Οι αιμορροΐδες μπορεί να μην αποτελούν θέμα συζήτησης σε μια παρέα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι θα τις αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Εκτιμάται ότι περίπου το 50% των ανθρώπων θα εμφανίσει αιμορροΐδες μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Παρότι πρόκειται για μια συχνή κατάσταση, υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις σχετικά με την αντιμετώπισή τους και αρκετοί άνθρωποι αισθάνονται αμηχανία να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, υπάρχουν μέθοδοι πρόληψης και θεραπείας που μπορούν να κάνουν τις αιμορροΐδες να υποχωρήσουν.

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

«Οι αιμορροΐδες είναι μέρος της φυσιολογικής ανατομίας, επομένως δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεστε», εξηγεί στο Time η δρ Τίτι Αντεγκμπογέγκα, επικεφαλής του τμήματος χειρουργικής παχέος εντέρου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο South Shore της Νέας Υόρκης.

Οι αιμορροΐδες είναι μαξιλαράκια από φλέβες στον πρωκτικό σωλήνα που βοηθούν στη συγκράτηση των κοπράνων. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όταν διογκώνονται ή διατείνονται, κάτι που συμβαίνει συνήθως λόγω δυσκοιλιότητας ή αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Υπάρχουν δύο τύποι αιμορροΐδων: οι εσωτερικές και οι εξωτερικές. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες δεν είναι ορατές εκτός εάν προεξέχουν εκτός του πρωκτικού ανοίγματος, ενώ οι εξωτερικές αιμορροΐδες γίνονται αισθητές σαν εξόγκωμα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα, αιμορραγία και πόνο ή τσούξιμο στην περιοχή του πρωκτού.

Πώς να προλάβετε τις αιμορροΐδες

Η δυσκοιλιότητα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν αιμορροΐδες. Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισής τους, οι γιατροί συνιστούν αλλαγές στον τρόπο ζωής που προάγουν τη χωρίς δυσκολίες αφόδευση.

Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών

Η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 25 γραμμαρίων φυτικών ινών βοηθά στη διατήρηση των κοπράνων μαλακών και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα. Καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Ενυδάτωση και άσκηση

Η επαρκής ενυδάτωση είναι επίσης κρίσιμη. Οι γιατροί συνιστούν τουλάχιστον 64 ουγγιές υγρών την ημέρα. Επιπλέον, η τακτική άσκηση, όπως το περπάτημα για 30 λεπτά την ημέρα, βοηθά στην κίνηση του εντέρου και μειώνει την πιθανότητα δυσκοιλιότητας.

Σωστή στάση κατά την αφόδευση

Η Τίτι Αντεγκμπογέγκα συστήνει τον περιορισμό του χρόνου στην τουαλέτα, αλλά και τη χρήση ενός σκαμπό για να σηκώνονται πιο ψηλά τα πόδια κατά την αφόδευση. Με αυτόν τον τρόπο υιοθετείτε μια πιο φυσική στάση που μειώνει την πίεση στον πρωκτικό σωλήνα και αποφεύγεται η υπερβολική καταπόνηση που μπορεί να οδηγήσει σε αιμορροΐδες.

Πώς να θεραπεύσετε τις αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες συχνά βελτιώνονται από μόνες τους. Υπάρχουν ωστόσο πολλές μη επεμβατικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Μαλακτικά κοπράνων και συμπληρώματα φυτικών ινών

Η χρήση μαλακτικών κοπράνων και συμπληρωμάτων φυτικών ινών βοηθά στη μείωση της δυσκοιλιότητας και στην αποφυγή της επιδείνωσης των αιμορροΐδων. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να αυξήσετε την κατανάλωση νερού όταν χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα, για να αποφύγετε την αύξηση του όγκου των κοπράνων.

Τοπικά φάρμακα και καταπραϋντικές μέθοδοι

Οι γιατροί συνιστούν επίσης τη χρήση αλοιφών ή και λοσιόν με λιδοκαΐνη για την ανακούφιση από τον πόνο και τον κνησμό. Τα μαξιλαράκια και οι αλοιφές υδροκορτιζόνης μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.

Η χρήση ζεστών λουτρών ή μπάνιων για 10-15 λεπτά μετά την αφόδευση μπορεί να καταπραΰνει την περιοχή του πρωκτού και να μειώσει το πρήξιμο.

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν τα συμπτώματα των αιμορροΐδων δεν βελτιωθούν εντός δύο έως τεσσάρων εβδομάδων με θεραπευτικές μεθόδους στο σπίτι, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Οι ειδικοί στην παθολογία του παχέος εντέρου, όπως οι πρωκτολόγοι και οι γαστρεντερολόγοι, μπορούν να σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε εάν τα συμπτώματα οφείλονται όντως σε αιμορροΐδες ή σε άλλες καταστάσεις όπως ραγάδες ή αποστήματα.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθούν πιο επεμβατικές θεραπείες, όπως θερμικές θεραπείες, η τοποθέτηση ελαστικών δακτυλίων ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αιμορροΐδων.

Εάν αντιμετωπίζετε επίμονα συμπτώματα, μη διστάσετε να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τη σωστή θεραπεία.