Καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, με τις θερμοκρασίες να βρίσκονται στο «κόκκινο», είναι σημαντικό να γνωρίζουμε βασικούς τρόπους για να δροσιστούμε γρήγορα και με ασφάλεια, ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο θερμοπληξίας.
Πρόκειται για την πιο σοβαρή μορφή υπερθερμίας, όταν η θερμοκρασία του σώματος υπερβαίνει ακόμη και τους 40°C.
Οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας και τα παιδιά είναι οι πιο ευάλωτα σε αυτές τις συνθήκες. Αυτό συμβαίνει διότι οι μηχανισμοί του οργανισμού τους είναι λιγότερο αποδοτικοί στη διάχυση της θερμότητας από το σώμα. Οι ηλικιωμένοι, συγκεκριμένα, διατηρούν περισσότερη θερμότητα, επειδή οι ιδρωτοποιοί αδένες τους δεν λειτουργούν τόσο καλά και η καρδιά τους δεν κυκλοφορεί το αίμα τόσο αποτελεσματικά.
Ακολουθούν κάποιες βασικές συμβουλές για να δροσιστείτε σε ένα κύμα καύσωνα, όπως επισημαίνονται στο The Conversation από τον Άνταμ Τέιλορ, καθηγητή κλινικής ανατομίας του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ.
Νερό και πάγος: Τι ισχύει
Η εφαρμογή κρύου νερού ή ενός βρεγμένου σφουγγαριού στο δέρμα είναι αποτελεσματική στη μεταφορά της θερμότητας από το σώμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα και ηλικιωμένους.
Όσοι μπορούν να κάνουν ένα δροσερό ντους ή μπάνιο ακόμα καλύτερα. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το νερό με θερμοκρασία περίπου 26-27°C είναι ιδανικό, καθώς είναι αρκετά δροσερό για να απομακρύνει τη θερμότητα από το σώμα χωρίς να προκαλεί ρίγος.
Οι πιο αποτελεσματικές περιοχές του σώματός σας για να εφαρμόσετε πάγο ή παγοκύστες είναι η βουβωνική χώρα, οι μασχάλες, ο λαιμός, το μέτωπο, οι καρποί και το στήθος. Πρόκειται για περιοχές που διαθέτουν πολλά αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.
Το ψυχρό αίμα μπορεί στη συνέχεια να επιστρέψει στα κύρια όργανα και να μειώσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος. Τα παγάκια ή οι παγοκύστες πρέπει να είναι τυλιγμένα σε κάποια πετσέτα, για να αποφεύγεται το κάψιμο του δέρματος. Η εφαρμογή τους ανά δέκα λεπτά μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού.
Μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν οι ανεμιστήρες;
Οι ανεμιστήρες μπορούν να βελτιώσουν την εξάτμιση του ιδρώτα από το σώμα, αλλά δεν επαρκούν για να μειώσουν σημαντικά τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 33°C ή για άτομα με μειωμένη ικανότητα εφίδρωσης.
Τι θα πρέπει να πίνετε;
Έρευνες δείχνουν ότι τα κρύα ροφήματα είναι πιο αποτελεσματικά στη μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος από ό,τι τα ουδέτερης θερμοκρασίας ή τα ζεστά. Σε κάποιον βαθμό και η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων είναι παραδόξως αποτελεσματική, καθώς ενεργοποιεί τους μηχανισμούς ψύξης του σώματος, αλλά μπορεί να αφαιρέσει αναγκαία υγρά από το σώμα. Οπότε τα κρύα ροφήματα είναι προτιμότερα.
Ο «νούμερο 1» τρόπος
Η βύθιση των ποδιών και των χεριών σας σε μια λεκάνη με κρύο νερό –κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα στο σπίτι– είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δροσιστείτε. Μπορείτε να παρατηρήσετε πως πολλά ζώα, όταν έχει ζέστη, στέκονται στο νερό για να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Αυτή είναι μια πολύ καλή τεχνική και για τους ανθρώπους.