Το μάνγκο, με τη ζουμερή του σάρκα και το εξωτικό του άρωμα, δεν είναι μόνο μια γευστική απόλαυση, αλλά και ένας σύμμαχος στην υγεία.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, έναν κρίσιμο παράγοντα για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ιλινόις εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης φρέσκου μάνγκο σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες με χαμηλού επιπέδου χρόνια φλεγμονή.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, εξετάζοντας 48 άτομα ηλικίας 20 έως 60 ετών, διαπίστωσαν πως η καθημερινή κατανάλωση μάνγκο συνέβαλε σε σημαντική μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς και βελτίωση της λειτουργίας των β-κυττάρων του παγκρέατος, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή και έκκριση ινσουλίνης. Επιπλέον, μετά από τέσσερις εβδομάδες, τα επίπεδα ινσουλίνης τους μειώθηκαν αισθητά.
Η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Indika Edirisinghe, σύμφωνα με το Fox News, επεσήμανε ότι η διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα δεν αφορά μόνο τα επίπεδα σακχάρου, αλλά και τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Βάσει των συμπερασμάτων, η ενσωμάτωση του μάνγκο στη διατροφή θα μπορούσε να αποτελέσει έναν απλό και γευστικό τρόπο για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.
Τα οφέλη του μάνγκο και ισορροπημένη διατροφή
Η διατροφολόγος Erin Palinski-Wade, συγγραφέας του 2-Day Diabetes Diet, ανέφερε στο ίδιο μέσο ότι το μάνγκο μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε ένα διατροφικό πλάνο για άτομα με διαβήτη, αλλά δεν είναι η μόνη τροφή με παρόμοια οφέλη. Άλλα τρόφιμα, όπως τα αμύγδαλα, το αβοκάντο και τα μούρα, προσφέρουν επίσης προστατευτικά οφέλη.
Αν και το μάνγκο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, η Erin Palinski-Wade υπογράμμισε πως οι καταναλωτές θα πρέπει να θυμούνται πως όλα τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες. Έτσι, είναι σημαντικό να διατηρείται η ισορροπία στην πρόσληψη κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Σύμφωνα με την ειδικό, ο συνδυασμός του μάνγκο με άπαχη πρωτεΐνη και καλά λιπαρά μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικότερα στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης ήταν ότι, παρά την κατανάλωση θερμιδικά ισοδύναμων τροφών, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μάνγκο διατήρησαν σταθερό βάρος. Αυτό καταρρίπτει τον μύθο ότι τα φυσικά σάκχαρα του μάνγκο συμβάλλουν στην παχυσαρκία ή στην ανάπτυξη διαβήτη.
Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το μάνγκο, όταν καταναλώνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο για την υγεία, ακόμα και για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.