Υπάρχουν τροφές που είναι ωφέλιμες για την καρδιά σας, αλλά είναι εξίσου ευεργετικές και για το έντερό σας. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, υγιεινά λιπαρά και αντιοξειδωτικά.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αποβολή της χοληστερόλης από το σώμα και υποστηρίζουν την υγιή πέψη. Τα υγιεινά λιπαρά μειώνουν τη «κακή» LDL χοληστερόλη και καταπολεμούν τη φλεγμονή, ενώ τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τόσο το έντερο όσο και την καρδιά από οξειδωτικές βλάβες.
Ακολουθούν οι 8 καλύτερες τροφές για την καρδιά και το έντερο, σύμφωνα με το Eating Well. Ενσωματώνοντάς τες στη διατροφή σας, μπορείτε να υποστηρίξετε τη γενική ευεξία και τη μακροχρόνια υγεία σας.
1. Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Επιπλέον, περιέχουν υψηλή ποσότητα φυτικών ινών. Mισό φλιτζάνι αμύγδαλα παρέχει περίπου 8 γραμμάρια φυτικών ινών, που αντιστοιχεί στο 1/3 των ημερήσιων αναγκών σας.
2. Μήλα
Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, ένα είδος διαλυτής φυτικής ίνας που δρα ως πρεβιοτικό, ενισχύοντας την ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου. Παράλληλα, η πηκτίνη συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, προάγοντας την καρδιαγγειακή υγεία. Για μέγιστα οφέλη, καταναλώστε τα μήλα με τη φλούδα.
3. Αβοκάντο
Το αβοκάντο αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία μειώνουν την LDL χοληστερόλη. Επιπλέον, ένα μέτριο αβοκάντο περιέχει 9 γραμμάρια φυτικών ινών, προάγοντας τη ρύθμιση της πέψης και την υγεία του εντέρου.
4. Παντζάρια
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε διαιτητικά νιτρικά άλατα, τα οποία μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, τα παντζάρια τουρσία περιέχουν προβιοτικά που ενισχύουν την υγεία του εντέρου. Ένα φλιτζάνι παντζάρια παρέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών.
5. Μούρα
Τα μούρα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Παράλληλα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με ένα φλιτζάνι σμέουρα ή βατόμουρα να περιέχει 8 γραμμάρια φυτικών ινών, υποστηρίζοντας την υγεία του εντέρου και τη σωστή πέψη.
6. Φακές
Οι φακές αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και φυτικής πρωτεΐνης. Λειτουργούν ως πρεβιοτικά, δηλαδή ως «τροφή» για την ενίσχυση των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, ενώ συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
7. Καρύδια
Τα καρύδια είναι πλούσια σε άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), ένα φυτικής προέλευσης ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Επιπλέον, περιέχουν φυτικές ίνες και βιοδραστικές ενώσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερο.
8. Βρώμη
Η βρώμη περιέχει β-γλυκάνη, μια διαλυτή φυτική ίνα που μειώνει την LDL χοληστερόλη και δρα ως πρεβιοτικό, προάγοντας την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου. Μισό φλιτζάνι βρώμης παρέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών, καθιστώντας την ιδανική για την καρδιά και το πεπτικό σύστημα.