Οι καθημερινές μας συνήθειες συχνά περιορίζουν την κίνηση και τη φυσική μας δραστηριότητα, αλλά υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να μας επανασυνδέσει με τις αρχέγονες ικανότητές μας και να βελτιώσει την υγεία μας συνολικά: το κρέμασμα από μια μπάρα.

Αν και μπορεί να φαίνεται απλό, ακόμα και το αποκαλούμενο και «dead hang», δηλαδή το κρέμασμα κατά το οποίο το σώμα αφήνεται ελεύθερο να αιωρείται, είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης που μπορεί να προσφέρει πολυάριθμα οφέλη.

Επιστροφή στις αρχέγονες ρίζες

Το κρέμασμα είναι μια άσκηση με βαθιές ρίζες στην ανθρώπινη εξέλιξη, καταλήγοντας πίσω στους προγόνους μας που ζούσαν σε δέντρα, όπως σημειώνει ο Guardian, παρουσιάζοντας τα οφέλη του.

Τα τελευταία χρόνια, το κρέμασμα από μπάρες, κρίκους ή ακόμα και κλαδιά δέντρων έχει επιστρέψει δυναμικά για την ενίσχυση της φυσικής κατάστασης, μέσω προγραμμάτων όπως το CrossFit, οι αγώνες Ninja Warrior και το παρκούρ. Ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να ακολουθήσετε τόσο απαιτητικά προγράμματα, το απλό κρέμασμα μπορεί να σας προσφέρει πολλά.

Τα οφέλη μιας απλής κίνησης

Το κρέμασμα απαιτεί και αναπτύσσει τη δύναμη λαβής, η οποία έχει συνδεθεί με τη γενική σωματική υγεία και τη μακροζωία. Η ισχυρή λαβή, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να είναι δείκτης της γενικής σωματικής δύναμης και της καλής υγείας, ενώ η αδύναμη μπορεί να σχετίζεται με την πρόωρη γήρανση των κυττάρων.

Προχωρώντας από τα χέρια προς τους ώμους, το κρέμασμα μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα και τη σταθερότητα των ώμων, συμβάλλοντας στην πρόληψη τραυματισμών. Επιπλέον, ενισχύει τους μυς της πλάτης και του κορμού, διορθώνοντας τα προβλήματα στάσης που προκύπτουν από την καθιστική ζωή.

Η άσκηση στην πράξη

Για να ξεκινήσετε, θα χρειαστείτε μια μπάρα έλξης ή κρίκους, που θα τοποθετήσετε σε κάποιο σημείο του σπιτιού. Μπορείτε να αρχίσετε με λίγα δευτερόλεπτα κρεμάσματος κάθε φορά που περνάτε από την κουζίνα ή το μπάνιο και σταδιακά να αυξήσετε τον χρόνο. Αν η δύναμή σας ή το βάρος σας δεν σας επιτρέπουν να κρέμεστε για πάνω από 20 δευτερόλεπτα, μπορείτε να μειώσετε την ένταση ακουμπώντας ελαφρά τα πόδια σας στο έδαφος.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι κρεμάσματος: το παθητικό και το ενεργό. Στο παθητικό κρέμασμα, αφήνετε το σώμα να κρέμεται ελεύθερα, ενώ στο ενεργό, βάζετε δύναμη ώστε να σηκωθείτε. Το ενεργό κρέμασμα ενισχύει τους μυς που χρησιμοποιούνται στις έλξεις και συμβάλλει στην ενδυνάμωση των ώμων.

Αφού κατακτήσετε το βασικό στάδιο, μπορείτε να προχωρήσετε σε πιο δύσκολες παραλλαγές, όπως τα scapula pull-ups ή οι ταλαντεύσεις από πλευρά σε πλευρά. Μπορείτε επίσης να επιχειρήσετε να κινηθείτε όπως οι πίθηκοι στους οριζόντιους στύλους, μια κίνηση που απαιτεί δύναμη και τεχνική.

Scapular Pull Ups

Κρέμασμα με κίνηση μπρος πίσω

Κρέμασμα με κίνηση αριστερά δεξιά

Κρέμασμα με κίνηση πιθήκου

Απλή άσκηση, τεράστια οφέλη

Το κρέμασμα μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά τα οφέλη του είναι τεράστια. Ανακαλύψτε ξανά αυτή την αρχέγονη κίνηση και απολαύστε τα πλεονεκτήματα μιας δυνατής λαβής και πλάτης, των υγιών ώμων και μιας σπονδυλικής στήλης χωρίς πόνο. Το καλύτερο; Μπορείτε να το κάνετε οπουδήποτε, οποτεδήποτε, και να ενισχύσετε την υγεία και τη φυσική σας κατάσταση με τον πιο απλό τρόπο.