεταδίδεται με τους πιο απλούς τρόπους, όπως είναι η χειραψία, η αγκαλιά, το φιλί. Μύθοι που έχουν επιβεβαιώσει εδώ και δεκαετίες και δυστυχώς ακόμη δεν έχουν καταρριφθεί.
Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους νέους ανθρώπους σχετικά με τη σημασία της πρόληψης, της ενημέρωσης και της αλληλεγγύης;
Είναι πολύ εύκολο και ταυτόχρονα πολύ σημαντικό το να εξεταζόμαστε ανά διαστήματα. Είναι κρίμα να μη νιώθουμε αυτοπεποίθηση και απόλαυση στο σεξ εξαιτίας της άγνοιας. Και είναι άδικο, σαν κοινωνία, να στιγματίζουμε άδικα και αβάσιμα, ακόμα και σήμερα, ολόκληρες ομάδες ανθρώπων.