Η σημασία του ύπνου για την υγεία μας είναι πλέον γνωστή, αλλά ποιος είναι ο ρόλος του στην πρόληψη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ;

Παρότι οι έρευνες για τον ακριβή μηχανισμό σύνδεσης ύπνου και άνοιας συνεχίζονται, υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Οι μελέτες

Πρώτη μελέτη

Μια μελέτη του 2021 από το Harvard παρακολούθησε τα μοτίβα ύπνου συμμετεχόντων άνω των 65 ετών. Μετά τον έλεγχο παραγόντων, όπως βάρος, φυλή και ηλικία, βρέθηκε ότι όσοι κοιμούνταν λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα είχαν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια μέσα σε πέντε χρόνια σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν έξι έως εννέα ώρες.

Δεύτερη μελέτη

Μια δεύτερη μελέτη το 2021 παρακολούθησε συμμετέχοντες για 25 χρόνια, για να διαπιστώσει ποιοι ανέπτυξαν άνοια και ποιοι όχι. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η συνεχής μικρή διάρκεια ύπνου (λιγότερο από έξι ώρες) σε ηλικίες 50, 60 και 70 ετών σχετίζεται με 30% αυξημένο κίνδυνο άνοιας ανεξάρτητα από δημογραφικούς, συμπεριφορικούς, καρδιομεταβολικούς και ψυχικούς παράγοντες.

Τι σημαίνουν αυτά τα ευρήματα;

Παρόλο που καμία από αυτές τις μελέτες δεν αποδεικνύει μια αιτιακή σχέση, αμφότερες βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ του ύπνου πέντε ή έξι ωρών και των υψηλότερων ποσοστών άνοιας.

Αυτό σημαίνει ότι η διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία του εγκεφάλου μας.

Οι ειδικοί συνιστούν να κοιμόμαστε από επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα, αν και οι ανάγκες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, την υγεία και τις προσωπικές μας συνθήκες.

Η σημασία του ύπνου

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μας δουλεύει για να υποστηρίξει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να διατηρήσει τη σωματική μας υγεία. Εάν θέλετε λοιπόν να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή, φαίνεται ότι είναι κρίσιμο να εξασφαλίζετε έξι και πλέον ώρες ύπνου τη νύχτα. Τα ασυνήθιστα πρότυπα ύπνου, όπως δηλαδή μικρής διάρκειας και διακεκομμένοι ύπνοι, έχουν επίσης συσχετιστεί με την άνοια.

Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ύπνου μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βήμα για την πρόληψη της άνοιας και την προαγωγή της συνολικής υγείας μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η προσοχή στις συνήθειές μας μπορεί να κάνει τη διαφορά στη μακροχρόνια υγεία μας.