Μια γυναίκα από το Οχάιο που πίστευε ότι είχε όγκο στη μήτρα της, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πολύ πιο «σοκαριστική» διάγνωση.

Η 33χρονη Kelsi Baldwin και ο σύζυγός της Matt προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί για έξι χρόνια, όταν το 2023 έκαναν ένα υπερηχογράφημα, προκειμένου να βρουν την αιτία του προβλήματος.

Οι γιατροί τότε διέκριναν κάτι που έμοιαζε με όγκο στη μήτρα της, εκφράζοντας ανησυχίες ότι επρόκειτο για καρκίνο. Ωστόσο, οι περαιτέρω εξετάσεις αποκάλυψαν ότι το κατά τα φαινόμενα εξόγκωμα ήταν στην πραγματικότητα μια δεύτερη, πολύ μικρότερη μήτρα, μια συγγενής ανωμαλία που είχε από τη γέννησή της, χωρίς να το γνωρίζει.

Αυτό ήταν το σημείο που η Kelsi και ο σύζυγός της άρχισαν να κατανοούν τι πραγματικά συνέβαινε.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η πάθηση, που επηρεάζει μία στις 2.000 γυναίκες, δυσχεραίνει τη σύλληψη και εξηγεί τις πολύ βαριές περιόδους της, αφού είχε δύο μήτρες που αιμορραγούσαν κάθε μήνα.

Η Kelsi, που είναι τώρα 33 ετών, δήλωσε: «Ήταν σοκαριστικό και ταυτόχρονα μια διαδικασία μάθησης για μένα και τον σύζυγό μου. Στην αρχή ένιωσα ντροπή και δεν ήθελα να πω σε κανέναν για την κατάστασή μου. Ένιωσα μόνη, δεν βρήκα πολλές άλλες γυναίκες με την ίδια πάθηση και δεν υπήρχε αρκετή πληροφορία στο διαδίκτυο».

Συνήθως, η μήτρα μιας γυναίκας σχηματίζεται από δύο αγωγούς που ενώνονται για να δημιουργήσουν το όργανο. Όμως, στην περίπτωση της διπλής μήτρας, γνωστή ιατρικά ως uterine didelphys, οι αγωγοί δεν ενώνονται. Αντίθετα, κάθε αγωγός δημιουργεί τη δική του μήτρα.

Η Kelsi έχει επίσης δύο τραχήλους, ενώ παραμένει με έναν κόλπο. Αυτό επηρεάζει την ικανότητα του σπέρματος να συναντήσει το ωάριο, ανάλογα με ποια πλευρά ωορρηξεί, κάτι που δεν γνωρίζει εκ των προτέρων.

Τα προβλήματα γονιμότητας πιθανόν οφείλονται στο ότι μία από τις δύο μήτρες είναι μικρότερη από τον μέσο όρο, περιορίζοντας τον χώρο για την ανάπτυξη του εμβρύου. Η περίπλοκη ανατομία μπορεί επίσης να δυσκολεύει την επιτυχή εμφύτευση του εμβρύου.

Εκτός από τα προβλήματα γονιμότητας, το μόνο σύμπτωμα που είχε ήταν οι πολύ βαριές περίοδοι. Οι γιατροί πιστεύουν ότι η κατάσταση της Kelsi είναι πιθανότατα η αιτία που δεν μπορούσε να μείνει έγκυος.

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, οι γυναίκες με διπλή μήτρα έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολών, πρόωρου τοκετού, καισαρικής τομής, χαμηλού βάρους γέννησης, καθυστέρησης ανάπτυξης και γέννησης του μωρού σε θέση ισχιακή (με τα πόδια ή τον ποπό πρώτα), κάτι που μπορεί να καταστήσει τον τοκετό πιο δύσκολο και επικίνδυνο.

Εκτός από δύο αποβολές, η Kelsi έχει υποβληθεί σε πολλούς κύκλους θεραπειών γονιμότητας, όπως ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI). Τώρα βρίσκεται στη μέση της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) με στόχο την εμφύτευση του εμβρύου στη μεγαλύτερη μήτρα της, ελπίζοντας σε μια επιτυχή εμφύτευση.

Μετά τη διάγνωση της τον περασμένο χειμώνα, η Kelsi επικεντρώνεται στο να μοιραστεί την ιστορία της, ώστε να βοηθήσει και άλλες γυναίκες με διπλή μήτρα και προβλήματα γονιμότητας.